Dat was deze week het thema van diverse coachklanten: “Hoe stop ik met piekeren? “
Zo`n vol piekerhoofd…
Piekeren is een veelvoorkomend probleem dat mensen ervan weerhoudt om in het moment te leven en goede keuzes te maken. Mensen die piekeren, creëren vaak denkbeeldige problemen in hun hoofd. Ze zijn onzeker en perfectionistisch, vinden kritiek moeilijk te verwerken en willen graag alles onder controle hebben. Als jij ook veel piekert dan is de kans groot dat je jezelf allerlei problemen aanpraat en scenario’s bedenkt die alleen in jouw hoofd spelen Dit resulteert vaak in een leven dat niet voldoet aan je verwachtingen, waardoor je je futloos en somber voelt. Het voortdurend piekeren kan zelfs leiden tot een burn-out of depressie.
Gelukkig is stoppen met piekeren met behulp van praktische tools minder moeilijk dan je denkt.
Hoe werkt piekeren?
Sommige mensen denken dat ze alles onder controle moeten hebben en dat ze zaken perfect kunnen plannen. Want pas dan doe je je werk goed. Maar is dat echt zo? Kun je echt alles plannen en zeker weten dat het zo gaat verlopen? Ziekte, onverwachte tegenvallers, een ongeluk, zitten in een klein hoekje. Als coach zie ik mensen die blijven piekeren over één slecht resultaat uit het verleden, waardoor ze slechter gaan functioneren. Piekeren over de toekomst of over het verleden is één van de meest voorkomende problemen die ik zie. Welke piekergedachten herken jij bij jezelf:
- “Wat als het misgaat?”
- “Hoe moet het nu verder?”
- “Had ik maar dit of dat gedaan, dan…”
- “Als zij niet zus of zo hadden gedaan, dan…”
Deze gedachten helpen je niet om op dit moment een goede beslissing te nemen. Ja, er bestaat altijd een kans dat dingen misgaan, maar er is net zo goed een kans dat ze goed gaan!
De grote denkfout
De grote denkfout die piekerende mensen maken, is dat ze geloven dat piekeren en strak plannen zinvol zijn. Ze durven niet te stoppen met piekeren. Je hersenen zijn echter vooral gericht op het oplossen van problemen. Vooral wanneer je al gestrest bent, worden je hersenen overactief en zoeken ze constant bevestiging van de crisis. Het voortdurende denken over wat er mis kan gaan, is misbruik van je creativiteit. Het werkt juist tegen je.
Het vervelende aan piekeren is dat het zichzelf versterkt. Stel dat je bang bent voor een moeilijk teamoverleg. Door te piekeren, neemt de angst een beetje af. Tijdens het teamoverleg verloopt alles echter prima. Je hebt onbewust twee dingen geleerd: “Als ik pieker, neemt mijn angst af. Als ik pieker, gebeuren de dingen waar ik bang voor ben niet.” Dit is een grote denkfout, want zelfs zonder het piekeren zou je ook meer ontspannen zijn geweest.
Gevolgen van piekeren
Piekeren kan een grote impact hebben op je mentale gezondheid en welzijn. Veel mensen worstelen met piekergedachten over takenlijsten, examens, baanonzekerheid en andere zorgen. Het is belangrijk om te begrijpen dat piekeren geen oplossing biedt. Maar hoe kun je uit die piekermodus stappen en innerlijke rust vinden? De volgende praktische tips helpen je om te stoppen met piekeren en positieve keuzes te maken in het hier en nu.
Hoe vind je rust in het hier en nu?
Om te stoppen met piekeren, geef ik je 9 concrete tips. Je kunt er vandaag al mee starten:
1.Word bewust van de specifieke gedachten die jou zorgen baren.
Hierdoor ga je patronen herkennen. Deze oefening bestaat uit 6 vragen en kun je alleen doen. Of je bespreekt het met een collega of coach. Door de antwoorden op te schrijven, krijg je beter zicht op je piekergedachten:
- Waar ben ik onzeker over?
- Hoe groot is de kans dat dit gebeurt?
- Kan ik er iets aan doen?
