Geven en ontvangen

In de natuur zijn geven en ontvangen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wij mensen ademen koolstofdioxide, CO2, uit, een stof die bomen en planten omzetten in zuurstof die we nodig hebben om te leven. 🌳 Op dezelfde manier geven bloemen nectar aan bijen, terwijl de bijen de bloemen bestuiven. Deze wederzijdse uitwisseling zorgt voor groei, bloei en voortbestaan. 🐝 Dit subtiele evenwicht laat zien dat geven en ontvangen geen losse acties zijn, maar elkaar versterken en aanvullen. Het is een cyclus van wederkerigheid, essentieel voor ontwikkeling en harmonie.
Maar hoe zit dat met jou, als leider? Ben jij goed in geven én ontvangen? Of vind je het vaak moeilijk om iets aan te nemen zonder de directe neiging om iets terug te doen?

Geven is waardevol door de ontvanger

De natuur leert ons dat geven pas waardevol is als er iemand is die kan ontvangen. Neem bijvoorbeeld een boom die vruchten draagt. Als niemand de vruchten eet, en dus verspreidt, rotten ze weg onder de boom. Evenzo is een compliment dat niet oprecht wordt ontvangen als een vrucht die ongebruikt blijft. Zonder goede ontvanger is er geen nut, noch het plezier van geven.
In de natuur is deze balans vanzelfsprekend. Alles heeft een rol en een plek in de cyclus. De zon geeft licht aan planten, die groeien en voedsel geven aan dieren, die op hun beurt de bodem verrijken met voedingsstoffen. Deze continuïteit van geven en ontvangen houdt ecosystemen gezond en levendig.

Waarom is ontvangen zo moeilijk?

In onze samenleving wordt veel nadruk gelegd op geven. We willen zorgen, helpen, bijdragen – en dat is prachtig. Maar ontvangen voelt voor veel leiders ongemakkelijk. Misschien omdat we denken dat we het niet waard zijn, of omdat we bang zijn in het krijt te staan. We voelen vaak de neiging om meteen iets terug te doen, waardoor het moment van ontvangen zijn kracht verliest.

Goed kunnen ontvangen getuigt van zelfvertrouwen, belangrijk als leider voor jezelf en je team.
Daarom is het belangrijk om te leren ontvangen. Net zoals bomen onze CO2 opnemen, zijn wij bedoeld om energie, steun, liefde en waardering te ontvangen. Het is geen teken van zwakte, maar van balans. Door bewust te ontvangen, geef je ook de gever de vreugde en erkenning van zijn of haar gebaar.

Hoe kun jij goed leren ontvangen?

De komende dagen kun je proberen om bewust te oefenen met ontvangen. Hier zijn een paar praktische stappen:

  1. Wees volledig aanwezig. Als iemand je een cadeau, compliment of een gebaar van steun geeft, neem dan een moment om het echt tot je door te laten dringen. Zeg simpelweg en gemeend ‘dank je wel’ en laat de waardering inzinken.
  2. Laat los dat je iets terug moet doen. Ontvangen betekent niet automatisch dat je in ruil iets moet geven. Zie het als een kans om de cyclus van geven en ontvangen volledig te ervaren.
  3. Reflecteer op wat je hebt ontvangen. Aan het eind van je dag of werkweek kun je bewust stilstaan bij alles wat je hebt gekregen. Dit kan een vriendelijk woord zijn, een glimlach, hulp van een collega, of iets tastbaars zoals een kop koffie. Door dit bewust te doen, ontdek je vaak dat mensen veel meer geven dan je misschien door had.

Het effect van bewust ontvangen

Als je bewust leert ontvangen, verander je niet alleen je eigen ervaring, maar ook die van de mensen om je heen. Stel je voor dat je een vriend een compliment geeft en hij dat volledig in zich opneemt, met een oprechte glimlach en een warm ‘dank je wel’. Hoe zou dat voelen? Het versterkt jullie verbinding en geeft jou als gever ook een goed gevoel.
Wanneer jij jezelf toestaat te ontvangen, eer je het gebaar van de ander en versterk je de relatie. Bovendien zorgt bewust ontvangen voor meer dankbaarheid en waardering in je leven. Je leert de overvloed zien in wat je krijgt, in plaats van je alleen te richten op wat je geeft, of wat je niet hebt.

Geven en ontvangen op de werkvloer

Het principe van geven en ontvangen is niet alleen van toepassing in je persoonlijke relaties, maar ook op de werkvloer. Een leidinggevende die constant geeft, het steeds alleen doet, zonder ruimte te maken om feedback, ideeën of steun van haar team te ontvangen, raakt uitgeput. Maar een leider die actief luistert en openstaat voor input en hulp van haar team, creëert een omgeving waarin iedereen bijdraagt. Je stimuleert zo elkaar tot positiviteit en groeien. Delegeren is een mooie manier om vertrouwen te geven en ontvangen.


De praktijk: Een teamleider merkte dat ze hard werkte en voor haar gevoel veel, zo niet alles, alleen deed. Ze voelde zich helemaal leeg na een dag werken. Ze gaf vaak complimenten, maar realiseerde zich niet hoeveel steun ze zelf kreeg van haar team. Toen ze aan het einde van de werkweek reflecteerde zoals ik haar had gevraagd, zag ze hoe haar team kleine, onopgemerkte gebaren maakte – zoals het overnemen van een taak of een geruststellend woord op een stressvolle dag. Door dit steeds meer bewust op te merken en te waarderen, voelde ze zich meer verbonden met haar team en leerde ze zelf ook meer open te staan voor wat anderen haar te bieden hadden.Er ontstond meer veerkracht bij haar. Het versterkte daarnaast de teamsfeer en zorgde voor betere afstemming en resultaten.

Balans naar een gezond leven

De natuur toont dat de balans tussen geven en ontvangen essentieel is voor een gezond en vervuld leven. Net zoals bloemen bijen nodig hebben om te bloeien, hebben wij anderen nodig om ons volledig mens te voelen. Door bewust te ontvangen, sluit je de cirkel en versterk je de verbinding met jezelf en met anderen. Die wederkerigheid is wezenlijk in de natuur.


Dus, neem komende dagen eens de tijd om echt te ontvangen. Of het nu een compliment, een helpende hand, of simpelweg een glimlach is – laat het binnenkomen zonder gelijk iets terug te willen doen. Reflecteer op wat je hebt gekregen, en ontdek hoeveel overvloed er al in je leven is. 🌺


Wil je een leider worden die niet alleen geeft, maar ook bewust leert ontvangen? Ontdek hoe het vinden van balans tussen geven en ontvangen je helpt om een krachtigere leider te worden en diepere verbindingen te creëren, zowel in je team als in jezelf. 🌱


👉 Doe de eerste stap naar evenwichtige leiderschap. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan!

lia bij brug

Natuurlijke groet,

Lia