5 redenen om vandaag te wandelen

We mogen weer met vier personen buiten wandelen. Hoera. Juist nu het mooier weer wordt. En daar zijn we hard aan toe in deze coronatijd.
Vooral op de werkvloer neemt ‘coronamoeheid’ toe. Korte lontjes ontstaan. We zitten vaak de hele dag tikkend achter onze computer, gaan van onlineafspraak naar online sport, en ploffen we ’s avonds met Netflix op de bank. Een onderzoek van het Britse Ofcom (telecomtoezichthouder) laat zien dat mensen gemiddeld 8.41 minuten per dag achter hun schermen zitten. Dat is meer tijd als de meesten slapen! We raken daardoor onze verbinding met onze eigen natuur kwijt.
De kloof tussen ons natuurlijk zijn en het moderne leven groeit. We voelen ons opgefokt, moe, onrustig en overprikkeld. Dus een manier vinden om dit te voorkomen is belangrijk voor teams en hun leiders. Met je teamleden buiten wandelen is daarvoor de tip die ik je geef:
Onze natuur
Ons lichaam is gemaakt om buiten te zijn. Via je zintuigen komt de natuur bij je binnen. Je ruikt de zee of het bos na een regenbui. De haartjes van je huid gaan vanzelf omhoog staan bij een kil briesje. Je lichaam heeft een eigen biologische klok die je laat slapen en wakker worden en die reageert op het zonlicht. Ons bioritme is er op afgestemd en ons zenuwstelsel kan zich erdoor resetten. Daar hoef je helemaal niets voor te doen. Dat gaat vanzelf. Je lichaam tot rust buiten.
Buiten zijn
Buiten zijn is goed voor je gezondheid, creativiteit en productiviteit. Maar wandelen heeft ook nog eens een positieve invloed op relaties hebben psychologen onderzocht. Wandelen met anderen is namelijk behalve een fysieke bezigheid, ook een sociaal proces. Ongemerkt kom je samen in de juiste modus om op één lijn te komen en te blijven. Sociaal psycholoog Christine Webb schrijft wetenschappelijke artikelen over de rol van bewegen bij het oplossen van conflicten, in het bijzonder wandelen. ‘Lichamelijke processen kunnen namelijk onze gedachten en gevoelens beïnvloeden.’ Samen wandelen stimuleert een aantal belangrijke psychologische processen in je team.
1. Buiten wandelen maakt je geest flexibeler
Onderzoek toont aan dat (vooruit) bewegen, ook tot psychologische beweging leidt. In onze taal hoor je dat al. Als je een conflict hebt, zeg je vaak, “ik zit vast, of ik bots’ of ‘we komen nergens’. Verloopt een teamproces goed, dan ‘loopt het lekker’ of ‘gaan we vooruit’. Dat is niet voor niets.
Soepel en vloeiend bewegen geeft meer positieve emoties en herinneringen, dan ‘scherpe, zware’ bewegingen zoals bij krachttraining, toonde recent onderzoek aan. Webb: ‘Wandelen is een soepele, vooruitgaande beweging, die zorgt dat je je meer richt op de toekomst’. Je bent minder bezig met het verleden en wat is misgegaan.
Als je wandelt worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang toegankelijker. Je komt automatisch in de stemming om “stappen te zetten” en “door te gaan”. Je blik wordt letterlijk en figuurlijk ruimer en gericht op wat voor je ligt. Wat voorbij is, laat je achter je.’
Ik herken dit zelf als ik met teams wandel. Zij zijn vaak vastgelopen in het werk en door samen rustig voorwaarts te bewegen, kwamen ze weer in beweging en zochten we de goede weg.
2. Wandelen maakt je creatiever
Lichamelijke activiteit verbetert je humeur en vermindert stress. Wie ontspant en positieve gevoelens heeft, ziet situaties en andere collega`s door een positievere bril. En dat leidt creativiteit en flexibeler denken. Wandelen maakt je veel creatiever dan stilzitten. Wandelen stimuleert breder denken: het maakt je blik ruimer, je krijgt nieuwe impulsen. Lopend verzin je eerder alternatieve oplossingen.

3. Wandelen geeft gedeelde ervaringen
Door dezelfde kant op te kijken, deel je de aandacht. Samen wandelen door een steeds veranderende omgeving versterkt dit. ‘Je ziet dezelfde bomen en uitzichten, hoort dezelfde vogels. Dan krijg je een gedeelde werkelijkheid en innerlijke ervaring. En dat zorgt dat je (weer) ontdekt wat je nog meer deelt, zoals gezamenlijke interesses. Dat verbindt je als team.
4. Wandelen maakt je empathischer
Wie samen wandelt, neemt automatisch hetzelfde ritme aan, onbewust pas je je tempo aan. Synchroon bewegende mensen stemmen hun denkbeelden, gevoelens en doelen meer op elkaar af. Mensen voelen daardoor meer aansluiting en verbondenheid met elkaar. Er ontstaat automatisch meer empathie en positiviteit. Je bent eerder geneigd samen te werken en elkaar te helpen.
Zelfs in stilte samen wandelen verbindt. Stilte is vaak een teken van ontspanning, van jezelf kunnen zijn bij elkaar. Daar hoef je niets voor te doen. Ik merk het effect direct als ik met teams wandel, er ontstaat een betere sfeer.
5. Wandelen bevordert samenwerken
Gesprekken worden makkelijker omdat je naast elkaar beweegt en dezelfde kant opkijkt. Als je tegenover elkaar zit en elkaar aankijkt, maakt het problemen oplossen moelijker. Mensen tegenover elkaar zetten elkaar eerder onder druk of proberen te domineren. Als er veel oogcontact is, voelt dat eerder spannend en kwetsbaar dan wanneer je naast elkaar loopt. Als je elkaar niet hoeft aan te kijken, ben je eerder open en eerlijk over wat je bezighoudt. Wandelen brengt mensen sneller in een coöperatieve houding.
Lunchwandelen met je team
Deze 5 redenen geven je als team(leden) de kans om elkaar anders en beter te leren kennen. Te werken aan je teamsfeer en problemen bespreekbaar te maken. Je ontdekt nieuwe oplossingen. Het kost niets extra. Want elke lunch kun je er met zijn vieren op uit.

En wil je als team ondersteuning of vast starten met bouwen aan je team? Boek dan een lunchwandeling met mij nabij uw werkplek. Je kunt een eigen thema aandragen of je laten verrassen. Je ervaart zelf direct wat dit buiten wandelen jou en je team oplevert.
Meer over lunchwandelen lees je hier
Natuurlijke groet,
Lia van Loo