Veel huidige leiders zijn altijd maar druk, druk, druk. Herken je dat? Soms loop je daardoor jezelf voorbij. Er zijn zoveel dingen die je wilt doen maar waar je niet aan toekomt. Of dingen die je maar even snel en half doet omdat er deadlines zijn. Vaak doordat je geen nee kon zeggen tegen dat leuke project. Of gewoon omdat het tegenzit; medewerkers die niet mee-, maar tegen werken, leveranciers die te laat leveren etc. Je gaat piekeren en je kunt er slecht van gaan slapen. Dan ontstaat er nog meer stress….

Herkenbaar?

Ga eens wandelen tegen stress!

Stap er eens uit en ga een wandeling maken in de natuur. Het lijkt zo simpel, maar veel mensen nemen die tijd en rust niet om even tot zichzelf te komen. En als je eruit gaat, doe dat vooral in de natuur!

Laad op in de natuur

Wandelen tegen stress werkt echt. Belangrijk is wel dat het een wandeling in de natuur is. Het blijkt namelijk dat een gewone wandeling langs een straat of tussen winkels geen opmerkelijke positieve bijdrage aan jouw concentratievermogen oplevert. Een natuurwandeling daarentegen verhoogt jouw concentratieniveau met 20%. Je laadt weer op in de natuur. Je stresshormonen dalen omdat we als mens automatisch op de natuur reageren.

2 wandeling

Alleen al het kijken naar een foto van een natuurlandschap of naar buiten naar je tuin kijken werkt al als eenvoudige remedie tegen de mentale vermoeidheid waar veel leiders last van hebben. Die vermoeidheid is vaak het eerste teken van stress en soms een signaal van een dreigende burn-out.

Een natuurlijke stimulans?

Opvattingen over de helende werking van de natuur zijn al eeuwenoud. Dat zie je bijvoorbeeld door het ontwerp van kloostertuinen en allerlei locaties van sanatoria en ziekenhuizen vlakbij het water, in de bossen of bergen. Hormonen, hersengolven en onze gedachten hebben invloed hebben op hoe we ons lichamelijk en geestelijk voelen. Nu de wetenschap meer en meer snapt hoe dat werkt, is er ook onderzoek gedaan naar wat precies het beste werkt in die natuur. Want dat het een positieve invloed heeft, weten we al eeuwenlang.

Activiteiten in een bosrijke omgeving helpen om stress te verdrijven. Jenny Roe, onderzoeker aan de Heriot-Watt University of Edinburgh, zegt: “Eerder werd al aangetoond dat een omgeving met bomen en parken bij de omwonenden leidt tot lagere niveaus van het stresshormoon cortisol dan bij mensen die in een buurt met hoofdzakelijk betonnen structuren leven. Ook hersenscans hebben aangetoond dat proefpersonen na het bekijken van beelden met natuurtaferelen kalmer en meditatiever werden.” Het is dus wetenschappelijk bewezen dat wandelen tegen stress in de natuur echt helpt.

Rust ervaren

In je drukke leiderschapsbestaan is het hard nodig om rust en kalmte op te zoeken. Het maakt je productiever en helderder. In de natuur kun je deze rust vinden. Het blijkt namelijk dat mensen onder de indruk zijn van de schoonheid van de natuur. Onze hersenen worden hierdoor overweldigd en dit wekt gevoelens op van ontzag en soms van ´thuiskomen´. Dat gevoel veroorzaakt een mentale boost. Je kunt er weer even tegen. En een natuurlijke omgeving, gecombineerd met zelf iets actiefs doen, zoals fietsen, wandelen of sporten, versterkt dat effect alleen maar.

Mijn eigen ervaring met wandelen tegen stress

Hoe druk ik ook ben, ik zoek steeds de natuur weer op. Dat halfuurtje wandelen geeft me weer energie. Zelfs in de auto naar mijn werk kijk ik bewust naar hoe de natuur zich ontwikkelt, geniet ik van de zonsopkomst of een mooie boom. Ik maak mijn drukke hoofd leeg en hierdoor krijg ik vaak nieuwe ideeën over hoe iets anders kan. En dat geeft energie en rust. Het zorgt dat ik in balans blijf in mijn drukke ondernemersbestaan.

Wil je ook minder stress? Zoek de groene elementen in je omgeving bewuster op. Ga er op uit de natuur in!

Of meld je aan bij één van de wandelingen of workshops van ‘t Buitenlab en ervaar het zelf. Misschien ga ik je ontmoeten?

Meer informatie workshop

Natuurlijke groet,

Lia van Loo