Bosbad voor beter evenwicht

Ervaar jij stress?? Neem nu een bosbad!  

Wandel uit de schaduw naar het licht
bosbaden

Waarom zou je bosbaden? Druk druk druk, met je werk, deadlines, je gezin en je hobbies? Er zijn zoveel dingen die je (goed) wilt doen, maar waar je niet aan toekomt of die maar half doet. Je kunt er slecht van gaan slapen, gaat piekeren en er ontstaat nog meer stress….

Herkenbaar?

Stap er eens uit en neems eens een bosbad in de natuur. Lijkt zo simpel, maar veel mensen nemen die tijd en de rust niet. Blijven door rennen en lopen zichzelf voorbij. Zo jammer.

Waarom moet je de natuur in?

Het blijkt dat een gewone wandeling langs een straat geen opmerkelijk positieve bijdrage aan jouw concentratievermogen levert. Een natuurwandeling daarentegen verhoogt jouw concentratieniveau met 20%. Mensen met negatieve en depressieve gevoelens die gaan wandelen voelen zich beter.

Zelfs door gewoon naar een foto van een natuurlandschap te kijken of door je kantoorraam de natuur- of tuin bekijken,  heb je al een eenvoudige remedie tegen mentale vermoeidheid.  Die mentale vermoeidheid is vaak het eerste teken van stress en vaak een signaal van een dreigende burn-out.

Evenwicht vinden met een bosbad

Bosbaden is een eeuwenoude manier om stress tegen te gaan, die recent weer herontdekt is in het Westen. Bosbaden helpt echt en daarom ga ik zo graag de natuur in met mensen.

De Japanse onderzoeker, dr Qing Li, heeft bosbaden onderzocht en ontdekte dat je zenuwstelsel bestaat uit een sympatisch deel (dat ken je vast als het vecht- en vluchtsysteem) en een parasympatisch (je herstel- en rust) systeem. Beide heb je nodig en ze werken onbewust. Bij gevaar, bv een brand komt het sympatische deel in actie, je hart klopt sneller, je bloeddruk stijgt. Het stresshormoon cortisol veroorzaakt dit. Dit gaat vanzelf. Niet noodzakelijke delen als je spijsvertering en immuunsysteem vertragen, zodat al je energie naar dit sympatisch systeem kan. Maar ook door stress op je werk, gedachten aan deadlines of vervelende clienten,kan het geactiveerd worden en blijven.

Activerend bosbad

Bij bosbaden activeer je juist het parasympatisch deel, waardoor je bloeddruk en hartslag dalen. jouw interne systemen krijgen weer nieuwe energie.  De cortisol neemt af en je endorfinen, gelukshormonen, nemen toe, waardoor je je nog meer ontspannen voelt. Dat heb je vast wel eens gemerkt als je de hond uitlaat of op zondagmiddag een ommetje doet.

Altijd stress?

Als je veel onder stress staat -en die is er altijd: werk dat niet af is, deadlines, ziekte in je team, etc.-, en niet ontspant dan loop je gezondheidsrisico`s omdat allerlei systemen structureel onvoldoende energie krijgen. Daarom hebben mensen met stress last van hun maag en spijsvertering, van structurele hoge bloeddruk en slapeloosheid.

Zelf een bosbad ervaren?

In Japan is Dr Quin Li het effect van bosbaden vanaf 2004 wetenschappelijk gaan onderzoeken en het blijkt doordat het regelmatig nemen van zogenaamde  “bosbaden” of de shinrin-Yoku (de Japanse term) mensen beter sliepen, stresshormonen verlaagden en het rust-/herstel- systeem weer werd versterkt. In 2006 kreeg het centrum in Iiyama daarom als eerste een certificaat hiervoor en inmiddels zijn er 62 bostherapiecentra…

Nu hoef je gelukkig niet helemaal naar Japan. Ook in Nederland kun je prima bosbaden! Daarvooor neem je graag mee

Stil worden

Bij (beginnende) stress is het goed om even echt stil te worden. Daarom nemen we een bosbad deels in stilte en dat geeft je drukke hoofd rust. Genieten van de natuur om je heen. Even stilstaan door alleen maar te lopen, de stilte in jezelf opzoeken en je eigen natuur weer ervaren.

Buiten zijn helpt om nieuwe inzichten te krijgen en situaties vanuit een ander oogpunt te bezien. Door bewust te zijn van iedere stap die je zet in de natuur, de geuren en geluiden om je heen, wordt het rustig in je hoofd. De stilte brengt je in contact met jezelf en van daaruit kun je luisteren naar je innerlijke antwoorden en voelen wat jij NU nodig hebt.

Samen stil zijn is anders dan in je eentje stil zijn. Loop daarom mee en ervaar het zelf: stilte verbindt.

Praktisch:

Groepsgrootte minimaal 4 maximaal 15 personen.

Tijdens het bosbad krijg je praktische tips om rust in je hoofd te creëren, ook op je werk of in je privé. Onderweg doen we een aantal oefeningen. Na afloop kun je jouw ervaringen delen onder genot van een kop koffie of thee.

Start 14.00 u en eind 16.00 uur bij de Uitkijk, Hellendoornsebergweg 8 7447 PA Hellendoorn.

Kosten

Jouw kosten zijn € 25,- inclusief een kop koffie / thee. Kom je met een groep van minimaal 4 personen, dan krijg je € 5,- korting p.p.

Data

Vrij 4 oktober 14.00-1600 u.

wo16 okt 14.00-1600 u.

vrij 1 nov 14.00-1600 u.

Wil je bosbaden op een andere datum, neem dan contact op. Regelmatig worden er nieuwe data via sociale media gedeeld.

Is dit iets voor jouw team of een visie-/teamdag? Vraag naar de mogelijkheden en kosten.

Aanmelden Bosbad

Aanmeldingen bosbaden
Jouw datum:
Lia bosbaden wandelen

Ga je mee op pad?

Ik weet zeker dat je verfrist je dag of week verder ingaat!

Wil je met een eigen groep vanuit je bedrijf of organisatie een bosbad mee maken, dat kan altijd. Neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia van Loo