De kracht van de natuur; soms loop je door de natuur en ineens wordt je diep geraakt, dat is wat we daarmee bedoelen. Door een mooi uitzicht, een zonsondergang of een dier dat onverwacht op je pad komt en waarmee je je verbonden voelt. Ken je dat? Een enorm geluksgevoel vult je borst en je voelt je verbonden met alles om je heen. Prachtige momenten.

Veel mensen hebben natuurervaringen waarvan ze genieten of die hen laten voelen dat ze deel uitmaken van een groter geheel. Hoewel de wetenschap onze wereld veel groter heeft gemaakt, heeft ze ons ook ongevoeliger gemaakt voor die wonderen. Het technisch verklaren hoe het licht breekt bij een zonsondergang haalt de schoonheid en de beleving soms weg. Dat is jammer, want echte verwondering maakt je klein. Echte verwondering als een kind dat sneeuw ziet vallen, als je voor het eerst iets ontdekt, dat inspireert.

De waarde van natuur

Ik ken weinig mensen die helemaal niets met de natuur hebben. Die nooit die kracht van de natuur ervaren. Die niet genieten van een zonsopgang, een jong dier, een waterval, etc. De natuur is voor veel mensen een ideale omgeving om tot rust te komen of bij te komen. Blijkbaar biedt de natuur ons iets dat in ons moderne en hectische leven vaak ontbreekt. Rust, stilte, inspiratie, energie zijn woorden die ik terug hoor van klanten die ik buiten coach. Of je nu de hond uitlaat, geniet van werken in je tuin of op zondag een kort ommetje maakt, mensen worden blij en ontspannen van de natuur. Dat is niet alleen een gevoel, maar is ook steeds meer bewezen

Natuurervaringen die je vormen

De kracht van de natuur en natuurervaringen blijven je (een leven) lang bij. In de wetenschap is hier studie naar gedaan om te ontdekken hoe dat komt. Soms wordt dat gevoel ook getriggerd door een natuurfilm of plaatje. Wetenschappers noemen het diepgaande natuurervaringen. Het blijkt dat er op zo`n moment alfa hersengolven ontstaan. Dit in tegenstelling tot beta golven. In de beta-staat is ons denken (zeer) actief. Bèta-golven hebben voornamelijk te maken met jouw overlevingsmechanisme bij stress of een crisis en is meestal op de buitenwereld gericht. Dit mechanisme helpt je in het dagelijks leven bijvoorbeeld bij het oplossen van problemen en het snel kunnen reageren.

De energie van natuur

Alfa-golven hangen juist samen met een toestand van ontspanning. De golven zijn vooral zichtbaar in het  hersendeel waar jouw visuele prikkels verwerkt worden. In de alfa-staat ben je op een ontspannen wijze alert. Je denkt meer kalm en weloverwogen na. Meer gesteund op waarneming (onze zintuigen) dan op opinies en emoties. Daardoor neem je nieuwe informatie beter op en kan je de informatie beter terugroepen. Je kunt beter luisteren en waarnemen en bent meer in contact met je lichaam. Deze staat kan niet samen gaan met angst of agressie. Je reageert dan ook minder boos op negatieve opmerkingen en gebeurtenissen en wordt ook minder snel bang.

Het blijkt dus dat het zijn in de natuur mensen meer in de alfa-modus brengt. Ook door te oefenen met meditatie en mentale training kun je dat effect versterken. Deze activiteiten veranderen letterlijk je hersenstructuur en remmen je “kwetterende en soms piekerende beta-hoofd” af. Het helpt bij psychisch herstel.

Natuurervaringen zorgen vaak dat er een algeheel gevoel van welbevinden ontstaat. Op de lange termijn kan het zelfs blijvende persoonlijke veranderingen veroorzaken.

Geluk uit de natuur

Ik heb zelf ook diverse van die geluksmomenten ervaren. Twee wil ik er met je delen. De eerste is toen ik als puber `s ochtends naar school fietste, op een gewone grauwe winterdag. Ik zat in een vervelende periode thuis. En toen huppelde er opeens een konijntje het fietspad op en bleef even zitten. Een schitterende zonnestraal brak door en scheen precies op het konijn. Het beestje keek me aan en ik voelde me ineens verbonden. Het kwam goed, dat was de boodschap.

Een ander moment is toen ik in Amerika werkte in een zomerkamp. Een droom, maar ver van huis had ik na maanden reizen en werken met allerlei kinderen en collega`s behoefte aan stilte en rust. Ik trok de berg op en zocht een verlaten plekje. Daar zat ik gewoon te zitten en mezelf zielig te vinden. Tot een adelaar langskwam en majestueus dichtbij kwam. Hij slaakte 1 of 2 keer een kreet en die raakte diep. Ik heb zelfs nog de schets bewaard die ik met pen in mijn dagboek getekend heb. Ik was gekend.

Ik ben deze momenten nooit vergeten en kan me nu nog steeds dat moment en gevoel naar boven halen. Ze hielpen me op dat moment weer een stuk verder.

De kracht van de natuur als inspiratie

Natuur speelt bij zingeving en inspiratie een belangrijke rol. Door gevoelens van ontspanning en verwondering sta je meer open voor reflectie. Daarom heeft het in en met de natuur zijn een toegevoegde waarde. Ga er dus (veilig) op uit als je kunt. Drink je koffie eens buiten op je balkon, zelfs al is het fris. Of zet een mooie film op. De natuur staat nu in de startblokken.

De zon wordt krachtiger en voel ik op mijn gezicht als ik buiten wandel of mijn thee drink. De natuur ontwaakt en komt langzaam maar zeker weer in bloei. Mijn tuin begint te kleuren met blauwe druifjes, narcissen en krokussen in kleuren geel en blauw. Jong groen toont alle kleuren groen. Vogels zingen hun hoogste lied heel de dag. Ze zoeken nestmateriaal en ik zie ze met takjes vliegen. De lente is aan de gang, er is nieuw leven op komst. Een sprankje hoop in deze lastige periode.

Werken aan jouw evenwicht

Door regelmatig te werken aan je alfa modus in de natuur, leer je beter kijken en observeren, kun je je beter concentreren en kom je sneller in evenwicht. In de omgang met anderen ben je meer zelfverzekerd en je straalt rust uit. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter je in allerlei nieuwe situaties of onder stress je evenwicht bewaart.

En dat laatste is iets wat we in deze tijd goed kunnen gebruiken.

Heb je nog vragen hierover of wil je dit 1-op-1 eens beleven, neem dan contact op. Ik vertel je graag meer of laat het je zelf ervaren.

de kracht van de natuur
Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia