De ideale combinatie of valkuil?

stress, kantoor

Carolien is door de nieuwe eigenaar gevraagd leidinggevende te worden. Ze is doorgegroeid vanuit de afdeling projecten. Ze is nu bijna een jaar lang leidinggevende en helaas in een aantal valkuilen gestapt. In het begin was ze erg trots dat ze was gevraagd en vol enthousiasme startte ze haar klus. Ze kent de organisatie en mensen, dus dit is echt een kans en een ideale combinatie van haar kennis en kunde.

Toch merkt ze dat het werkplezier steeds minder wordt en de stress toeneemt. Ze is steeds in haar hoofd druk met alles wat nog moet, is afgeleid. Haar to-do-lijstjes groeien alleen maar. Ze maakt afspraken met klanten over termijnen en merkt dat collega`s niet altijd doen wat zij regelt. Dat vindt ze lastig, want ze wil niet moeilijk doen. Toch wil ze zich niet laten kennen en ze werkt stug door. Balen want het ontspannen werken lukt niet.

De irritatiezone

Even hier doorheen, even doorbijten, en dan komt het goed, denkt ze. Ondertussen is er bijna een jaar voorbij en is die rust nog niet steeds aangebroken. Er lijkt elke dag wel een andere crisis die haar aandacht nodig heeft. Ze moet ook alles zelf doen, roept ze boos uit…

Valkuil van hard werken

Ze gaat nog harder aan de slag, werkt door in pauzes en maakt overuren. Carolien kwam steeds meer in de “laat me met rust, ik heb het druk en ben hard aan het werk” irritatie zone. Ze slaapt `s nachts steeds slechter, piekert veel en begint vermoeid aan de dag. Ze begint zelfs  fouten begint te maken. En nee, dit is niet wat ze verwacht had. Haar leidinggevende stelde voor leiderschapcoaching te proberen en zo kwam ze bij mij terecht.

De eerste valkuil

We treffen elkaar in het bos en gaan een stuk lopen. Ik ontmoet een druk pratende dame die soms wel wist wat ze wilde, maar geen idee had hoe ze nu verder moest. En die vooral heel moe is…

donker, eenzaam, pad, stress

De zogenaamde ideale combinatie was toch niet zo goed als verwacht. Carolien en haar bedrijf waren in één van de valkuilen bij nieuwe leidinggevenden gestapt, werd al snel duidelijk. Een goede medewerker is niet per definitie een goede leider. Leiderschap en managen vraagt andere kwaliteiten. Ten eerste haal je de meest ervaren medewerker uit je team weg, dus je team is verzwakt en zoekende. Daarnaast heb je een startend leider. Dat is een slechte combinatie. Waar veel organisaties niet bij stil staan.

Caroliens start

Carolien is opgegroeid in het bedrijf. Vanaf haar diplomering is ze gestart als administratief medewerker. Ze leerde snel en werd na enkele jaren op de afdeling facturen en projecten gezet. Ook daar had ze het prima naar haar zin. Het was echt een familiebedrijf, ze kende de eigenaar al jaren en voelde zich er helemaal thuis. Carolien werd een gewaardeerde medewerker. Ze kende de organisatie van haver tot gort. De eigenaar werd vervangen door zijn zoon en die zag in Carolien een prima leidinggevende voor de groeiende afdeling facturering.  Ze was accuraat, wist van wanten en iedereen mocht haar graag. De ideale combinatie, toch? Ze keek me vragend aan.

Je visie op leiderschap

Ik vroeg haar of ze wist welk soort leider ze wilde zijn? Carolien had eigenlijk gewoon de stijl van haar oude leidinggevende overgenomen en dacht dat de collega`s wel wisten wat nodig was. Ze wilde niet teveel de baas zijn. Maar ja toch  deden de collega`s niet altijd wat moest, of wat ze vroeg. Dat was echt vervelend als ze met klanten afspraken had gemaakt. Dan had ze er extra werk mee en moest ze het weer zelf oplossen. In haar verhalen blijkt ook dat ze vervallen is tot micromanagement en het lastig vindt te delegeren en opdrachten te geven.

