We hebben crisis: stikstofcrisis, coronacrisis, toeslagencrisis, woningmarktcrisis, energiecrisis, klimaatcrisis, vluchtelingencrisis, personeelscrisis: het houdt niet op!
Wat het doet met mensen, is dat mensen het vertrouwen in de overheid en organisaties verliezen en hun stress en onzekerheid toeneemt.
In mijn gesprekken deze week blijken veel mensen het lastig te vinden om rust te vinden, om tijd voor zichzelf te nemen. Ze stellen hoge eisen aan zichzelf. Weten niet goed meer hoe te ontladen na een drukke dag of week. Ze blijven in de actieve doe-modus doorgaan en blijven doorrennen.
Ze kunnen zichzelf niet (meer) stoppen. Dat put hen op de lange termijn alleen maar uit. Daarom wat tips voor herstel in een crisis.
Rust nemen en ritme is van levensbelang in een crisis
Rust nemen en ritme bewaken is van levensbelang in de natuur. Kijk naar eb en vloed, zonsopgang en -ondergang, zomer en winter. Het is nooit alleen maar presteren. Er is altijd een rustmoment. Pak daarom regelmatig je rust. Niet alleen na die ene grote klus, maar ook regelmatig tussendoor in je dagelijks functioneren.
Laat je hoofd regelmatig tot rust komen. Zoek een manier die bij jou werkt; “op je telefoon zitten” geeft geen rust voor je hoofd.
Een mooie manier daarvoor is het zoeken naar jouw eigen tijd en ritme.
Probeer eens een bepaalde ‘Mij-Tijd’ te vinden in de kleine (dagelijkse) dingen. Probeer van moeten naar willen te gaan. Van inspanning naar ontspanning. Deze tips voor herstel helpen je daarbij:
Van inspanning naar ontspanning.
Als je “moet” koken is het een klus die energie kost. Als je ervan geniet, levert het energie op.
Onderhoud jouw “energie gevende contacten’ en neem dus afscheid van die andere of zet ze (tijdelijk) op een lager pitje.
Je hebt minder vaak een weekend weg of vakantie nodig om te herstellen als je elke dag plezierig maakt voor jezelf en de ander. Als je geniet van de zon die schijnt, de natuur om je heen, etc. Alhoewel zo’n weekendje of vakantie natuurlijk ook heerlijk is 😉
Maar zorg dat je je niet van dag tot dag of van weekend tot weekend door de week “sleept”.
Lukt het jou van de dagelijkse kleine dingen te genieten? Of zit je vast in het “moeten” presteren? Dan loop je grote kans vast te gaan lopen. Stress maakt je een slechtere leider. Wil je daaruit stappen?
Nog paar tips voor herstel in de crisis:
1. Gebruik je ademhaling!
Die heb je altijd en overal bij je 😉
Dagelijks een paar keer je ademhaling een paar minuten volgen, beïnvloedt het “geren en gehaast” al positief. Je systeem reset zich. Een simpele manier is 4 tellen in ademen en in 7 of 8 tellen uit te ademen.
2: Gebruik je koffie/ theemoment
Gebruik dit drinkmoment om even echt stil te staan. Loop weg bij je computer, leg je telefoon of agenda weg….
Gewoon even helemaal niets doen. Leeg eerst je kopje én dan je koppie en ga dan pas verder met je taken.
3 Ga naar buiten
Wandel in je lunch of voor je werk een blokje om. Post een kaart op de fiets. Frisse lucht en zonlicht maken je weer fris. Ga naar buiten en pluk laatste zonnestralen mee. In de natuur herstelt je lichaam het snelst.
4. Luister naar je natuurlijk ritme en je intuitie.
Dit zijn jouw natuurlijke raadgevers en je hebt ze niet voor niets. Ze geven je allerlei signalen via je lichaam. Probeer er eens naar te luisteren en die grenzen te voelen. Ga niet over je eigen grenzen heen. Stel prioriteiten en maak keuzes die jou gezond en vitaal houden.
5. Kies positieve(re) gedachten
Als je boos, teleurgesteld of somber bent, heb je vaak de neiging om je te richten op wat je niet wilt in plaats van wat je wel wilt. Je hebt een negatieve mindset: “Ik wil niet verdrietig zijn, ik wil me niet zo ellendig voelen, ik wil niet dit, ik wil niet dat.… STOP!!!
Houd je mindset positief, ga niet mee in klaaggezangen om je heen.
Als je blijft focussen op wat je niet wilt, krijg je wat je niet wilt. Of je nu wel of niet gelooft dat het zo is. Je wordt wat je denkt. Bv. “Denk niet aan de paarse olifant…” En wat zie je?: die paarse olifant! Zo werkt het ook met je onderbewuste.
Focus daarom bewust op wat je wel wilt doen en bereiken. Door een positievere mindset, ga je de wereld anders ervaren en beleven en krijg je meer energie.
Wil je nog meer tips om te herstellen, lees dan deze blog.
6. Vraag om hulp
Hoge eisen aan jezelf stellen en verwachten dat je alles zelf moet oplossen in een van de grootste veroorzakeres van een burn-out. Het is geen schande om hulp in te schakelen als je uit balans bent of als je langdurige stress voelt.
Hulp nodig bij dat herstel in de crisis?
Vind jij het lastig om eruit te stappen? Je bent niet de enige. Wil je eens sparren waar jij tegenaan loopt? Neem dan vrijblijvend contact op.
Samen onderzoeken we wat er in jouw werk en privé anders kan, zodat jij ook die hersteltijd kunt pakken. Zo kun je weer met meer energie en plezier je werk in deze crisisperiode doen.
Neem contact opNatuurlijke groet,