Balen want het lukt me niet

Deze week had ik diverse gesprekken met leiders die willen veranderen. En hoe men baalde dat dit weer niet is gelukt deze week. Leiders die prima weten wat ze moeten doen, maar ze voelen zich steeds tekortschieten. Ze willen dat het sneller gaat, meer zichtbaar wordt, etc. Vaak ligt eenstuk perfectionisme hieraan ten grond. Maar ook voor de niet-perfectionist geeft onderstaand blog inzicht hoe je hier anders mee kunt omgaan.

Deze leidinggevenden willen groeien. Ze willen anders reageren op collega`s, zelfverzekerder zijn, minder in de valkuil van hard werken stappen. Goed leidinggeven is niet altijd makkelijk, maar het begint altijd met werken aan jezelf, je persoonlijk leiderschap. Dat persoonlijk leiderschap is de basis. Dat weten deze leiders. Maar weten wat er anders moet, is nog iets anders als weten hoe je dat moet doen. Je hoofd is daarbij vaak niet de beste raadgever.

Hoe groei jij?

Deze ontdek-oefening in de natuur helpt veel leiders die ik begeleid: Ik vraag hen: ‘wat zie je nu groeien in het bos?’ Vaak noemt men grote bomen, mooie planten, etc. Maar op de vraag of je ze ziet groeien? Nee. Dat zie je pas na enige tijd. Of: ‘wat het verschil is tussen jonge en oude bomen die groeien?’ Tja, dat weet men ook vaak niet.

jonge-den

Ik laat zien dat jonge dennenbomen in het begin hard groeien, je ziet ze de grond uit schieten, de lucht in, naar het licht. Maar ze zijn ook kwetsbaar.

Groeien vraagt tijd.

Oude dikke bomen, zie je niet veel groeien. Maar voordat zij één centimeter in doorsnede gegroeid zijn, is er vaak een hele tijd verstreken. In het begin zie je ook dat veel leiders een snelle start maken, maar men is ook kwetsbaar. Verder doorgroeien heeft meer tijd en lef nodig. Lef om richting te kiezen, plek in te nemen.

boomstam

Als je naar de jaarringen van een boom kijkt, zie je verschillende groeiperiodes. Je kunt zien of het een droog of nat jaar was. Was er een bosbrand, etc. De boom past zijn groei steeds aan de veranderende omstandigheden. Is het een goed seizoen, dan maakt hij een grote stap en in een zwaar seizoen, groeit hij dat wat mogelijk is. Maar één ding blijft doorgaan. Hij groeit zijn leven lang vanuit zijn sapstroom. Was het niet bovengronds, dan ondergronds om zijn wortels uit te breiden. Doorgaand op de weg naar het licht, zoals de bomen het doen.

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap gaat over echt zijn, transparant zijn. Niets inhouden, maar alles mee laten doen. Mooi weer, maar ook die storm, dat slechte jaar. Ook dat wat je liever niet laat zien aan anderen. Zoals je eigen onzekerheid, angst, irritatie. Een natuurlijk leider weet dat verandering van binnenuit komt en nooit van buitenaf opgelegd kan worden. Dat het veel meer gaat over zijn, dan over doen.

Dat betekent leren vertrouwen op je levensstroom en groei, de controle loslaten. En dat vraagt lef. Het woord lef komt van het Jiddische woord hart. Dus laat je hart spreken. Heb de moed om af en toe om te gaan met het ‘niet-weten’. Heb lef om stil te zijn en je hart te openen, om je te verbinden met die ander. met dat rot gevoel. Zonder bang te zijn jezelf te verliezen. Heb lef om aanwezig te zijn met alles wat zich aandient. Prettig of niet leuk. Niet door zaken te veroordelen: ’dat wil ik niet’, ervan balen, want dat zorgt alleen dat je minder groeit.

Lef hebben

Kijk er eens naar met lef, met je hart. Denk aan de grote boom. Waar ben je WEL in gegroeid? Wanneer lukt het je wel om nee te zeggen, de vergadering goed te leiden, etc. En probeer vanuit daar te kijken hoe je dat meer kunt toepassen. Misschien moet je meer gaan wortelen. Dan is aan de buitenzijde niets zichtbaar, maar sta je wel sterker.

De natuur “is”

Elke dag, elk seizoen, begint als nieuwe start voor groei. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. Je kunt niet alles controleren vooraf. De boom treurt niet om een verloren tak of blad, maar pakt elke keer een nieuwe start.
De takken en bladeren die afvallen vergaan tot compost. Die de boom en andere bomen weer voeden voor nieuwe groei. Dus is iets een keer niet gelukt, kijk ernaar, en leer ervan. Wat kun je morgen anders doen.
Vanuit die energie, dat positieve gevoel, kun je harder groeien.

Natuurlijk leiden

boom2

Een natuurlijk leider voelt zich deel van een groter geheel en vertrouwt op de natuurlijke stroom die groei mogelijk maakt. Dat is in relaties en organisaties niet duwen of trekken, maar de weg vrij maken. Daardoor ziet men het volle potentieel en kan het uit zichzelf ontwikkelen. Zo gaat het leven optimaal stromen. Is er groei voor jezelf en het team.

Wil jij ook leren hoe je natuurlijk kunt groeien? Ik geef ik 2020 weer workshops om je te ontwikkelen. Hier lees je daar meer over.

Meer informatie workshop

Misschien heb je nog wel wat vragen? Neem dan gewoon eens contact op om vrijblijvend te sparren.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia van Loo