Sta jij als leider in bloei?

Het is volop zomer en de temperatuur bereikt nieuwe records dit jaar. Wat gebeurt er nu met jou en je team? Houd jij het hoofd koel? Geniet je van het lagere tempo dat er nu mogelijk is? Of ga je keihard door en puf je onder de hitte? Je hoeft niet naar het buitenland op vakantie voor deze temperaturen.

Ik zie verschillende leiders op verschillende manieren reageren. Iedereen kiest zo zijn eigen manier. Maar wat is nu goed? Hoe kom je nu tot bloei?

Bloei als hoogtepunt?

De zomer is in de natuur het punt waarop zij een hoogtepunt bereikt, niet alleen in temperaturen, maar ook in bloei en groei. Alles groeit maximaal en komt  tot volle wasdom. Jonge dieren worden groot en sterk om hun plek in te nemen in de cyclus. De planten bloeien volop in de mooiste kleuren en geuren, verleiden de insecten en laten zich bestuiven om in de herfst vrucht te kunnen dragen.

De zomer is voor veel leiders en ondernemers juist een tijd om uit te rusten. Even een stapje terug te doen. En als je dan tot rust komt denk dan eens na over jouw leiderschap: “Ben jij ook nu op je hoogtepunt? Verleid jij mensen om met jouw ideeën/ plannen om nieuwe vruchten te dragen in je bedrijf? Zijn jouw  medewerkers en teams doorgegroeid naar een nieuwe vorm of zijn ze steviger geworden? Sta jij als leider in bloei?

Dieptepunt

Of zit jij juist op een dieptepunt? Heb je last van de crisis, de warmte, het personeelstekort? Loopt het moeizaam en zoek je aarzelend en twijfelend hoe je verder moet? Ben je zo moe dat je wel een paar maand vakantie nodig hebt om straks weer energiek verder te kunnen? Wanneer doe het nu eens goed als leider?

Dat heeft te maken met reflecteren en vragen stellen.

Tot bloei komen als leider

Dat bloeien valt of staat de  interventies je gebruikt en hoe bewust je je daar van bent. De eerste vraag is waarom ben jij ooit leider geworden? Was dat je vakmanschap, mensenkennis of een specifieke deskundigheid? Of ben je gewoon in deze rol gegleden en moest je ineens mensen aansturen en coachen? Misschien ambieerde jij zelf een leidinggevende rol, maar waarom dan?

De 2e vraag is: Wat is er veranderd door jouw komst als leider? Wat wil(de) je in deze rol bijdragen aan de organisatie? Welke vruchten zouden er geplukt worden en is dat ook gelukt? Elke verandering, lees nieuwe leider, in een team heeft gevolgen voor de manier van samenwerken, hoe men onderling communiceert. Zelfs op hoe jijzelf communiceert. Ben je je daar bewust van?

Vragen stellen als belangrijke interventie

Belangrijke interventies als leider zijn het waarnemen, onderzoeken en vragen stellen. Vooral die vragen die medewerkers en teams aanzetten tot nadenken over hun gewoontes, regels en aanpak.  Die vragen leiden tot reflectie en bewust worden dat het ook anders kan. Daarmee zet je al een verandering in gang. Welke vragen heb jij gesteld en wat is daardoor veranderd? Of is er juist bevestigd omdat je tot de conclusie kwam dat het prima was zo.

De juiste vragen stellen

Zijn er dan slechte vragen? Jazeker! Je kunt door suggestieve vragen stellen ook een denkrichting dichtslaan of mensen klein houden. Denk maar eens aan: “Zou je dat nu wel doen” Of “is het niet beter om…”

Er zijn ook vragen die je verder helpen door op een andere manier naar je team te kijken. Te onderzoeken wat er speelt en op basis daarvan acties te nemen.

Balans vinden?

Een bos dat in balans is, is gezond en sterk. Het kan een stootje aan zoals een hete zomer. Er zijn verschillende soorten bomen en  dieren. Er is genoeg water en voedsel voor allen zonder dat het uitgeput raakt. Diversiteit maakt het bos minder kwetsbaar voor ziektes. Een beetje chaos brengt meer diversiteit dan rechte rijen bomen, het bos wordt zo gevarieerder en mooier. Meer verschillende dieren vinden er hun toevlucht en planten kunnen zowel in schaduw als de zon groeien. En hoe is dat in jouw team?

Vragen die helpen bij bloei:

Deze 3 vragensoorten gaan over balans, ruimte en ordening in je team:

  • Hoe is de balans tussen geven en nemen in jouw team? Wie geeft meer dan hij neemt of andersom? Voor wie is wat nu werkelijk zo zwaar?  
  • Neemt alles en iedereen de eigen en enige plek in? Wie of wat wordt buiten gesloten? Wat wordt niet gezien? Waar mag niet naar gekeken worden?
  • Hoe is alles geordend? Wie/wat houdt wat/wie tegen? Hoe  doet de historie mee?

Oordeelvrij kijken

Door het stellen van deze vragen, begint het te stromen, misschien soms wat te schuren. Ik ben daarom altijd blij met nieuwe medewerkers en stagiaires, Zij stellen vaak de vragen waar je als team en leider niet meer bij stil staat. Het is belangrijk om geen conclusies te trekken. Of te zeggen zo gaat het hier nu eenmaal. Maar door open en oordeelsvrij te kijken en luisteren, krijg je signalen om verder op door te gaan.

De belangrijkste vraag

Tenslotte de belangrijkst en dat is een vraag waar je het warm of koud van kunt krijgen. Die gaat over jou en je leiderschap. Weet jij wie jij bent als leider? Wie ben jij?

Pas als je daar antwoord op durft te geven, kom je echt tot bloei

Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden!

Als je nu druk aan het overleven bent: geef niet op! Er zijn altijd kansen voor groei.

Heb jij het gevoel dat je nu eindelijk eens een grote sprong moet gaan maken, maar lukt dit niet? Via mijn leiderschapscan geef ik persoonlijke sessies waarin we kijken waar jouw uitdagingen liggen. Je krijgt tips en inzichten die je meteen kan gebruiken, zodat jij weer een groeistap kunt maken.

Een gebrek om die vragen te durven stellen houdt veel leiders tegen om succes en resultaten te bereiken.

Voel je welkom voor 45 minuten onverdeelde aandacht voor jou en jouw vragen. Het gesprek vindt plaats via (beeld-) bellen. Samen maken we helder waar je precies tegen aan loopt en wat er mag veranderen om meer te bloeien als leider. Ik deel ook hoe ik je het beste kan helpen groeien als je het niet alleen wilt doen.

Ik heb plek voor 4 mensen deze maand. Wil jij gebruik maken van één van die 4  leiderschapscans? Meld je dan aan. Daarna maak ik zsm een afspraak met je.

Aanmelden leiderschap-scan