Traditionele meditatie, mindfullness, slow cooking, allemaal zaken waarbij we langzamer en met meer aandacht zaken gaan doen. Door de concentratie kom je eerder tot een helder inzicht, ervaar je rust en soms een geluksgevoel. Hoe zit dat?

Wat zie je?

Boswandeling

Als ik in het bos met een groep loop, ervaart iedereen wat anders. De een ervaart het mulle zand of de koude wind, een ander ziet een vlinder en het mooie groen. Door mensen gericht te vragen wat ze vlak voor zich of juist ver weg zien, of door ze attent te maken op wat ze horen, gaan ze andere zaken opmerken die ze normaal niet zouden zien. Dit kunnen opmerken heeft heel erg te maken met de patronen die je hebt ontwikkeld in je leven. Heb je een weidse blik, ben je positief ingesteld? Het mulle zand en de vlinder, ze zijn er allebei. Het heeft erg met je aandacht te maken hoe je zaken in je dagelijks leven ziet. In deze blog leg ik dat uit.

Aandacht creëert werkelijkheid

De kwaliteit van jouw leven hangt samen met de kwaliteit van je aandacht. Dat geldt ook voor je werk als leider. Geef je een medewerker even snel een antwoord op zijn vraag of luister je naar wat de vraag achter de vraag is? Wat je aandacht geeft groeit. Als je gaat letten op een bepaalde bloem, zul je er al snel meer zien. Dat geldt ook voor het letten op goede of slechte eigenschappen in de persoon voor je. Dus waar onze aandacht zich op richt, creëert onze werkelijkheid. Alan Wallace beschrijft:

“Ons vermogen tot aandacht beïnvloedt ons op talloze manieren. Onze perceptie van de realiteit zelf is nauw verbonden met waar we onze aandacht op focussen. Alleen daar waar we aandacht aan schenken, lijkt echt voor ons, terwijl wat we negeren – ongeacht hoe belangrijk het is – lijkt te vervagen tot onbeduidendheid.”

Daarmee ontkent hij niet dat er ook een andere waarheid is, die bestaat wel, maar deze komt niet op de voorgrond van jouw realiteit. Het kan heel lastig zijn te communiceren met elkaar als onze focus verschilt. Wat voor jou belangrijk is, en dus vanzelfsprekend, is voor de ander onbeduidend. Vaak denken we: “als ik het zie, dan kun jij het ook zo zien”. Maar helaas, die overtuiging leidt makkelijk tot misverstanden en conflicten. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen ervaring en patronen.

Een dwarrelend blad

Een dwarrelend blad Je bewustzijn is zich altijd van iets bewust en je aandacht is altijd op iets gericht. Als jij je aandacht niet stuurt, gaat het zijn eigen weg. Observeer je gedachten maar eens een paar minuten: je aandacht dwarrelt als een blad in de wind zonder dat er iemand lijkt te zijn die het stuurt. Vaak ben je afgeleid: door geluiden, voorbijgangers, social media, taken en daardoor is de kwaliteit van je aandacht vaak laag.

De kwaliteit van je aandacht

Nu je weet hoeveel invloed aandacht heeft op jouw werkelijkheid, wordt de kwaliteit van je aandacht belangrijk als leider. Daarbij gaat het om 2 dingen. De inhoud en continuïteit van je aandacht.

  • Inhoud

Bij de inhoud gaat het om waar jij je aandacht op richt. Als je veel naar negatieve omstandigheden en gevoelens getrokken wordt, voel je dat als jouw grauwe werkelijkheid en zie je alleen wat een medewerker niet goed doet. Vaak ontstaat een vicieuze cirkel en wordt je perceptie steeds bevestigd door je ervaring. Dat maakt ook het verschil tussen een optimist en pessimist. Gelukkig is dat niet onveranderlijk, maar het is ongetrainde aandacht. Training kan je helpen door op andere zaken te focussen en meer aspecten van de werkelijkheid of die persoon te zien.

  • Continuïteit

Bij continuïteit gaat het om jou. Hoelang kun jij je aandacht op iets richten? Als je je aandacht regelmatig traint, zul je je beter en gerichter op een gewenst onderwerp kunnen concentreren. Daardoor verhoogt de kwaliteit van die handeling. Je kunt sneller iets leren of afmaken en je leert beter te communiceren omdat je de vraag achter de vraag hoort. Je ziet meer aspecten van een zaak en gaat meer reflecteren op jezelf. En bovenal kun je meer genieten van al het moois dat er is!

Aandacht moet je trainenAandacht

Zonder doelgerichte training blijft je aandacht vrij beperkt. Er zijn daarom wat simpele meditatie en mindfullness oefeningen. Enkele wil ik je hier geven.

  • Volg je adem

Ga lekker makkelijk zitten, liefst ergens buiten. Sluit je ogen als je dat wilt.  Zit met een rechte rug en je voeten plat op de grond. Ga nu met je aandacht naar je ademhaling. Je kunt je handen op je buik leggen. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen, maar voel hoe je ademhaling gaat. Adem rustig in, voel je buik uitzetten en adem uit en je buik weer intrekken. Zit je ademhaling hoog of laag in je buik, is ze diep of juist wat oppervlakkiger? Telkens als je gedachten afdwalen, (je begint te denken, dagdromen of piekeren) en je wordt je daar bewust van, ga je met je gedachten weer rustig terug naar je ademhaling.  Wees trots dat je dit ‘afleiden’ hebt opgemerkt en wees niet te hard voor jezelf. Neem het rustig waar en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling.

  • Aandacht voor dagelijkse handelingen

Kies een kleine dagelijkse handeling. Maar doe wat je doet met aandacht. Als je groente snijdt, doe dat met de volle 100% aandacht. Neem even rustig de tijd om je voor te stellen hoe dit gegroeid is. En hoe het nu voor jou klaarligt om verwerkt te worden als voedsel dat je eet.

Als je doucht, neem de tijd het water op je huid te voelen. Ruik de geur van het badschuim. Besteed aandacht aan elk lichaamsdeel met inzepen. Masseer je hoofdhuid. Voel of die gespannen of ontspannen is. Laat bij het afspoelen de spanning mee het putje in spoelen.

Blijf er zo goed als je kunt met je volledige aandacht bij en als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng je je aandacht mild en rustig weer terug naar wat je aan het doen bent. Focus je aandacht volledig op wat je hier en nu aan het doen bent.

  • Visualisatie

Stel je een plek voor waar je je prettig voelt. Lekker ontspannen op een strand in de oceaan of op andere mooie plek in de natuur. Hoe ziet het eruit? Welke kleuren en geuren zijn er? Hoe voelt je lichaam? Wat zie en hoor je? Of je stelt je voor dat het je gemakkelijk lukt om een bepaalde taak te doen, dat het je lukt een conflict op te lossen of gewoon dat je meer ontspannen bent. Als je dit beheerst kun je zelfs je fysieke staat verbeteren door te visualiseren!

Ik heb goede ervaringen met deze oefeningen. Zowel voor mijzelf en mijn cliënten. En ja, trainen betekent dat je het vaker moet doen.

Succes!

Wil je nog meer oefeningen leren om je aandacht te focussen? Of tips hoe je dat als leider kunt toepassen? Download gratis het e-book: In 10 stappen naar Natuurlijk Leiderschap of  neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.