Fris en fit door de herfst

herfst-donker

De donkere dagen in het najaar kleuren het gemoed van veel mensen negatief. De herfst is voor een aantal mensen een extra vervelend seizoen, met vaak regen, het wordt eerder donker. En als de blaadjes vallen kan een gevoel van zinloosheid ontstaan. In de herfst en de winter is het daglicht zwakker.

Dit heet ook wel het Een Seasonal Affective Disorder (SAD). Het is een gemoedstoestand die onder invloed van de wisseling van seizoenen verstoord raakt. De problemen bij SAD kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel tot een zware depressie.

Maar het najaar heeft ook veel moois in zich, als je er maar oog voor hebt en van geniet. In dit blog geef ik jou tips over omgaan met werkdruk en vertel ik je hoe de natuur en vooral de herfst mij helpt in pittige tijden.

De les van de herfst

De herfst is het jaargetijde om zaken los te laten. De bomen trekken langzaam hun sapstromen terug. De bladeren die in de zomer hun werk deden om voedsel uit het zonlicht te halen, zijn klaar. Hun taak zit erop. De terugtrekkende sapstroom zorgt voor de prachtigste kleuren in het blad, waar velen met mij van genieten. Zou de boom zijn bladeren vasthouden en zijn sapstroom niet terugtrekken, dan zou hij de winter niet overleven. Hij vriest stuk. Die afgevallen bladeren hebben daarna een nieuwe taak. Ze vergaan en vormen opnieuw voedsel en blijven zo deel van de kringloop. Welke zaken moet jij loslaten. Wat dient je nu niet meer?

Trap op de rem

Juist in de herfstperiode kan het lastig zijn om goed om te gaan met de zorgen van alle dag.

Je krijgt minder energie door minder zonlicht en door minder buiten te zijn. In de herfst trekt de levensenergie zich langzaam terug in bomen en planten. Zij bereiden zich voor op de winter en een rustperiode. Dat is een mooie les om van te leren. Je moet in deze periode bewust af en toe op de rem gaan staan. Niet altijd maar gewoon doorgaan. Alleen zijn wij in onze haastige en drukke maatschappij gewend geraakt om altijd alleen maar gas te geven. Willen we continu de zomer hebben en vol in bloei staan. De seizoenswissel leert dat er na een zomer altijd de herfst volgt. Terwijl de herfstlessen gaan over op de rem trappen. Doe je dat niet, dan geeft jouw lichaam vanzelf signalen. Eerst kleine en later steeds grotere. Niet voor niets steken in het najaar altijd weer griepepidemieën de kop op. Zijn mensen vermoeider en depressiever. Vallen soms zelfs uit door burn-out.

Pittig jaar

Maar er is een betere manier om juist in een drukke periode energie bij te tanken in de natuur. Heftige periodes ken ik ook in mijn leven. Ernstige ziekte en mantelzorg in mijn familie, een drukke interimklus waarbij alles gisteren klaar had moeten zijn, waar er een tekort is aan personeel en er gedoe is in teams en dan ook nog last van een eigen kwakkelende gezondheid en natuurlijk komt dat altijd allemaal tegelijk. De herfst maakt het dan extra zwaar. Ook bij mij!

Adempauze

Veel mensen kunnen in zo’n situatie overbelast of overspannen raken. om dat te voorkomen pas ik simpelweg de raad toe die ik mijn cliënten ook meegeef: pak je rust op de kleine momenten, train je mindset en ga zoveel mogelijk naar buiten. Verwacht ik een pittig gesprek, dan ruim ik daarvoor even een paar minuten pauze in. Nog even naar het toilet of bewust een frisse neus halen. Of ik doe dan een korte lichaams- of ademhalingsoefening. Twee tot drie minuten is genoeg om op te laden.

Ga naar buiten en zorg dat je veel zonlicht krijgt

En wat ik er graag aan toevoeg, ga zoveel mogelijk naar buiten, wandelen, fietsen. Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je buiten bent. Zelfs als is het niet zonnig. Al is het maar 15 minuten per dag.  Onderzoek toont namelijk aan dat voldoende zonlicht geassocieerd wordt met hogere serotonine levels. Probeer dus ook dagelijks even buiten te komen, voor die vitamine D. Goed voor je humeur, goed voor je serotonine aanmaak. De natuur werkt zo positief in op negatieve gevoelens en somberheid. Het stimuleert de aanmaak van gelukshormonen.

In plaats een gesprek op kantoor, plan een wandeling buiten samen. Als ik met de auto naar kantoor ga, geniet ik van de natuur onderweg of van een mooie zonsopgang. Soms parkeer ik de auto bewust op een paar minuten loopafstand van kantoor. Die vijf minuten wandelen door de buitenlucht zorgen ervoor dat ik fris aan de dag of een volgende afspraak kan beginnen.

Is het nou lange tijd erg druilerig of bevind je je in de herfst/wintermaanden, koop dan zo’n handige lichttherapielamp indien je niet aan je dagelijkse zonnetje toekomt. Het werkt echt!

bench-560435_1920

Zorg goed voor jezelf

Tijdens die ‘adempauzes’ bereid ik me mentaal voor op een pittig gesprek door me te focussen op een open en positieve houding. Als ik me op die manier opstel, verloopt het gesprek soepeler. Door jezelf te trainen in meedenkende gedachten in plaats van belemmerende overtuigingen, ervaar je veel meer rust in plaats van angst en stress. Zo ga je goed voor jezelf zorgen.

En zorg voor ontspanning in je vrije tijd. Je kunt mij geen groter plezier doen dan een grote wandeling in de natuur. Ik kan urenlang genieten van de prachtige herfstkleuren in het bos of langs rivier de Regge. Tijdens deze momenten geef ik tijd en aandacht aan alles dat ik tegenkom. Dat zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leegmaak. Zo krijg ik in de herfst energie om bij te tanken en te genieten van het leven.

Ook fit de herfst door?

Wil jij ook leren bijtanken in de herfst en winter? Beter je energie (leren) bewaken en de signalen van je lichaam leren herkennen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. Deze maand heb ik extra ruimte hiervoor ingepland.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia