Angst om te communiceren

Dorenda is coördinerend verpleegkundige in de thuiszorg en vertelde hoe ze vandaag al gehaast en te laat de MT vergadering inging door een ziekmelding. Het gesprek ging weer over nieuwe efficiëntiemaatregelen. “Terwijl zij over ‘strategische doelen’ praten, hoor ik in mijn hoofd de stemmen van mijn team: “Dorenda, wanneer komt er personeel? Zo gaat het niet meer.” Er zijn twee vacatures, zieken en constant moet ik brandjes blussen. Ondertussen probeer ik alles draaiende te houden. Ik snap dat het MT wil dat we met minder mensen hetzelfde doen, maar wat mogen we dan laten liggen? Dorenda voelt zich verscheurd. Zij moet de brug vormen en communiceren.

Tja, de werkdruk in de zorg is erg hoog. Dorenda is al 2 maand bezig met mij om meer rust te vinden. Eén van mijn inzichten die ik vaak meegeef is dat veel mensen diep van binnen al lang weten of voelen dat het zo niet kan en ook dat ze eigenlijk wel weten wat anders moet. Dorenda wil eigenlijk tegen het MT ingaan.
Dorenda gaf tijdens de sessie dit keer aan “Ik ben heel druk met jouw zinnetje geweest: ‘je weet het wel’. Maar ik vind het nog moeilijk daarop te vertrouwen. En daarin is Dorenda, net als veel van mijn klanten, zoekend. Maar als we het wel weten, waarom communiceren we dat dan niet?

Waarom communiceren we het niet?

Ik weet dat veel klanten diep van binnen een heel goed idee hebben van wat ze willen, of dat nu in hun persoonlijke relaties, werk, of andere aspecten van het leven is. Maar vaak is er een kloof tussen wat ze willen en wat ze daadwerkelijk doen.
Er zijn verschillende redenen daarvoor:

Angst voor afwijzing of falen
Eén van de grootste obstakels voor het volgen van wat je werkelijk wilt, is de angst voor en piekeren over afwijzing of mislukking. Als je iets doet wat je normaal niet doet, of iets doet wat tegen de stroom ingaat, of als je eerlijk bent over wat je echt nodig hebt, bestaat er altijd een kans dat een ander je niet begrijpt of je niet steunt. Dit kan beangstigend zijn, vooral als je bang bent voor de gevolgen van je keuzes.

Twijfel en onzekerheid
Zelftwijfel is een andere veelvoorkomende reden. Zelfs als je diep van binnen weet wat je wilt, kan het moeilijk zijn om deze kennis te vertrouwen. Soms kun je het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent om je dromen na te jagen, of dat je niet genoeg kennis of ervaring hebt om je mening te geven. Of dat je te jong of juist te oud bent, niet het juiste diploma hebt, net in dienst bent, etc.

Sociale verwachtingen en druk
Mensen zijn vaak beïnvloed door wat anderen van hen verwachten of wat maatschappelijk “normaal” wordt geacht. Dit kan je in een situatie brengen waarin je jouw eigen verlangens en behoeften opzijzet om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je leert bijvoorbeeld al op jonge leeftijd bepaalde rollen en gedragingen die “sociaal geaccepteerd” worden, en het kan een enorme uitdaging zijn om deze sociale patronen los te laten als ze niet meer bij je passen. En vaak als jij je uitspreekt, ontdek je dat er meer zijn die net als jou denken.

Gewoonten en comfortzone
Je gewoonten en comfortzone kunnen je ook belemmeren om te handelen naar wat je wilt. Zelfs als je weet dat er iets beters of iets met meer zingeving of plezier is, zijn we vaak bang voor verandering of het onbekende. Het is makkelijker om vast te houden aan het oude, bekende, zelfs als het je niet gelukkig maakt, dan om de sprong te wagen naar iets nieuws dat onzeker lijkt. Het verhaal van de krab, is hiervan een mooie metafoor.

Gebrek aan duidelijkheid of focus
Soms weet je prima wat je wil, maar heb je geen idee over hoe je daar kunt komen. Misschien ontbreekt het je aan concrete plannen, of het doel lijkt te ver weg en te abstract om er stappen naartoe te zetten. Zonder een duidelijk plan of stappen om naar dat doel toe te werken, kun je vastlopen in onzekerheid. En maar hopen dat het vanzelf beter wordt…

Verantwoordelijkheid en verplichtingen
Het kan ook zijn dat we ons verantwoordelijk voelen voor anderen: familie, vrienden, collega’s of zelfs de samenleving. Soms leggen we onze eigen verlangens opzij om aan de behoeften of verwachtingen van anderen te voldoen. Je kunt je zo gevangen voelen in de verplichtingen die je hebt, wat het moeilijk maakt om te focussen op wat jij nu ECHT wilt.

