Wat is natuurlijk leiderschap?

 

Natuurlijk leiderschap is eigenlijk niet meer dan leidinggeven op de manier die van nature het beste bij jou past. Je hoeft je niet anders voor te doen, maar vooral dichtbij jezelf blijven.

Door deze manier van leidinggeven laten we het traditioneel hiërarchisch leiderschap achter ons. Er wordt niet meer leidinggegeven op de manier die van ons wordt verwacht, maar op de manier waardoor jij je in je werk net zo vrij voelt als in je privéleven.

Waarom natuurlijk leiderschap?

Uit het Handboek Natuurlijk Leiderschap – luisterboek.

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap, je hebt er waarschijnlijk wel al eens van gehoord. Maar wat is het nou precies? Waar komt het vandaan? En wat kan het voor jou betekenen? Ik leg het je graag uit.

Een nieuwe manier van leidinggeven

 

Veel mensen rollen ‘vanzelf’ in hun leidinggevende functie. Zonder echte voorbereiding en kennis over hoe ze leiding willen geven en wat voor leider ze (willen) zijn. Werkdruk, stress en onze snel veranderende maatschappij vragen daarnaast voortdurend om aanpassingen in jouw leidinggevende rol. Hoe houd je je dan staande als leider en hoe bied je houvast aan anderen?

Veel moderne professionals zoeken een mensgerichte werkwijze, gedeelde verantwoording en eigenaarschap in plaats van macht, hiërarchie en protocollen. Van betekenis zijn, persoonlijke groei en inspiratie ervaren in het werk worden meer en meer belangrijk.

En hier komt het natuurlijk leiderschap om de hoek kijken. Door vanuit je natuur leiding te geven krijg je plezier, inspiratie en ontspanning in je werk. Zo ontstaan er nieuwe leiders, leiders die door hun leiderschap en voorbeeldfunctie het verschil willen en kunnen maken.

Maar let wel; natuurlijk leiderschap begint altijd bij jezelf, bij wie jij van nature bent. Want je kunt pas leidinggeven aan een ander als je leiding kunt geven aan jezelf.

De natuur in je leiderschap

Ik heb al veel professionals geholpen om de natuurlijk leider in hen te vinden. Dit doe ik altijd door met ze de natuur in te gaan. De natuur heeft namelijk veel meer invloed op ons dan waar we ons bewust van zijn.

Qua leiderschap en samenwerken kunnen we ook nog enorm veel van de kracht van de natuur leren. In de natuur wordt namelijk al miljoenen jaren succesvol samengewerkt. De natuur heeft in al die jaren bij vele soorten en organismen getest wat wel en niet werkt in leiderschap. Daarom is de natuur al jaren mijn inspirator en leermeester. Natuurlijk leiderschap zorgt dat je met ontspanning en plezier blijft werken, zelfs als er chaos en stress om je heen is.

Leiderschapstraject

Misschien wil jij je ook ontwikkelen naar ander leiderschap. Hiervoor heb ik 2 leiderschapstrajecten ontwikkeld.

Handboek Natuurlijk Leiderschap

In 2021 is mijn Handboek Natuurlijk Leiderschap verschenen waarin de 8 basisprincipes uit de natuur centraal staan.

De acht basisprincipes uit de natuur zorgen voor een andere blik op jezelf en de wereld om je heen waardoor je beter in balans komt met je omgeving. Zaken als werkdruk, tegenslag en chaos kun je beter hanteren waardoor je effectiever in je dagelijkse werk wordt.

Leiderschapstest

Hoe natuurlijk geef jij leiding?

Zoveel mensen, zoveel verschillende soorten leiders. Loop jij als leider vooraan en wijs jij je team de weg? Of laat jij je team liever eerst verdwalen zodat ze daarna de weg zelf weer terug kunnen vinden?

In leidinggeven is geen bepaalde manier direct goed of fout. Het is alleen belangrijk dat de manier van leidinggeven bij jou en bij je team past.

Doe de leiderschapstest en ontdek jouw kwaliteiten en valkuilen als leider.

In 10 stappen naar natuurlijk leiderschap

Ben jij leidinggevende en wil jij zonder stress en spanning en met meer gemak en plezier leidinggeven?

Laat mij je helpen om de leidinggevende te worden die je van nature bent.

Bestel gratis mijn e-book waarin ik 10 direct toepasbare tips met je deel om jouw natuurlijk leiderschap te vergroten. Na het lezen kun je al meteen meer uit jezelf en je team halen.