Vast zitten

Zit je vast?

Als je een leidinggevende rol krijgt vanuit je eerdere uitvoerende rol, zien veel mensen dat als een promotie. Je wordt gefeliciteerd door je omgeving en vrienden: “Goed gedaan, nu ben je binnen”. Of ervaren ze het als een beloning voor het eerdere harde werken. Je wordt gezien en gewaardeerd. Toch zie ik veel nieuwe leiders die na enige tijd helemaal niet meer zo blij zijn in die rol en zelfs flink vastlopen.  Er zijn allerlei vergaderingen waar je heen moet. Je vroegere collega`s gaan je anders behandelen. Want ze weten niet of en hoe je “de zaken naar boven doorspeelt”. Informatie wordt anders of gekleurd naar je doorgespeeld. Er zijn collega`s die jou zien als verlengstuk van het management “dat maar besluiten over hun  rug neemt”. Of die verwachten dat jij nu eindelijk zaken gaat veranderen op de werkvloer, want je weet toch waar ze tegen aan lopen.

Gedoe in het team

Je moet omgaan met conflicten in het team, iedereen komt voor advies bij je of wil wat van je. De werkdruk neemt vaak enorm toe. En natuurlijk is elke nieuwe baan in het begin even wennen. Dus stroop je de mouwen op en gaat er tegen aan. Je wilt bewijzen dat je die leidinggevende rol echt wel aan kunt. Je bent toch niet voor niets benoemd!  Soms krijg je een training leidinggeven over plannen en timemanagement, over groepsprocessen en aanverwante zaken.

Je creëert je eigen werkelijkheid

Maar wat je vaak niet leert is hoe jij je als persoon staande houdt. Ik zie vaak 2 uitersten, zij die afstand nemen tot de werkvloer, en hun oude collega`s niet meer zien, vergeten wat de werkvloer is, wat daar speelt. Ze doen hun eigen gevoel voor mensen vaak tekort. Zijn niet meer bereikbaar, of verstoppen zich op kantoor en in vergaderingen. Omdat ze denken dat ze voor het management moeten kiezen, anders hoor je er niet bij.

Of mensen de die blijven hangen aan de werkvloer en voor hun gevoel steeds vaster komen te zitten in de spagaat van wat de organisatie wil en wat hun hart zegt. Ze willen hun collega`s niet teleurstellen, houden ze uit de wind. Het lijkt vaak een of… of… keuze.

Evenwicht

Zoeken naar wat voor jou het beste evenwicht is, is niet makkelijk. Dat moet je vaak door schade en schande zelf gaan ervaren. Wat je dan helpt, is zelf in balans zijn, jezelf kennen. Weten wat jij belangrijk vindt. Je oude denkpatronen van of.. of.. zijn dan niet helpend.

Je creëert altijd je eigen werkelijkheid. Je gedachten creëren je keuzes, je keuzes je gedrag. Je gedrag je ervaring en je ervaringen creëren je emoties. Dan raak je vaak boos en teleurgesteld. En houd je het niet lang vol.

Kies je realiteit

Vergelijk het eens met het weer van de afgelopen weken. Het is lente en de regen klettert langs de ramen, de wind waait je van je sokken, en zelfs hier en daar valt sneeuw. Dat hoort niet in de lente, maar bij de herfst. Het past niet in je verwachtingen en dus ben je sacherijnig  omdat het in de lente niet past.

Het weer, de omstandigheden kun je niet beïnvloeden. Je gedachten wel. Door anders te denken, kun je dat vervelende gevoel omzetten. Naar bijvoorbeeld lekker tijd hebben om binnen een boek te lezen, of lekker buiten in de plassen stampen met de kinderen. Het kan anders worden door een nieuw patroon te kiezen, een andere realiteit te creëren. Dat doe je door:

Verantwoordelijkheid nemen

Je eigen realiteit maken heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen. Het en… en.. zien. Een collega die een fout maakt hoef je niet af te branden in het management zodat jij er beter uit komt. Maar ook niet te beschermen, of de fout te vergoelijken. Ik ga er altijd vanuit dat fouten niet bewust worden gemaakt. Je kunt altijd je verantwoordelijkheid nemen. Heb ik dit aan zien komen? Had ik / het management dit kunnen voorkomen en zo ja waarom is dat niet gedaan? Hoe leer ik hem/ haar het anders te doen?

Bewust worden van je gedachten

Je gedachten bepalen je keuzes. Wat maakt dat je bepaalde dingen wel of niet doet of zegt? Ben je bang voor kritiek? Wil je graag erbij horen? Welke waarden heb je? Ben je heel perfectionistisch en is het nooit goed genoeg? Als je vanuit angst of onzekerheid handelt, doe je jezelf en de ander te kort. Weet waar je voor wilt staan. Je best doen is wat anders als perfect zijn. Dan kun je van daaruit kiezen hoe je gaat handelen. En ja, dat is spannend, en het vraagt om eerlijk in de spiegel naar jezelf te kijken. Verantwoordelijk te zijn voor je gedachten.

Leren van (positieve) ervaringen

Weet jij waarom bepaalde projecten goed verlopen? Vaak staan we daar niet bij stil. We hebben veel meer last van de zaken die niet goed lopen. Voelen ons daarover schuldig of teleurgesteld in onszelf en de ander. Zoals ik al eerder schreef, je gedrag bepaalt je emoties. Wat maakt jou schuldig? Kijk vooral naar situaties die wel goed gingen. Wat deed of zei je daar anders? Wat maakte dat anderen wel meewerkten? Daar ligt de sleutel tot jouw succes. Probeer daar meer van te gaan doen.

Kies voor en… en…

Ja en het is het lente en het regent. Hoe ga jij daar mee om? Maak bewust elke dag nieuwe keuzes vanuit die “en…en…” Je zult zien dat er in jouw gedrag en de mensen om je heen iets gaat veranderen. En je je prettiger voelt in je leidinggevende rol.

Wil je meer weten over leiderschap en hoe je vanuit jezelf daar meer vorm aan kunt geven? Ik help leiders en ondernemers om met meer plezier en ontspanning leiding te geven.

17 april geef ik een workshop over natuurlijk leiderschap. Je leert daar je eigen keuzes te maken en bewust te worden van jouw denkpatronen.

Meer informatie workshop

Natuurlijke groet

Lia van Loo