Onbewuste belemmeringen
Denk aan oude overtuigingen, trauma’s of negatieve ervaringen uit het verleden die jou ervan weerhouden om echt te handelen naar wat je wilt. Deze overtuigingen kunnen diepgeworteld zijn en je gedrag beïnvloeden zonder dat je het je bewust bent. Bijvoorbeeld, iemand die in de jeugd is afgewezen of belachelijk gemaakt, kan onbewust de overtuiging ontwikkelen dat zijn of haar verlangens niet belangrijk zijn, wat hen tegenhoudt om er iets mee te doen.

Leren vertrouwen op jezelf

Met Dorenda heb ik samen dit doorgesproken. Dorenda was bang dat ze in het MT niet serieus zou worden genomen en als “slechte verpleegkundige” zou worden gezien, als ze de werkdruk benoemde. Het tegen het MT ingaan was iets dat ze niet van huis uit had meegekregen. Je volgde de wensen “van boven” op, ook al was het niet altijd leuk. Thuis had ze ook altijd taken moeten doen, “daar werd je groot van”. Gevoelens benoemen was niet haar sterkste kant, dingen doen wel. Maar ja, het steeds over haar eigen grenzen heengaan, putte haar uiteindelijk uit. Ze kreeg allerlei klachten en liep steeds meer vast.

Als je niet gewend bent om voor jezelf te kiezen, kan het moeilijk zijn om dat zelfvertrouwen op te bouwen. Het is een proces om te leren vertrouwen op je eigen gevoelens, intuïtie en verlangens. Het vereist moed om jezelf serieus te nemen en actie te ondernemen om je doelen te bereiken, vooral als dat betekent dat je je los moet maken van verwachtingen of structuren die je gewend bent. Met deze tips is Dorenda verder gaan werken:

5 tips om zelfverzekerd te communiceren

Verken je diepste verlangens:

Neem de tijd om te reflecteren over wat je echt wilt, zonder te oordelen of te beperken wat “mogelijk” is. Schrijf het op, praat erover met vrienden/ familie, Door de coaching en de oefeningen buiten, leerde Dorenda steeds meer “ont-moeten”. Ze leerde luisteren naar haar lichaam en intuïtie. Ze ontdekte de effecten van haar huidige gedrag op haar eigen welzijn en dat van het team. Een deel van de stress zat in haar eigen overtuigingen.

stappen maken, trap in bos

Stel haalbare doelen:

Maak verlangens concreet door ze op te splitsen in kleinere, haalbare stappen. Dit helpt om de angst voor het onbekende te verminderen en je zelfvertrouwen op te bouwen. Kleine stappen, groot effect. Wat kun je vandaag al doen, wat is een eerste stapje. Zoals een feitelijk verslag maken, oefenen met het gesprek, starten met 1 MT lid, etc.

Stel grenzen:

Leer om je grenzen te stellen ten opzichte van de verwachtingen van anderen en wees bereid om nee te zeggen tegen dingen die niet in lijn zijn met wat jij echt wilt of die niet goed voor je zijn. Nee zeggen tegen iets is altijd JA-zeggen tegen jezelf, tegen gezonder en met meer plezier werken. Vanuit dit “Ja-denken”, maak je eerder stappen.

Omarm de onzekerheid:

Accepteer dat er altijd onzekerheid is bij het najagen van je verlangens, maar dat dit een essentieel onderdeel is van groei en verandering. Een nieuw zaadje dat je poot kan wel of niet opkomen, snel of langzaam. En je leert van elke stap. Gras zaaien in december heeft nu eenmaal minder kans. Wie of wat kan je helpen? En je hoeft het niet alleen te doen (weer zo`n beperkende overtuiging)

Wees vriendelijk voor jezelf:

Het is normaal om spanning en weerstand te ervaren, en soms zelfs om terug te vallen in oude patronen. Wees geduldig met jezelf en erken je vooruitgang, hoe klein ook. Het kan soms voelen alsof je tegen een muur aanloopt, maar door stap voor stap actie te ondernemen, vergroot je de kans om dichter bij je verlangen te komen.

Communiceren in de praktijk

team stad3

Dorenda maakte een stappenplan en heeft het daarna aangedurfd het gesprek aan te gaan. Niet vanuit angst, maar vanuit haar verlangen. Door die positieve insteek koos ze voor samenwerking: “Hoe kunnen we samen zorgen dat de doelen haalbaar blijven?” Ze heeft in het MT concrete knelpunten benoemd en effecten op het team. Daardoor ontstond begrip bij het MT en zijn er oplossingen gevonden. Haar eerlijk en constructieve manier van communiceren dwong uiteindelijk respect af. Het team voelde zich gehoord en kreeg meer vertrouwen in Dorenda’s leiderschap. Het MT kreeg een meer realistisch inzicht op de werkvloer en voorkwam teamuitputting. Dit versterkte de samenwerking.

Communiceren vanuit verlangen?

Wil jij ook zelfverzekerd communiceren? Je gevoel meer leren volgen?

Dan maak ik graag een afspraak met je om te kijken hoe ik je kan ondersteunen.

Een eerste stap zou de Masterclass natuurlijk leiderschap kunnen zijn die in 2025 gehouden wordt. Dan oefen je meteen een hele dag met gelijkgestemden en krijg je praktische tips.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo

Lia