Elke dag rennen en vliegen?

Je kent het wel, zo’n gewone werkdag: opstaan, snel eten, naar je werk. Snel je mail en social media checken. Werken binnen 4 muren. Deadlines. Je baas en collega`s verwachten veel en misschien jijzelf ook. Door betere arboregels wordt de fysieke belasting steeds minder tegenwoordig. Maar de mentale belasting dan? Psychische druk en stress ontwikkelen zich steeds meer als beroepsziekte nummer 1. Velen hebben hun hoofd vol en zijn altijd druk, druk. Ze zijn gejaagd bezig zonder veel resultaat. Men zou maar wat graag rust en ruimte willen. Die wordt dan gezocht in TV, social media, een lekker glas wijn, of…..?

Of je sleept je van zomer tot herfstvakantie. Laadt net genoeg op om dan weer door te rennen. Kan dat nu niet anders? Zet de tredmolen eens stil

Helende zomer wandeling

Door al dat rennen en vliegen, alle beeldschermen en prikkels verliezen we soms het contact met onszelf en onze eigen natuur. Natuurcoaching is erop gericht om je eigen, natuurlijke wijsheid weer (terug) te vinden en aan te spreken. Je in je natuurlijke kracht te zetten. Dat geeft rust en nieuwe energie.

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat contact met de natuur op verschillende niveaus op mensen positief inwerkt. Dementerenden blijken beter te (blijven) functioneren zowel cognitief als sociaal, als ze regelmatig bezoek krijgen van een zorghond of -konijn. Het contact en strelen activeert bepaalde hersengebieden. Eigenaren van huisdieren voelen zich gezonder en gelukkiger. Mensen met depressieve of psychische klachten knappen op door een buitenwandeling. Juist in de zomer is het heerlijk om buiten te zijn. De zomer is het seizoen om tot bloei te komen!

Ja, dat kan anders!

Geef jezelf meer rust en ruimte in je hoofd en leven. Voorkom stress of een beginnende burn-out. Ga vaker natuur in!

Vanaf mijn jeugd kom ik veel in de natuur. Wandelen of fietsen op zondag. Reeën kijken in het Wierdenseveld. Zwervend over de heide of via de kleine bospaadjes, bermbloemen plukken. Fietsend naar school of de sportclub zag ik seizoenen veranderen: zomerzon, wind en herfstregen, sneeuw en winterkou, de eerste lentebloesems. Ik vond het heel gewoon en het was er altijd.

Ik merkte later hoe belangrijk die natuur voor mij is en zocht hem (onbewust) steeds vaker op. In vakanties, bij de scouting, wandelen met de hond. Tijdens mijn drukke baan als zorgmanager gaf het me rust en kon ik op adem komen. En nu pas ik het als het interim-manager en coach toe binnen mijn bedrijf. Ik coach die drukke leiders en managers om eens stil te staan bij hoe het anders kan. Zonder dat rennen en vliegen. Zodat je met rust en evenwicht je taken uitvoert.

Natuur raakt mensen: een vogel die fluit, een konijn huppelt voorbij; of een eigenwijze graspol die zich door het asfalt boort: ze geven je een glimlach. Mij in elk geval wel.

Natuur als coach

Sommige leiders zoeken zelf die natuur al op. Het kost weinig geld en moeite om in je lunch of koffiepauze eens naar buiten te lopen, een frisse neus te halen. In het weekend het bos in of lekker uitwaaien aan het strand. Ze komen zo tot rust en ontspanning.

Maar ik bied je als leider meer. Ik help je als drukke leider om zaken anders te zien. Je blik te verleggen. Door gericht oefeningen te doen en vragen te stellen. Waar geniet je van? Is de natuur lelijk, irritant, spannend, onverwacht, mooi? Zo ziet de één in de herfst een vallend blad als een verlies van het oude leven, de baan. Een ander als afwerpen van je overbodige ballast en kans op een nieuw begin. De winter was voor een leider bedreigend omdat er niets gebeurde (aan de buitenkant). Maar door verdere verkenning bleek het ook de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor haar nieuwe stap. Zo maakt iedereen steeds een eigen proces door op basis van je eigen situatie.

2014-11-24 13.59.51

Natuurlijk anders werken

Soms kun je door de stilte en ontspanning in de natuur voelen wat er echt speelt in je leven. Er hoeft even helemaal niks. Er komt wat komt. Komt er niks, dan is het ook goed. Dan ervaar je wind, zon en regen op je wangen. Door letterlijk naar buiten te gaan en te zijn! Ik laat je met afstand kijken naar je eigen leven. Door zaken vanuit een ander oogpunt te zien en beleven, kom je sneller tot nieuwe inzichten NATUURLIJK!! Het woord zelf zegt het al.

Natuurvolken gingen van oudsher al de natuur, bossen of bergen in, om een speciaal teken of medicijn te vinden. De natuur hielp bij het zoeken naar hun innerlijke wijsheid. Ook nu heeft de natuur antwoorden voor jou, houdt ze je een spiegel voor. Wat wil jij? Wil je een verandering in je leven, oud gedrag loslaten, nieuwe inspiratie vinden, of….

Meer energie na de zomervakantie?

Ben je benieuwd hoe je met meer energie en regie jouw rol als leidinggevende invult? Of hoe de natuur bij een actueel vraagstuk in jouw organisatie kan worden ingezet? Wil je na je zomervakantie nu eens langer die rust vasthouden? Ik help je graag

Via de leiderschapscan kun je aangeven waar jij tegen aan loopt. Tijdens die scan onderzoeken we jouw specifieke situatie en zal ik kijken hoe ik jou verder op pad kan helpen om meer rust te vinden. Ik heb deze zomer ruimte voor 3 scans. ( zodat ik ook zelf die rust houd)

Dus wil jij er daar één van zijn, vraag hem dan nu aan.

Aanmelden leiderschap-scan

Ik zie er naar uit om je te spreken.

Natuurlijke groet,

Lia