Leren van de herfst?

Maak jij goede keuzes? De herfst is voor een aantal mensen een vervelend seizoen, met vaak regen, het wordt eerder donker. En als de blaadjes vallen kan een gevoel van zinloosheid ontstaan. In de herfst en de winter is het daglicht zwakker. Dit heet ook wel het Een Seasonal Affective Disorder (SAD). Het is een gemoedstoestand die onder invloed van de wisseling van seizoenen verstoord raakt. De problemen bij SAD kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel tot een zware depressie.

De afgelopen periode ontmoette ik diverse mensen die het daardoor zwaar hebben. Anderen hebben moeite hun ritme te vinden tussen privé en werk. Als er dan ook op je werk nog zaken spelen zoals gedoe in het team, veel ziekte, of in je privé loopt het niet zo lekker, dan wordt het extra zwaar. Je zou er depressief van worden. Het is in hun leven niet genieten, maar vooral zoeken naar hoe maak je dan een goede keuze?

Niet kiezen is ook een keuze!

Veel mensen durven op zo`n moment eigenlijk niet te kiezen. Want hoe weet je nu of je een goede keuze maakt? Wat als het misgaat? Allerlei angsten en twijfels steken de kop op: kan ik dat wel, hoe moet het dan met geld, mijn gezin, mijn huis, de medewerkers, etc.? En omdat die onzekerheid lastig is, proberen veel mensen krampachtig vast te houden aan wat ze hadden. Want dat is vertrouwd. Ze denken: ‘laat ik nog maar even wachten’, ze nemen geen besluiten en wachten op… Ja, op wat eigenlijk? Een teken van boven? Tot het vanzelf beter wordt? Dat laatste gebeurt meestal niet. Je blijft op deze manier vaak hangen in een situatie die je niet wilt of niet prettig is. Niet kiezen is dus ook een keuze!

Leren loslaten

Eigenlijk proberen ze vast te houden aan iets wat er nu niet meer is of (tijdelijk) voorbij is. Dat is net zoiets als terwijl de herfst eraan komt, of al aangebroken is, om je nog vast te houden aan de zomer. Dat houd je een tijdje vol, maar de herfst komt er zeker aan. Die houd je niet tegen. Sommige zaken gaan voorbij, hoe pijnlijk ook. Je zult zaken los moeten laten. De verwachting dat je snel weer met je collega’s zult werken, dat je weer live kunt vergaderen, dat je snel weer je eigen ritme hebt. Dat gebeurt niet op korte termijn. Hoe meer je dat wilt, hoe lastiger het voor je wordt.

De les van de herfst

De herfst is het jaargetijde om zaken los te laten. De bomen trekken langzaam hun sapstromen terug. De bladeren die in de zomer hun werk deden om voedsel uit het zonlicht te halen, zijn klaar. Hun taak zit erop. De terugtrekkende sapstroom zorgt voor de prachtigste kleuren in het blad, waar velen met mij van genieten. Zou de boom zijn bladeren vasthouden en zijn sapstroom niet terugtrekken, dan zou hij de winter niet overleven. Hij vriest stuk. Die afgevallen bladeren hebben daarna een nieuwe taak. Ze vergaan en vormen opnieuw voedsel en blijven zo deel van de kringloop.

Goede keuzes maken

Ja, het zijn onzekere tijden. Maar blijven hangen in waar je nu zit, in mopperen en negativiteit, helpt je niet. Misschien moet je het idee loslaten dat thuiswerken vervelend is, dat je alleen in deze relatie of baan gelukkig wordt. Of dat je zonder diploma of ervaring op gebied X geen andere baan zult vinden. Dat je te jong of te oud, niet de man of vrouw bent die ze zoeken. Dat medewerkers of klanten boos worden als je besluit Y neemt. Die angst is een slechte raadgever, want het beperkt je en geeft je stress in je denken. Waardoor je weer minder goede keuzes maakt.