- Zo ja, hoe organiseer ik dat dan?
- Zo nee, wat is het ergste dat mij kan overkomen?
- Kan ik daarmee leven?
2. Plan piekertijd:
Reserveer tijd per dag, bijvoorbeeld 15 minuten, om bewust te piekeren. Geef jezelf toestemming om tijdens deze periode al je zorgen de vrije loop te laten. Zodra de tijd voorbij is, laat je de gedachten los en richt je je op andere activiteiten.
3. Beoefen mindfulness:
Mindfulness is een krachtige techniek om piekeren te verminderen. Het helpt je om in het hier en nu te blijven en je gedachten niet te laten afdwalen naar zorgen over de toekomst of zaken uit het verleden die je toch niet kunt veranderen. Hierdoor train je je geest om in het moment te zijn en minder aandacht te geven aan piekergedachten.
4. Schrijf je zorgen op:
Het opschrijven in een dagboek of notitie op je telefoon helpt om piekergedachten te verminderen. Je ordent je gedachten en kunt een gevoel van opluchting ervaren. Daardoor ontdek je de patronen en triggers van jouw piekeren.
5. Doe adem- en focusoefeningen
Ze helpen om je stressniveau in het hier en nu te verlagen. Kies bewust voor een positieve mindset, visualiseer positieve scenario’s en geloof niet blindelings in je piekergedachten. Daardoor kun je vanuit rust en positieve energie de betere keuzes maken. Piekeren en stress vernauwen je blik
6. Richt je op oplossingen:
Verschuif je focus van problemen en negatieve uitkomsten naar mogelijke oplossingen. Denk na over praktische stappen die je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Door actie te ondernemen en controle te nemen over wat wél binnen je bereik ligt, verminder je jouw gevoelens van hulpeloosheid en daardoor het piekeren.
een zaadje planten…
Als je vandaag een zaadje plant, weet je nooit 100% zeker of het vandaag de goede tijd is. Je weet namelijk niet wat er morgen gebeurt. Wel kun je binnen jouw mogelijkheden en kennis vandaag de beste keuze maken. Het is prima om die keuzes te plannen: planten doe je in de lente of in de winter, maar dan in een kas. Er zijn voor elk probleem oplossingen en acties te bedenken.
7. Nadenken is wat anders dan piekeren.
Besef dat er altijd wel een reden is om iets nu niet te doen, niet te zaaien. Maar dan groeit er helemaal niets. Jij kunt altijd een oplossing vinden als het eens tegenzit, iets bijsturen in je planning. Maar om iets te hebben om bij te sturen, moet je vandaag wel actie ondernemen.
8. Heb compassie.
Om je eigen perfectionisme en controle te remmen, kun je leren om meer compassie te voelen voor jezelf en die stappen te nemen die je vandaag al kunt zetten. Perfectionisme maakt wat je allemaal nog moet doen zo groot, dat je er niet eens aan durft te beginnen. Alleen je best doen, is geen garantie voor succes. Dat bereik je alleen maar als je doorgaat. Denk aan de flow van het water die een steen verplaatst.
9. Elke dag een kleine stap.
Door dat ene stapje te zetten, kom je ook tot je doel. Elke dag je maximaal inzetten om dat doel te bereiken, zorgt ervoor dat je tevreden terugkijkt. Kijk vooral naar wat wel gelukt is, doe daar meer van en zet dan in vertrouwen de volgende stap. Geef jezelf de tijd en ruimte om die kleine stappen te zetten. Daarmee ontwikkel je ook compassie voor jezelf.
Met deze 9 tips konden mijn klanten al na een paar dagen hun stressniveau en piekeren flink verminderen. Rustig het examen tegemoet zien en er gewoon goed bij slapen. Of die takenlijst rustig bezien en stapje voor stapje afhandelen. Dan blijkt er ineens veel meer mogelijk dan je ooit met je piekerhoofd vooraf had kunnen bedenken.
Zoek je een coach om even mee te sparren en dat piekerhoofd uit te zetten?
Neem contact op.
Succes!
Natuurlijke groet,
Lia