Uitgeput en zonder veerkracht
“Er zijn van die dagen dat alleen al opstaan een overwinning is” zegt Grote Panda.
Het waren ook de woorden van Laura, een teamleider bij een bank met een groeiend team. Ze worstelde met de constante druk en verwachtingen, wat haar energie, gezondheid en relaties onder druk zette.
Laura werkt al jaren bij de bank en heeft zich opgewerkt vanaf de balie tot teamleider van de klantenservice. Ze heeft altijd een sterke drang gehad om het goed te doen, vooral omdat ze diep van binnen bang is dat anderen haar niet geschikt vinden. Haar team is jong en groeit. Ze komen voortdurend bij haar voor hulp en advies, en Laura vindt het moeilijk om nee te zeggen, ook al stapelen haar eigen taken zich op. Ze probeert iedereen tevreden te houden, wat betekent dat ze vaak lange dagen maakt en zelfs in het weekend bezig is met werk.
Veerkrachtig leiderschap gezocht
Haar werk begint zijn tol te eisen: ze voelt zich opgejaagd, heeft moeite om ’s avonds in slaap te komen en merkt dat ze sneller geïrriteerd raakt. Haar partner klaagt dat ze er nooit meer echt bij is en haar vrienden beginnen haar te missen. Tot overmaat van ramp wordt Laura door haar leidinggevende op het matje geroepen, omdat de teamproductiviteit daalt en collega`s klagen dat ze te weinig op de werkvloer is. Haar leidinggevende stelde haar voor aan mij.
In het leiderschapstraject werken we aan haar behoefte om alles perfect te doen.
De 5 tips voor veerkracht die ik haar gaf zijn voor leiders en managers die vastlopen door stress en een volle agenda ook handig om weer helderheid en balans te vinden:
1. Veerkracht van een boom, ga wortelen
Wortelen gaat eerst over zelf stevig gaan staan. Perfectionisme is vaak onzekerheid. Wat maakt dat je je niet goed genoeg voelt? Spannende vragen, maar wel noodzakelijk om eerst aan te werken. De natuur streeft niet naar perfectionisme, maar juist naar balans. Het idee dat je als leider alles moet weten en kunnen helpt niet. Langzaam leert Laura haar team meer te vertrouwen, taken te delegeren, en te erkennen dat ze geen superheld hoeft te zijn om een goede leider te zijn. Door haar perfectionisme los te laten kwam er meer ruimte om te kijken wat er nu echt speelde.
2. Bied schaduw en bescherming
Ondersteun en empower je team. Vanuit goed geworteld zijn, kan een boom schaduw en bescherming bieden aan zijn omgeving. Laura leerde haar team ondersteunen en hen de ruimte geven om te groeien. Ze organiseerde de nodige training en autonomie zodat teamleden hun taken effectiever konden uitvoeren. Door te vertrouwen op hun capaciteiten en initiatief aan te moedigen, ontstond een beter en productiever team. Hun veerkracht is ook vergroot omdat het team zich gezien voelt. Bijkomend voordeel: het team leerde zelf zaken oplossen en Laura wordt veel minder “gestoord”.
3. Veerkracht is je energie bewaken
Net zoals nu in de herfst een boom bladeren loslaat als de energie minder is, is het goed te kijken waar jij je energie in stopt. Wat is nu echt belangrijk? Het stellen van prioriteiten helpt je om stevig te staan, en ondanks externe afleidingen of druk— je belangrijkste taken en doelen —scherp houden. Door steviger hiervoor te staan vanuit haar wortels gaf dit Laura houvast. Als leidinggevende is je rol beleid uitzetten en bewaken. Dat doe je door ervoor te zorgen dat iedereen deze doelen begrijpt en volgt, en dat ze regelmatig worden bijgestuurd op basis van de resultaten en veranderende omstandigheden. Zo creëerde Laura een stabiele en consistente koers, wat bijdroeg aan het succes en de groei van het team. Als jij ook die keuzes maakt, word je niet snel omver wordt geblazen bij een storm van minder dringende zaken.
4. Leer van de seizoenen
Laura was altijd aan het rennen en presteren. Maar de natuur leert ons om niet constant op ‘bloei’ te focussen, maar vooral periodes van rust en reflectie toe te laten. De herfst is daar een mooi voorbeeld van om keuzes te maken. Ook het plukken van de vruchten van je acties, wat ging er goed en waar gaan we mee door, is een belangrijke actie. Daarnaast het loslaten van wat niet meer helpend is. Samen met het team reflecteerden ze op hun werkwijze en processen en kwamen er nieuwe werkafspraken. Nieuwe zaden voor een betere werksfeer. Laura plant zelf nu meer rust in haar agenda, werkt af en toe thuis gericht aan projecten zodat ze niet afgeleid wordt. En ze merkt de effecten op haar gezondheid. Ze voelt zich minder uitgeput.
5. Waar haal jij je voeding?
Een boom haalt via zijn wortels essentiële voedingsstoffen uit de bodem. Voor een mens vormen rust en herstel deze ‘voeding’. Door pauzes te nemen, versterk je je energie en weerbaarheid, net als een boom die sterker wordt door voedzame grond. Start klein Neem regelmatig korte pauzes weg van je werkplek, bij voorkeur in een natuurlijke omgeving of door simpelweg je gedachten te verzetten. Gebruik deze momenten om bewust adem te halen en je los te maken van je scherm. Door pauzes te nemen, versterk je je energie en weerbaarheid, net als een boom die sterker wordt door voedzame grond. Zo kun je als leider met meer energie en helderheid je rol invullen.
Gewortelde veerkracht
Door het leiderschapstraject ontdekte Laura hoe ze haar eigen veerkracht kon vergroten. Ze is gaan staan voor wat haar leidinggevende taak is in plaats zich te laten verleiden door de uitvoering of micro-managen. Het bewaken van haar energie, geeft een nieuwe impuls. Het werk komt sneller af, ze heeft er weer zin in. Ze merkt ze dat haar team haar serieuzer neemt, en steeds meer zelf zaken nu oplost zonder haar bemoeienis. Ze kan nu echt leidinggeven zonder zichzelf steeds weg te cijferen of te twijfelen aan zichzelf. Zelfs als het weer eens een periode van stress en gedoe is. Want die zullen er blijven komen. Ze staat geworteld!
Voel jij je soms ook (steeds meer) vastzitten?
Zoek je meer veerkracht?
meer info natuurlijk leidersschapstrajectOntdek hoe natuurlijk leiderschap je helpt om vanuit jouw ‘wortels’ weer richting en veerkracht te vinden.
Natuurlijke groet,
Lia