Terugkijken naar jouw zomer

Ik wil je de tip geven om terug te kijken naar jouw zomer. Toen alles wel goed ging en anders was, niet met weemoed, maar als leermoment. In de zomer worden planten en bomen bevrucht, zodat ze in de herfst vrucht kunnen dragen. Wie of wat heeft jou bevrucht: welk persoon of boek, welke cursus of ervaring? Welke vruchten mag je daar nu in de herfst van plukken. Als je jong of oud bent wat zijn de voordelen daarvan? Welke kennis kun je gebruiken? Hoe kun je je contacten wel onderhouden online. Wie kan je verder helpen. Zelfs de ervaring van hoe je het niet wilt, hoe het niet lukt, is ook een vrucht, zij het soms een wrange. Ook daarvan kun je leren hoe je het anders gaat organiseren. Dat brengt je dichter bij het pad van wat je wel wilt. Vaak leer je het meest uit de lastigste periodes in je leven.

Vrucht dragen

Het leven is niet alleen genieten en plezier, hoe zeer we dat vaak willen. Het is ook loslaten en dan verder gaan. Dat leert de herfst. Daardoor groei je. Het mooie is: er is een cyclus, die herfst gaat voorbij. Je kunt best tijdelijk boos of verdrietig zijn, maar blijf er niet in hangen. Soms tref ik verbitterde mensen, zij blijven hangen in hun negatieve emoties. Ze verlangen steeds terug naar die ene geweldige zomer, terwijl er nog zoveel nieuwe zomers komen. Elk jaar weer kunnen ze niet genieten van wat er wel is. Dat loslaten is een vaak een rouwproces en dat heeft zijn tijd nodig. Maar alleen door het loslaten, maak je ruimte voor iets nieuws. En door de vruchten van jouw zomer mee te nemen de winter in, kun je je opnieuw beraden wat is nu belangrijk voor jou? Welke keuzes wil je nu maken?

Intuitie gebruiken

Helaas heb ik voor jou geen routekaart hoe of wat je moet kiezen. Soms moet je ook gewoon iets proberen. Een weg inslaan en kijken wat werkt. Om dat te doen, heb je moed en positiviteit nodig. Het helpt mij te weten dat er altijd een nieuwe zomer komt, dat het niet voor altijd herfst blijft. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat je altijd een goede keuze maakt als je verbinding maakt met jouw intuïtie i.p.v. je angst. Diep van binnen weet je zelf vaak wel wat je wilt of nodig hebt, maar durf je het vaak nog niet te uiten. Uit schuldgevoel, angst voor de mening van een ander. Wat is jouw reden om niet te kiezen?

Foute besluiten bestaan niet

Als je een besluit neemt, doe je dat met je huidige kennis en ervaring. Niemand kiest bewust voor het “foute”. Zelfs als je uit angst iets kiest, hoop je dat het je verder brengt. Wel zijn er keuzes die niet de vrucht dragen die je zou willen. Keuzes die je verder van jezelf brengen. En als iets niet werkt, pak dan de leerervaring. Je doet iets nooit voor niets. Net als dat afgevallen blad humus wordt, heeft elke keuze een voedende functie (als je er tenminste van wilt leren). In jouw herfst heb je dan de kans om die zaken weer los te laten en het een volgende keer anders te doen.

Welke keuzes durf jij nu niet te maken omdat je naar iets terugverlangt? Wat moet jij loslaten om door te groeien? Loslaten geeft je ruimte voor de lente, een nieuwe kans die weer uitloopt in de nieuwe zomer. Daar kun je weer volop genieten van alles wat er is.

Ik wens je een mooie herfst met veel loslaten.

Vind jij het lastig om keuzes te maken?

Of om zaken los te laten?

Wil je ook (meer) leren luisteren naar je intuïtie?

Ik help je graag. Neem contact op voor een vrijblijvende leiderschap-scan.

Informatie leiderschap-scan

Natuurlijke groet,

Lia van Loo