Harder werken helpt niet

Als je als manager niks uit handen durft te geven, creëer je voor jezelf heel veel stress. Verval je in micromanagement, want je hebt geen vertrouwen in je mensen.  Delegeren betekent inzicht hebben in de competenties van mensen, het ondersteunen van mensen en goed communiceren om hen meer verantwoordelijkheid te geven. Goed delegeren gaat over je medewerkers vertrouwen en in hun kracht zetten, waardoor jij als manager de tijd en ruimte overhoudt om jouw werk goed te doen. Dus niet nog eens mee gaan denken over de planning of praktische zaken.

Visie neerzetten

Leiding geven gaat over je bezighouden met je visie, de  lange termijn. Zorgen dat je organisatie slagvaardig en je team op orde is. Het gaat om de processen evalueren. En als je continu in het micromanagement en de uitvoering vervalt, dan komt daar niks van terecht en ga je als leider vastlopen. Dan creëer je de stress zelf en ga je dus ook niet meer leren van de situaties om je heen.

Groeimindset

Het gaat als leider om nieuwsgierig te zijn naar jezelf, je aannames. Een bepaalde openheid hebben van en niet perfectionistisch denken van “Oef, ik heb een fout gemaakt”.  Iedereen maakt fouten, maar niemand maakt ze expres. Ik geloof dat iedereen de beste keuze maakt op dat moment, met de kennis en kunde die je dan hebt. Maar je kunt er wel achter komen dat iets niet het juiste of gewenste resultaat heeft. Dus kijk dan eens open en nieuwsgierig naar jezelf en de situatie.

“Waar heb ik het nou gemist? Wat waren de (minder) goede elementen? Wat kan anders?” Ook in  het team. Dus mensen niet achteraf straffen op hun fouten, maar wel duidelijk aangeven dat je andere uitkomsten wenst. Door samen deze groeimindset te bevorderen kom je verder.

donkere wolken, stress

Uit de valkuil klimmen

Als je gestresst bent, maak je niet de juiste keuzes en afwegingen. Stress maakt je dommer. Je hersens zijn overbelast en je stress-systeem moet eerst herstellen. Dus daar zijn we mee aan de slag gegaan in de eerste natuursessies. Door de diverse oefeningen kreeg Carolien steeds meer rust in haar hoofd en lijf. Ze leerde voelen wanneer ze over haar grenzen ging, ging haar pauzes nemen en stopte met overwerken. Ze merkte dat ze beter ging slapen en weer beter in haar vel kwam. Er kwam weer positieve energie om zaken aan te pakken in plaats van de verbetenheid die haar uitputte. Daarna kon ze de juiste prioriteiten gaan stellen en verbeteringen doorvoeren. Ze ziet weer licht.

Je leidinggevende rol

Vandaar uit zijn we gaan werken aan het innemen van haar leidinggevende rol, haar visie en het uitspreken daarvan. Het was wel even wennen voor de collega`s dat Carolien nu een aantal zaken niet meer deed en het team meer verantwoording moest nemen. Dat ze resultaatafspraken maakte. Maar het delegeren gaf een aantal medewerkers ook de kans om door te groeien, die blij met die kans waren. Carolien krijgt tips om werk en prive beter af te stemmen.

Na een half jaar had ze echt het idee dat ze er weer gezond stond. De energie en het plezier waren terug. Ja, het was een goede stap geweest, maar wel een harde leerschool.

Loop jij als (startend) leider ook aan tegen deze of andere eigen valkuilen? Wil jij die harde leerschool voorkomen? Ik ga graag met je op pad.

Een mooie opstap is de training Uit de schaduw naar lichter leven, waar je leert kijken naar jouw valkuilen en patronen. 4 of 25 oktober kun je meedoen.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo