Jouw vakantiegevoel vasthouden?
Hoe houd jij je vakantiegevoel vast na die fantastische vakantie? Of je nu exotische oorden hebt verkend of gewoon thuis bent geweest. Leuke activiteiten, lekker eten, drinken, een goed boek of gewoon niets doen en je voelt je weer helemaal opgeladen. Maar dan komen de laatste dagen van je vakantie in zicht….
Door de vakantie wordt er soms ook iets anders aangeraakt. Je komt tot rust. Vaak ben je meer buiten in de natuur. Heb je ooit gevoeld dat de natuur je iets wil vertellen? Dat je door buiten te zijn nieuwe dingen ontdekt over jezelf? Dat er een diepe wijsheid ligt in de bomen, het water en de lucht om ons heen? Iets dat je niet ontdekt had achter je bureau of voor de tv?
Je gedachten dwalen de laatste dagen weer af naar je werk, want straks wacht de dagelijkse praktijk. Misschien denk je wel: “Bah, daar heb ik echt geen zin in! Werken na mijn vakantie, weer terug in die eindeloze ratrace”. Voel je de stress en tegenzin alweer komen en daar gaat je ontspanning en rust!
Maar hé, stel je voor dat je dat heerlijke vakantiegevoel kunt vasthouden en je werkweek ontspannen kunt beginnen?
In deze blog geef ik je 6 handige tips, zodat je die stress kunt laten varen en weer fluitend aan de slag kunt!
(En als bovenstaande niet voor jou geldt en je te trappelen staat om weer te beginnen, kijk dan eens welke van onderstaande tips je werk nog leuker maken😊)
1 Jouw manier van kijken
Tijdens de vakantie ga je vaak heel anders om met zaken op je pad. Je hebt (of voelt) minder verplichtingen en maakt je minder druk. Je stopt meer energie en tijd in de mensen om je heen. Tijdens de vakantie kun je zonder problemen een half uur in de rij staan voor een attractie, terwijl je in het dagelijks leven na vijf minuten wachten bij de kassa al ongeduldig wordt. Vaak kun je de perfectie en het tempo meer loslaten enaccepteer je makkelijker dat dingen niet altijd volgens plan verlopen, zoals een vertraagde vlucht of een niet-perfecte hotelkamer. Maak je er samen het beste van en lacht om de tegenslagen. Heb je mooie verhalen voor het thuisfront. In het dagelijks werk kan een kleine tegenslag, zoals een fout in een project of een niet beantwoorde mail, veel meer stress veroorzaken. Omdat het goed moet zijn! Omdat het snel moet!
Maar is dat zo? Het draait allemaal om jouw manier van kijken.
2 Wat maak je belangrijk?
Wat vind jij echt belangrijk en waarom? En nog belangrijker hoe ga je daarmee om? Welke keuzes maak je wel of niet en wat betekenen die keuzes voor jou en voor de mensen om je heen? Steeds in de stress en irritatie schieten is niet bevorderlijk voor een goede werksfeer of goede nachtrust
En hoe erg is het eigenlijk als dingen eens anders lopen dan verwacht? Kun je daar mee omgaan. De natuur laat ons steeds zien dat verandering de constante is. Handel je naar jouw eigen verwachtingen, of naar die van anderen? En waarom maak je die laatste dan belangrijker?
Door deze vragen krijg je je eigen mindset scherper en kun je er mee aan de slag.
3 Bewegen als een rivier?
Denk bij terugkomst op je werk eens terug aan die vakantie-mindset. De mindset waarin je ontspannen was, stressvrij, en gewoon lekker relaxed. En als je dat één keer kunt laten zien, betekent het dat je dit ook vaker kunt laten zien. Waarom zou je dat niet vasthouden?
Dat vraagt wel om een bewuste keuze om die taken en afspraken te zoeken die je energie geven. Zaken waar je blij van wordt en die zinvol voor je zijn. En als dingen anders lopen, geen stress—het komt wel goed, linksom of rechtsom. Net als een rivier die zijn weg vindt. Een rivier stroomt altijd naar beneden, ongeacht obstakels op zijn pad. Als er een rots in de weg ligt, zoekt het water gewoon een andere route. Je kunt net als de rivier, flexibel kunt zijn en zonder stress een andere weg kiezen wanneer dingen anders lopen dan gepland. Omgaan met de chaos is één van de basisprincipes van de natuur.
4 Vertragen als vakantiegevoel
Een andere belangrijke stap is het letterlijk vertragen van je tempo. Dat doe je op je vakantie ook. Tijd nemen voor eten, drinken, een goed gesprek en daardoor kom je tot nieuwe inzichten. Voel je wat er echt in je omgaat en soms hoe moe je bent van die ratrace.
Als leider ren je vaak van afspraak naar afspraak en ik merk ik bij veel leiders dat ze ook in hun privéleven in dit hoge tempo doorgaan. Door te vertragen kun je beter voelen wat er in je omgaat. Dus als je een keer een slechte dag of nacht hebt gehad, is het helemaal oké om de volgende dag even wat gas terug te nemen en zaken opnieuw te proberen. We zijn mensen, geen robots!
