Zet de tredmolen eens stil

Zomer, tijd om even wat gas terug te nemen! Hoera vakantie. Bijkomen van de tredmolen waarin je misschien nu zit. Rust nemen is niet alleen gezond voor jezelf. Het maakt je ook creatiever. Vanuit rust ontstaan vaak de beste ideeën.

Ik geloof dat de wereld mooier wordt als jouw levendigheid, spontaniteit en creativiteit de ruimte krijgt. Dat je met meer aandacht voor en contact met jezelf en elkaar kunt leven. Minder stress en spanning ervaren, zodat jij je vrij voelt en voluit leeft. Het ultieme vakantiegevoel voor elke dag.

De tredmolen draait

Ben jij ook op je werk met 20 dingen tegelijk bezig? Mails en telefoontjes komen tussendoor. De medewerker die nog even een vraag heeft. En zo verglijden je dagen. Het telkens schakelen tussen al die klussen kost steeds energie en tijd. Je rent van hot naar her. Haast, jakkeren, stress, drukte. Eigenlijk neem je nergens echt de tijd voor. Je eet je brood achter de computer, racet over de weg om op tijd te komen. Wat beleef je dan?

Leefregels om gezond te werken

Benedictus, een kloosterling uit Italië beschreef in 540 na Christus leefregels om gezond je leven in te richten. Structuur in je dagindeling hebben, is volgens hem essentieel voor succes en meer energie. Bovendien kan door een goede structuur in het leven de spirit en je hogere doel in het leven (waarvoor je hier op aarde bent) beter door stromen.

Patronen helpen

Patronen helpen om je tijd te besparen. Denk maar aan je ochtendroutines. Gedachteloos doe je je kleren aan, maak je ontbijt en ga je naar je werk. Maar de vraag is of je je bewust bent van wat je doet en of je er ook nog van geniet? Benedictus schreef zijn leefregels om het anders te doen. Eén belangrijke regel is dat je met al je aandacht moet doen wat je aan het doen bent.

Op tijd stoppen

De laatste leefregel is je niet laten opslokken door het werk of  alles wat moet. In een klooster werd dat stoppen geregeld door de vaste gebedstijden. Geconcentreerd bezig zijn, maar wel met inachtneming van de tijd en pauzes. Een weekend of vakantie zijn ook momenten om bewust te kiezen rust in te bouwen. Maar pak jij die rust ook? Of werk je toch nog even door, met dit en dat afmaken?

Tijd is zeer kostbaar.

Wij worden vaak opgeslokt door taken. Een gezellig praatje in de pauze en voor je het weet de tijd om. Zware vergaderingen die uitlopen, even iets zoeken op het internet. Een verslag lezen in plaats van met je kind zwemmen, de tijd glipt tussen je vingers door.

Je kan elk moment maar één keer besteden. Zodra je de tijd gebruikt, is diezelfde tijd definitief voorbij. Je kunt tijd niet sparen of terugdraaien. Besteed je tijd daarom aan zaken die je belangrijk vindt.

Vakantie biedt je tijd om te genieten van de dingen die jij belangrijk vindt: je gezin, vrienden, natuur, kunst, etc.

Stap uit de tredmolen

Heb je zelf door dat je in die tredmolen bent gestapt? Is het lastig er uit te komen? Begin dan deze vakantie eens met stilstaan en nadenken. Echt tijd nemen voor jezelf!

Het combineren van je werk en privé is soms spannend. Je kunt niet altijd van tevoren inschatten hoe alles loopt. Maar goede voorbereiding helpt. Het is belangrijk zelf te bepalen hoe jij jouw werkweek inricht. Daardoor verlies je minder energie en blijf je beter in balans.

Blijf uit de tredmolen

Wil jij na je vakantie niet weer terug in het rennen en vliegen, terug in de tredmolen? Dan heb ik 4 tips voor je:

1. Stel prioriteiten

Als je niet goed weet hoe jouw dag eruitziet en wat echt belangrijk is, dan kun je die ook niet creëren. Je laat je dan leven door anderen en de omstandigheden. Bepaal zelf waar jij heen wilt! Wat zijn voor jou de 3 belangrijkste doelen in je werk en privé? Schrijf ze op en hang ze duidelijk zichtbaar op, zodat je ze dagelijks voor ogen hebt.

2. Maak keuzes

Maak een weekoverzicht van de tijd die je wilt besteden aan je werk, privé, maar vooral aan jezelf. Spreek af dat je alleen de belangrijke dingen uit punt 1 doet en schrap zaken die daaraan niet bijdragen. En belangrijk: een afspraak met jezelf is ook een afspraak! Het overzicht toont de knelpunten. Pak die aan. Dat gaat niet vanzelf, maar dat kun je wel stapje voor stapje gaan waarmaken.

3. Ontspan

Plan zowel dagelijks als wekelijks tijd voor ontspanning en plezier. Even opladen en genieten. Een vast moment plannen helpt. Denk aan een goed boek, sport, of wandelen. Kijk eens naar de natuur om je heen. Het helpt als je dit niet ‘niets doen’ noemt, maar werken aan jezelf. Zorg dat je geniet van het onderweg zijn naar jouw doel.

4. Evalueer regelmatig

Neem regelmatig afstand. Dat houdt je beeld helder. Balans gaat over evenwicht ervaren tussen jouw draagkracht en draaglast. Structureel meer moeten doen, dan waar je tijd en energie voor hebt, is vragen om problemen. Door geregeld bovenstaande stappen door te nemen, kun je tijdig bijstellen als er iets verandert.

lekker stromen

Vakantie genieten

Vakantie gaat om je volle hoofd leegmaken en opladen. Door na te denken over je nieuwe dagritme en structuur kom je straks meer tot je recht. Dan sleep je je niet meer van vakantie tot vakantie, maar geniet je van elke dag. Meer tips lees je hier

En wil je meer hulp om uit jouw tredmolen te stappen? Na de zomer start de Minor natuurlijk leiderschap. Leer je meer vanuit je eigen natuur en eigen ritme leiding geven. Zo haal je het beste uit jezelf en je omgeving.

Ik wens je een goede vakantie.

Lia