Intuïtie op je werk, echt niet!

pad herfst

Dave is een stille, gevoelige man, hij werkt het liefst op de achtergrond. Hij is recent vastgelopen in zijn werk als leidinggevende, maar ook thuis. Hij voelt zich lichamelijk uitgeput en weet hoe verder. “Zelfs de dingen die ik wel leuk vind, daar heb ik geen zin in,” roept hij uit.

We wandelen een stuk, in stilte, met de zintuigen laat ik hem verkennen. En ik laat Dave de richting kiezen, welk pad spreekt je aan. Door het gevoel van autonomie komt er ontspanning en staat Dave meer open voor reflectie. Want buiten zijn in de natuur doet wat met je: het verlaagt stresshormonen en verhoogt de aanmaak van gelukshormonen.

Openen in de natuur

Hij vertelt over zijn jeugd en andere zaken waar hij in het werk tegenaan loopt. Dave verbaast zich over zijn eigen openheid en herinnert zich ‘vergeten’ gebeurtenissen. Ik vraag hem hoe hij zich nu voelt. Dave raakt meer ontspannen en geniet van wat hij ziet en hoort. We zoeken meer situaties, wanneer hij zich positief voelt.  Dave ontdekt dat hij op die momenten, niet te veel nadacht over iets, maar gewoon zijn gevoel volgde. Vaak kon hij pas achteraf uitleggen, waarom het een goed besluit was.

Maar op zijn werk moet hij alles meteen uitleggen, argumenten aanleveren. Dan zijn collega`s hem voor met hun rappe praatjes. Terwijl hij weet dat het niet klopt. Je kunt toch moeilijk zeggen: “dat voelt niet goed”? Hij kijkt me vragend aan. En trouwens wie is hij dat te zeggen?

Rationeel is niet genoeg

Dit herken ik bij veel klanten. Men heeft geleerd alleen te vertrouwen op rationele gedachten. Daarmee zetten ze belangrijke andere raadgevers buiten spel: je lichaam en intuïtie. Je lichaam geeft signalen: een knoop in je maag, je vuisten ballen. Dat gebeurt niet voor niets. Je intuïtie “weet” wat goed voor je is. Het is de stem die je wil laten groeien.

Hier gaan we mee aan de slag. Op een mooie open plek laat ik Dave 3 voorwerpen uitzoeken die voor elk van zijn raadgevers staan. En vraag hem één voor één met de raadgevers  contact te maken en vragen wat hij nodig heeft.  Wat zie je? Wat voel je?’

boksloot2

Jouw eigen raadgevers

Dave ontdekt bij de steen van zijn lichaam, dat die nu hard is en zwaar, en dat dit niet goed voelt. Hij wil meer ontspannen, meer bewegen. Een tak vol zwammetjes geeft als zijn hoofd, de vele gedachten aan die hij heeft. Hoe zou men over hem denken, is dit nu het goede, wat als ik ziek uitval? Dave ontdekt dat zijn hoofd vooral angstig is, en piekert. Het heeft bevestiging nodig dat het goed komt. De intuïtie is een klein, eikenboompje, nog bijna een scheut. Het is wel aanwezig, maar bijna niet zichtbaar. Het wil meer gezien worden en heeft potentie een krachtige eik te worden.

Intuïtie volgen is spannend

Ik vraag hem welke raadgever hij wil volgen. Hij wil eerst zijn lichaam volgen, meer bewegen. Juist omdat hij moe is, sport hij zelf niet meer en doet ook niet meer mee met de jongens op de training. Dat wil hij aanpassen. Op zijn werk wil hij een wandeling maken in de lunch. Hij wil ook zijn intuïtie meer volgen, maar daarin voelt hij zich onervaren. We spreken af dat hij komende weken gaat verkennen. Want je intuïtie volgen kan spannend zijn. Het vereist moed, omdat het vaak te maken heeft met nieuwe uitdagingen.  Want hoe weet Dave zeker dat het zijn intuïtie is?

Dat komt hij alleen te weten door zijn intuïtie volgen en het besluit uit te voeren. Zekerheid of je een goed besluit neemt, is er vooraf nooit (ook niet bij een verstandelijke keuze) Maar hij kan wel zorgen dat bij het maken van een beslissing hij zijn intuïtie niet negeert en aandacht geeft.

wolf

Stoppen met denken?

Dave heeft ook de vraag hoe kan hij dit op zijn werk toepassen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de Amerikaanse professor psychologie E. Langer blijkt dat intuïtie een onafgebroken stroom van nieuwe inzichten oplevert, terwijl alleen maar rationeel denken over het algemeen je oude en starre beelden bevestigt. Als we meer contact maken met die kracht in onszelf, krijgen we meer zelfvertrouwen.

Intuïtie, lichaam en hersens samen

stappen-nemen

Natuurlijk moet Dave zijn denkvermogen te gebruiken en vooral om achteraf de ervaringen te doordenken. Het blijft verstandig om een probleem ook met je rationele manier van denken te benaderen, zodat de twee kunnen samenwerken. Het is dus niet of … of. Maar omdat hij zijn intuïtie zo lang heeft genegeerd, vraag ik hem daar nu meer aandacht aan te geven, zodat het kan groeien en meer in evenwicht komt. Hij kan verkennen wat hij wil met een besluit of actie, welke beelden en gevoelens omhoog komen.  Een andere manier is letten op hoe zijn lichaam aanvoelt als hij met iets stopt of iets heel anders gaat aanpakken.

Door dit een aantal weken te doen is Dave energieker geworden. Hij durft met meer zelfvertrouwen zijn gevoel te benoemen als iets volgens hem anders moet.  Tot zijn verbazing staan collega`s er wel voor open en krijgt hij zelfs bijval.

Intuïtie en wetenschap

Er zijn tegenwoordig steeds meer studies die de waarde van “intuïtie wetenschappelijk  bewijzen”. Als je daar meer van wilt weten moet je dit artikel maar eens lezen. Wie had ooit gedacht dat Forbes, een financieel blad, iets over intuïtie zou plaatsen? Dit is een duidelijk teken dat tijden echt veranderen! In het (Engelse) artikel noemt Forbes intuïtie zelfs : The Highest Form Of Intelligence. Dus niks primitiefs aan.

En hoe gebruik jij je intuïtie in je werk. Of denk je nog steeds dat er geen ruimte voor is?

Wil je jouw intuïtie ontdekken? Meer natuurlijk vanuit kracht communiceren?

Neem dan eens contact op hoe jij je intuïtie kunt inzetten.

Neem contact op

natuurlijke groet,

Lia