Controleverlies
Eén van de nadelen van stress is dat je vaak denkt dat je alles nog onder controle hebt, maar je steeds meer de grip verliest. Ik zie dat bij veel leiders. Ze proberen steeds meer ballen in de lucht te houden, doen nog even snel dit en dat. Gaan strakker deadlines voor anderen maken, en putten anderen en zichzelf uit. Je humeur wordt er vaak ook niet beter van omdat je moe bent en steeds het idee hebt dat het werk niet af is, je achter de feiten aan loopt.
Negatieve emoties
Allerlei emoties kunnen dan de kop op steken: schuldgevoel of droefheid, omdat je iets had beloofd en niet hebt gedaan. Boosheid op iemand waarvan je afhankelijk bent en die de tijd neemt, angst dat jouw leidinggevende jou aanspreekt of misschien wel omdat je baan op de tocht komt? Depressieve gevoelens omdat je je eigen verwachtingen niet waar maakt. Emoties die je op dat moment alleen meer stress geven.
Onderzoek
Een Amerikaans experiment (Hartig, Mang en Evans,1991) laat zien dat er meetbare positieve resultaten zijn als je gestrest de natuur ingaat. Na een stressvolle week werd de testgroep in drieën verdeeld. Een groep ging wandelen in de natuur, één in de stad en één mocht ontspannen in een stoel zitten. Daarna werden men gevolgd in hun herstel. De mensen die in de natuur gewandeld hadden, herstelden het snelst.
En als je sneller herstelt, heb je ook minder last van die negatieve gevoelens.
Herkauwen als een koe?
Wist je trouwens dat emoties maximaal 3 seconden duren. Hersensignalen “reizen” met een snelheid van 400 km/u. Iets triggert je en dat geeft een emotie waarvan je je bewust wordt. Daarna dooft het hersensignaal uit. Hoe kan het dan dat emoties zo lang blijven duren en je je uren boos voelt? Omdat je in feite met je gedachten de situatie of trigger “herkauwt” als een koe. Steeds weer nieuwe hersensignalen oproept waardoor je weer gevoed wordt met die negatieve emotie. Dat doe je natuurlijk niet expres en lijkt je te overkomen. Maar zoals ik al vaker zeg een goede leider, begint met zichzelf te leiden.
Jezelf bijsturen
Het mooie van dit weten is, dat je het ook in je voordeel kunt gebruiken. Door juist de positieve gevoelens te herkauwen. Denk eens terug aan situaties waar je trots op bent of gelukkig was. Zo kun je met gedachten je gevoelens meer besturen.
Mag je dan niet boos of verdrietig zijn? Natuurlijk wel, verdriet en pijn hoort ook bij het leven. Maar bij stress gaan die gevoelens soms te veel overheersen. Kun je die negatieve gevoelens niet stoppen en kom je in een negatieve spiraal. Dan is het goed jezelf bij te sturen. Door de natuur in gaan en positieve gedachten te hebben.
Dat herkauwen van die positieve gevoelens, anders met negatieve emoties omgaan is te leren. Daar zijn oefeningen voor. Je wordt een aangenamer mens als leider als je positiever denkt. Tenslotte worden je besluiten beter en kun je creatiever nadenken. Ik wil je dat graag leren.
Neem contact op als je meer wilt weten hoe dat voor jou of jouw organisaties werkt.
Natuurlijke groet,
Lia van Loo