Teamcoaching, bespaart (verzuim-)kosten en ieders tijd & energie.
Soms lijkt een team als vanzelf te draaien, maar er kunnen periodes ontstaan waarin de samenwerking stroef verloopt en de sfeer zelfs ziekmakend wordt.
Vaak begint dit sluipend: kleine misverstanden groeien uit tot structurele problemen, en spanningen binnen het team escaleren. Klanten en medewerkers gaan klagen. Mensen worden ziek of vertrekken.
Ook een startend team heeft zijn eigen dynamiek: wie beslist, wie spreekt zich uit? Soms onstaat er een machtstrijd of neemt niemand verantwoordelijkheid, waardoor gewenste resultaten uitblijven.
Als leider kun je het gevoel hebben de grip verliezen, zelfs als je uit alle macht probeert om het tij te keren. Omdat je onderdeel uitmaakt van het team, zie je vaak niet de patronen als je er midden in zit.
Dit is het moment waarop teamcoaching een waardevolle interventie is om zowel het team als jouw leiderschap te versterken.
Teamcoaching:
- herstelt onderling ertrouwen,
- verbetert onderlinge communicatie,
- creëert duidelijkheid in rollen en verantwoordelijkheden,
- brengt het team in beweging,
- geeft jou als leider tools om sterker en effectiever leiding te geven,
- maakt samenwerken weer constructief
- zorgt dat problemen worden besproken in plaats van vermeden,
- laat klanten merken dat de kwaliteit verbetert,
- bespaart (verzuim/vervang)kosten en ieders tijd & energie
“We horen één team te zijn, en met deze aanpak voelt dat eindelijk weer zo.”
Wanneer is teamcoaching nodig:
Wanneer het allemaal niet (meer) zo lekker loopt in het team of wanneer er in de toekomst dingen staan te gebeuren die lastig zijn voor een team, dan helpt teamcoaching jullie om de juiste stap(pen) te nemen.
In teamcoaching komen individuele teamleden aan bod, maar het accent ligt op de onderlinge samenwerking en interactie. Om met afzonderlijke individuen een team te vormen is het belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Mijn teamcoaching maakt alle persoonlijke verschillen en wellicht onenigheden zichtbaar en bespreekbaar. Zoals:
Door misverstanden worden taken dubbel uitgevoerd of helemaal vergeten. Tijd gaat verloren aan het herstellen van fouten en het verduidelijken van onduidelijke communicatie. In het teamoverleg ontstaan irritaties over verantwoordelijkheden, mensen gaan wijzen naar elkaar. Misschien gaan ze wel over elkaar praten op de wandelgang
In elk geval wordt niet met elkaar gepraat. Je voelt de gespannen sfeer als je de afdeling oploopt.
Je kantoor staat altijd open, maar niemand meldt zich. Ook in vergadering blijft het angstig stil als je vragen stelt. Het gaat wel okay vindt men, maar klachten van cliënten en andere afdelingen maken duidelijk dat er toch iets meer speelt. Beleid wordt niet altijd uitgevoerd en er is altijd wel een reden waarom het niet kon.
Enkele teamleden klagen steeds meer over werkdruk, voelen zich alleen gelaten door jou, terwijl je toch je uiterste best doet probeert iedereen tevreden te houden. Maar wat je ook doet er komt geen verbetering. In het laatste teamoverleg keek iedereen naar elkaar, maar niemand nam verantwoordelijkheid….
Men ontwijkt moeilijke gesprekken met elkaar, waardoor problemen escaleren. Soms hoor je sarcastische opmerkingen en zie je vermijden van samenwerking tussen teamleden of afdelingen. Je hebt het idee dat je de grip verliest, een aantal gaat steeds meer zijn eigen gang. De sfeer is soms echt onveilig geworden. Goede ervaren krachten nemen ontslag, omdat het hen uitput.
“We horen een team te zijn, maar dit voelt alleen maar als strijd.”
Je kunt je als leider erg machteloos voelen of gaan twijfelen aan jouw eigen leiderschapskwaliteiten….
Andere signalen kunnen zijn:
- Teamleden klagen over onduidelijkheid, ondanks diverse overleggen
- Wie leidt of wie volgt, of is er zelfs machtsstrijd?
- Fouten herstellen kost veel tijd, er verandert niets structureel
- Het nieuwe (project-) team komt niet tot resultaten
- De ondernemingsraad wil op een juiste manier met de directie communiceren en onderhandelen
- Hoe blijven we samen enthousiast en gemotiveerd na zoveel reorganisaties?
- Klanten merken dat afspraken niet worden nagekomen en klagen steeds meer.
-
Dan is teamcoaching een goed idee om de samenwerking te bevorderen en teamprestaties te verbeteren. Ik help je graag met een frisse kijk van buiten.
Teamcoaching in de natuur
Door gerichte oefeningen in en met de natuur wordt de groepsdynamiek duidelijk. Tijdens de teamcoaching gaan medewerkers verschillende uitdagingen aan in de vorm van opdrachten met een samenwerkings-of oplossingsgericht karakter. Daarbij maak ik gebruik van mijn kennis van de natuur, de seizoenen of gebruik natuursymbolen.
De opdrachten worden zo gekozen dat iedereen (fysiek) mee kan doen. Als trainer daag ik de deelnemers om vanuit zichzelf de beste oplossing te vinden door anders te kijken of hen te prikkelen een nieuwe of andere stap te nemen.
Samen falen, samen lachen en samen succes vieren als het lukt.
