De wintertijd is ingegaan. Het is eerder donker. Veel mensen hebben last van de vallende bladeren, het donker maakt hen neerslachtig. In de zomer voel je je vaak prima en in je kracht.  Maar de winter staat vaak voor stilstand. Toch zijn de herfst en winter noodzakelijke seizoen om jezelf staande te houden. Want alleen maar in de zomer zijn, volle kracht vooruit, houdt niemand vol. Ik neem je daarom graag mee om te kijken hoe het stressmanagement vanuit de natuur geregeld is.

Voorkom een burn-out

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 hoogopgeleide werknemers kampt met burn-out klachten. Helaas zit een aantal mensen langdurig thuis of komt niet meer terug op hun oude werkniveau. Ook langdurige afhankelijkheid van medicatie of antidepressiva ligt op de loer. Gelukkig is het te voorkomen. In dit blog geef ik een aantal tips over omgaan met werkdruk en hoe de natuur je een spiegel voorhoudt.

Stressmanagement vanuit de natuur, daar kunnen we nog iets van leren!

Juist in de herfst is het vaak lastig om goed om te gaan met dagelijkse zorgen. Je krijgt letterlijk minder energie door zonlicht en buiten zijn. Alleen zijn wij in onze moderne maatschappij gewend om altijd vol gas te geven. Terwijl het in de herfst van belang is dat we vertragen. Doen we dat niet, dan geeft ons lichaam vanzelf signalen. Niet voor niets steken in het najaar en winter juist griepepidemieën de kop op, raken mensen vermoeider en hebben depressieve gedachten.

 Loslaten is nodig

De herfst gaat over loslaten. Niet alleen de mooie tijd van de zomer telt mee want als een boom met alle blad de winter ingaat, gaat hij kapot. Hij trekt zijn sapstroom daarom langzaam terug uit het blad dat hem eerst voedde.

Een boom treurt niet om een verloren tak of bladeren, maar zoekt elk voorjaar een nieuwe start. Stressmanagement vanuit de natuur op z’n best.

Zo kunnen zaken die jou in het verleden hebben gediend en gevoed, soms ballast worden. Niet meer voedend. Dan moet je loslaten. Vooral als het je tegenzit is het belangrijk om te focussen op je “innerlijke sapstroom”. Datgeen wat je inspireert en gaande houdt. Overal je energie in blijven stoppen, maakt je dan kapot.

Adempauze

Veel mensen kunnen in zo’n situatie overbelast raken. Pak daarom je rust op de kleine momenten tijdens je werk. Als je met de auto naar kantoor gaat, geniet dan eens van de zonsopgang of de natuur onderweg. Parkeer de auto bewust op vijf minuten loopafstand van kantoor, houd een lunchwandeling. Die paar minuten wandelen door de buitenlucht zorgen ervoor dat je fris bent en blijft. Heb je een pittig gesprek, ruim daarvoor dan even een paar minuten pauze in. Ga even een frisse neus halen of pak iets te drinken. Letterlijk in beweging komen helpt al. Of doe een korte lichaamsoefening om je te ontspannen, 2-3 minuten is genoeg om je weer op te laden. Ik kan je er genoeg leren ?

Train je mindset

Door jezelf te trainen in meedenkende gedachten in plaats van belemmerende overtuigingen, kan je al veel meer rust ervaren in plaats van stress. Zo leer je om goed voor jezelf te zorgen. Maar ook goede voeding en ontspanning in je vrije tijd zorgen dat je het beter volhoudt. Geef tijdens die momenten tijd en aandacht aan wat je doet. Dus doe geen 10 dingen tegelijk, maar handel zaken één voor één af. Dat zorgt dat je je hoofd leegmaakt. Het rare is dat we het allemaal wel weten, maar vaak niet doen. Het kan niet omdat….

Worstel jij met loslaten?

Loslaten is niet altijd ‘verlies’. Het maakt juist een betere energieverdeling voor de toekomst mogelijk. Dat geeft zicht op een toekomst die niet meer bestaat uit alles wat je verloren hebt, niet gekregen hebt (of nog gaat verliezen), maar uit alle nieuwe dingen die nog komen.

Ik zie veel leiders die worstelen met dat loslaten. Ze worden steeds vermoeider, hebben geen zin om te gaan werken. Worden onzeker over hun toekomst. Raken steeds meer gestrest en piekeren hierover. Soms wordt het een vicieuze cirkel waar ze niet meer uitkomen. Daarom geef ik je deze strategieën:

5 effectieve strategieën:

  1. Erken dat je een probleem hebt. Praat erover met je dierbaren of zoek een professionele hulp.
  2. Zeg tegen jezelf: “ik ben prima zoals ik ben”. Je hoeft niet anders te worden, maar mag leren anders omgaan met zaken en problemen op je pad. Wat mag je loslaten om aangenamer en succesvoller te leven?
  3. Leer omgaan met je gevoelens, zowel de positieve, als gevoelens van schaamte, teleurstelling en boosheid. Ze zijn er niet voor niets.
  4. Blijf in je functie, totdat je zeker weet wat je in de toekomst wilt. Anders wordt het een vlucht en zit je binnenkort met hetzelfde in je nieuwe baan.
  5. Onderzoek wat jou voedt en inspireert, wat wil je straks in de lente ontkiemen? Uitrusten en de balans opmaken in de winter en straks, als de energiestroom weer begint te lopen, die eerste zaadjes zaaien.

Wil jij ook  leren bijtanken, beter je energie leren bewaken? Meer tips om los te laten? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Informatie gesprek

Wil je actief werken aan jouw stressmanagement vanuit de natuur? Meld je dan aan voor mijn herfstworkshop op 23 november. Je leert op basis van 5 natuurprincipes andere keuzes te maken en minder stress te ervaren in je dagelijks leven.

Reserveer je plek

Natuurlijke groet,

Lia