En het is überhaupt fijner om in een lager tempo de zaken met aandacht te doen. Dan maak je ook minder fouten, mis je geen signalen van mensen om je heen. Er ontstaat een beter en dieper contact.
5 Je eigen ritme bewaken
Naast een positieve mindset en vertragen is het slim om verder naar je eigen ritme te kijken. Op vakantie slaap je vaak meer en neem je meer pauzes. Weet je wat voor jouw ritme goed werkt? Een gezond werkritme kun je namelijk helemaal zelf creëren! (stress creëer je trouwens ook zelf)
Elke dierensoort, elke plant heeft een eigen ritme. Een eik groeit langzaam en kan eeuwenoud worden. Een berk schiet snel op, het is echt een pioniersplant, die weer snel vervangen wordt en snel vergaat. Allebei hebben ze hun eigen functie. Zo zijn er ook verschillende leidinggevenden, elk met hun eigen tempo. Dat heeft te maken met je karakter, maar ook de ervaringen die je hebt meegemaakt. Misschien ben je niet goed geworteld in het verleden en moet je daar eerst energie in steken voor je kunt gaan bloeien. Misschien ben je iemand die de kat uit de boom kijkt. Die tijd nodig heeft, voor je een besluit neemt.
Weet jij hoe jouw natuurlijk ritme is? Heb jij juist in de ochtend of in de middag meer energie? Wat is voor jou het perfecte dag- en nachtritme? Hoe merk je dat jouw energie daalt? Hoe bewaak jij je energie door de dag heen? En doe je daar recht aan in je huidige functie/ organisatie?
Veel mensen gaan zich aanpassen aan hun omgeving, maar dat kan maar tot een bepaalde hoogte. Als je te ver van je natuurlijk ritme af komt te staan, wordt het tegennatuurlijk. Dan word je eerder moe en kost het werk je meer energie en tijd. Met kans op stress en burn-out.
6 Je planning sturen met vakantiegevoel
Jij hebt ze vast ook: collega’s die zonder overleg afspraken in je agenda gooien? Ze maken hun planning prioriteit en jij komt niet meer aan jouw taken toe. Vraag jezelf af: moet ik hier écht bij zijn? Je zult merken dat je niet overal aanwezig hoeft te zijn.
Een andere valkuil is te strak plannen. We denken vaak dat we meer tijd hebben dan we daadwerkelijk hebben. Plan daarom altijd wat extra tijd in voor taken of afspraken. Dingen kunnen uitlopen en je wilt een rustige werkdag, geen gehaast. Net als je vakantie. En dan heb je ook de energie om een keer te versnellen als het echt nodig is, zonder dat je je zelf uitput.
Vergeet ook niet dat ons brein tijd nodig heeft om te schakelen tussen taken. Plan dus genoeg tijd in tussen afspraken, zodat je even kunt ademen, een frisse neus kunt halen. Dan ervaar je minder stress, meer ontspanning, en meer focus!
Wil je niet meteen instorten na je vakantie? Kies dan met een “JA” voor jezelf, jouw ritme en taken en zeg vaker nee!
Blok daarnaast tijd in je agenda voor pauzes—niet alleen voor de lunch of koffie, maar ook voor een korte break in de ochtend en middag. Ga even naar buiten de natuur in, al is het maar vijf minuten. Je zult merken dat je met frisse energie en een helder hoofd terugkomt, en dat maakt je nog productiever!
Houd je vakantiegevoel vast!
Stel je voor dat je net als een rivier je eigen weg vindt, dat zelfs als er obstakels op je pad komen je blijft stromen Of dat je, zoals een boom, meebuigt met de wind zonder te breken.
Met deze 6 tips kun je dat ontspannen vakantiegevoel langer vasthouden en je werkweek op een natuurlijke manier laten stromen. Kies dus bewust voor wat jou energie geeft, vertraag en buig mee met de veranderingen.
Je zult merken dat de stress verdwijnt, je werkweek leuker wordt, en je jezelf niet meer van vakantie tot vakantie (of van weekend tot weekend) sleept!
Uit de schaduw stappen
En zit je niet (meer) op de juiste plek/ functie? Wil je je geen schaduw van jezelf voelen?
Voel je dat het NU tijd is voor verandering, maar weet je niet waar te beginnen? Zou je graag afscheid nemen van de stress en lichter willen leven, en zoek je een manier die natuurlijker bij jou past?
Dan is mijn natuurworkshop “Uit de schaduw naar het licht” iets voor jou. Ontdek hoe intuïtie, voelen en ervaren jou helpen om nieuwe stappen te maken zodat jij ook weer fluitend naar je werk gaat.
En heb je andere vragen, dan hoor ik het graag.
Mijn vakantiegevoel uit Nieuw Zeeland van enkele jaren geleden heb ik nog steeds 😉
Natuurlijke groet,
Lia