Daardoor ontstaan de concrete leermomenten. Het team ontdekt elkaars kwaliteiten, maar ook valkuilen en belemmerende patronen. Vanuit die ervaring kan het team sneller nieuwe stappen maken. Er ontstaat een heldere communicatie, de werksfeer en samenwerking in teams verbetert. Daarna wordt de vertaalslag naar de praktijk gemaakt.
Teamleden leren zo elkaar en zichzelf beter kennen waardoor ze eerder hun verantwoordelijkheid nemen en doelen sneller worden bereikt, problemen eerder worden gesignaleerd en opgelost.
Zaken die nodig zijn om als team goed te functioneren!
Natuursessies
1,5 – 3 uur
Dit bestaat uit:
* intake met de HR/leidinggevende om de doelstelling/ thema te bepalen.
* een wandeling of een dagdeel met diverse teambuildingsactiviteiten.
Een korte interventie waarbij een eerste inventarisatie van de groepsdynamiek duidelijk wordt. Een leuke start voor nieuwe teams of als kennismaking met natuurcoaching en ervarend leren.
Een verfrissende sessie die teamdynamiek versterkt, helderheid geeft over doelen en uitdagingen, en een gevoel van plezier en verbinding brengt.
Vanaf 6 personen. De maximale groepsgrootte is 15 personen voor 1 trainer.
Prijzen op aanvraag.
Basis Teamtraject
3 maanden
Dit bestaat uit:
* intake met de HR/leidinggevende om de doelstelling te bepalen.
* 3 dagdelen met het team deels in de natuur/ deels op de werkvloer.
* 3 sessies met de leidinggevende tav rol en teamproces.
* Optioneel 1x individuele wandelcoaching, met elk teamlid tav rol in het team
Om gedrag blijvend te veranderen moet je oefenen met je nieuwe inzichten en rollen. Je krijgt daarom als team en leidinggevende ussendoor gerichte praktijkopdrachten.
Het team en leidinggevende krijgen tips zodat na 3 maand de focus op verdere groei blijft en terugval wordt tegen gegaan. Want in de dagelijkse hektiek is het al lastig genoeg om dit vast te houden.
Afhankelijk van de vraag / groepsgrootte wordt de prijs in overleg vastgesteld.
Intensief Teamtraject
6 maanden
Dit programma is vergelijkbaar met het 3-maanden programma maar dan met langere en intensievere begeleiding. het bestaat uit
* intake met de leidinggevende/ HR om de doelstelling te bepalen.
* 5 dagdelen met het team deels in de natuur/ deels op de werkvloer.
* 6 sessies met de leidinggevende tav rol en begeleiden van het teamproces.
* 2 x individuele wandelcoaching, met elk teamlid t.a.v. hun rol in het team.
* wekelijks contact met leidinggevende en/of team tav genomen stappen
* Gerichte praktijopdrachten en feedback hierop door teamcoach.
* 2 maand het eind is er een terugblik met HR/leidinggevende tav borging en terugvalrisico`s.
Zo maak je als team nog meer stappen. Door de langere doorlooptijd is bekrachtiging van nieuw gedrag sterker geborgd in de praktijk.
Daar waar nog vaardigheden en kennis ontbreken kan er een gerichte (vervolg-) training over communicatie en samenwerking, of een intervisie als team worden ingezet.
Afhankelijk van de vraag / groepsgrootte wordt de prijs in overleg vastgesteld.
Individueel leiderschaps traject
Leer natuurlijk leidinggeven
Teamcoaching en leiderschapsontwikkeling zijn nauw met elkaar verbonden, omdat het functioneren van een team sterk samenhangt met het leiderschap dat zij ontvangen. Wanneer een team gecoacht wordt, vraagt dit automatisch ook om groei van de leider, omdat de leider een cruciale rol speelt in het sturen, ondersteunen en inspireren van het team.
Tijdens teamcoaching worden vaak dynamieken en patronen zichtbaar die de leider beïnvloeden of waaraan de leider bijdraagt. Dit vraagt van jou als leider om:
- je eigen leiderschapsstijl kritisch te bekijken.
- te reflecteren op hoe jouw persoonlijke waarden, overtuigingen en gedrag impact hebben (gehad) op het team.
Teamcoaching legt vaak bloot waar de grenzen van je leiderschapsvaardigheden liggen. Dit biedt een kans voor jou als leider om nieuwe competenties te ontwikkelen, zoals:
- Effectiever luisteren.
- Conflicten in het team aanpakken.
- Een coachende in plaats van sturende rol aannemen.
- Omgaan met weerstand en verschillende persoonlijkheden.
Normaal zijn de geplande sessies en begeleiding voldoende binnen de teamcoaching bij het 3 en6 maanden traject.
Soms is er echter meer nodig dan die geplande sessies met de leidinggevende
Hiervoor is individuele Natuurlijk leiderschapstraject een mooie stap om zelf de nodige stappen te maken. Je krijgt dan intensievere coaching van mij.
Ga ik jou en je team coachen?
Samen aan de slag: Breng jouw team naar een hoger niveau!
Wil je een team dat beter samenwerkt, sterker met elkaar verbonden is en veerkrachtig blijft onder druk? Mijn natuurgerichte teamcoaching helpt jullie om obstakels te overwinnen, communicatie te verbeteren en duurzame oplossingen te vinden.
Of het nu gaat om werkdruk, stress of het versterken van de teamspirit, samen werken we aan groei, balans en resultaat. Geen standaard vergaderruimte, maar de rust en inspiratie van de natuur als decor voor echte doorbraken.
Benieuwd hoe ik jouw team kan helpen?
Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe we samen de basis leggen voor een krachtig en succesvol team. 🌿
✨ Klik hier en zet de eerste stap naar een sterker team! ✨