Tips voor vakantie

De schoolvakanties zijn bijna begonnen en ook op het werk merk ik dat mensen op vakantie gaan en hun plannen uitwisselen. We zijn er allemaal wel aan vakantie toe na al die weken hard werken. Tenminste dat hoor ik van alle kanten. Ben jij ook zo hard toe aan vakantie?

Of je nu kiest voor in Nederland blijven of toch het buitenland opzoekt, vakantie hebben we allemaal nodig. Maar waarom is vakantie eigenlijk zo belangrijk? Wat is het verschil met gewoon een vrije dag of weekendje weg? Wil je meer uit je vakantie halen? Lees dan deze tips:

Vakantierust?

Veel leiders zijn dagelijks druk met zaken organiseren en plannen, moeten voldoen aan allerlei sociale codes en worden vaak geleefd door de waan van de dag. Je hebt of neemt vaak geen tijd om even stil te staan bij wat je voelt en wat je ervaart. In vakantie breek je met je dagelijkse rituelen en drukt even op de pauzeknop. Want ondertussen weet iedereen wel dat alleen maar werken niet gezond is. De natuur laat dat ook goed zien met de natuurlijke ritmes van dag en nacht en seizoenen. Je kunt niet altijd in bloei staan. Je hebt vakantie nodig om van die stress te ontsnappen. Daarom wat tips om meer uit je vakantie te halen:

Valkuil 1 voor je vakantie alles afmaken

Nog even snel dit en dat afmaken. Dan heb je na de vakantie rust en vind je geen berg werk. Dit is een illusie. Net alsof je geen tijd hebt om na je vakantie tijd in te ruimen om je mails te lezen en dingen weg te werken. Vaak lossen zaken zich als vanzelf op in je afwezigheid. Ook na je vakantie komen er nieuwe tegenvallers. Je kunt niet alles voorzien en voorkomen.Wat je eigenlijk doet is terwijl je al moe bent nog een eindspurt nemen. Daar word je alleen vermoeider van en je start je vakantie met nog meer achterstand.

De leegte vinden

Het woord vakantie komt vanuit het Latijnse woord “vacant” en betekent leegte. Je tijd wordt leeg van de dingen die je moet en je kunt tijd nemen voor de dingen die je echt leuk vindt, die je interesse hebben. Je mag tijd nemen om uit te rusten.

Valkuil 2 je vakantie vol plannen met van alles wat je moet hebben gezien/ gedaan

Toch is die leegte voor sommige leiders moeilijk te vullen of geeft juist die onrust. Je “moet” nu ontspannen en genieten. Maar dat hoe hebben ze nooit geleerd. Of ze zijn zo in de ren- en doemodus terechtgekomen, dat ze ook op vakantie rennen en racen om die leegte maar te vullen met allerlei activiteiten. Er is geen rust meer. Toch hebben je hoofd en lijf die rust hard nodig!

Valkuil 3 je werk meenemen op vakantie

Anderen nemen zelfs hun werk mee, want ja, wat moet je anders. Of eigenlijk wie ben je anders als je niet meer gebeld of gemaild wordt? Ze hebben het nodig om onmisbaar te zijn. Ze ontlenen er soms zelfs een stuk zingeving uit. Of ze blijven dezelfde patronen houden als thuis en komen nog niet los van hun dagelijkse beslommeringen en piekergedachten. Hoe zou dit project gaan, als de opdrachtgever maar niet belt. Zo blijf je “aanstaan” en blijf je in stressmodus die er op je werk ook is. Je komt dan niet tot rust en je systeem herstelt onvoldoende.

Valkuil 4 overdag helemaal niets doen en slapen

De hele dag slapen bij het zwembad of op het strand. Dat klinkt alsof je goed uit kunt rusten. Maar vaak zie je dat je zo een verstoord dag- en nachtritme krijgt. Overdag slapen en `s avonds laat door, daar is onze biologische klok niet op afgestemd. Maar ja, lekker feesten hoort er toch bij? Natuurlijk is het leuk te feesten. Doe je het 3 weken lang dan raakt je natuurlijk ritme aardig verstoord en moet je op je werk uitrusten van je vakantie. Je systeem heeft eenzelfde tijd nodig om weer een gewoon ritme te vinden. Dat betekent thuis vaak slaapproblemen.

Valkuil 5 veel meer alcohol en/of drugs gebruiken

Vakantie is de tijd om te vieren en daar heb je toch hard voor gewerkt? Heerlijk uit je dak gaan. Incidenteel is daar niets mis mee. Je zet je lichaam echter wel hard aan het werk om die stoffen weer uit je systeem te krijgen. Ben je al gestressed van huis gegaan, dan moet het extra hard werken. Misschien voel je het zelf niet, maar alcohol heeft invloed op de hormonen. Zo zorgt alcohol ervoor dat de lever het stresshormoon cortisol minder goed uit het lichaam verwijdert. Dit kan ervoor zorgen dat stress zich op blijft stapelen. Je hebt dus het gevoel dat je ontspant als je drinkt, maar op de lange termijn blijft de stress juist in het lijf.

Wil jij je vakantie dit jaar anders beleven?

In de leegte van het niet moeten werken, kun je reflecteren op jezelf en je al of niet gekozen patronen. Waarom doe jij de dingen die je doet? Wat zou je graag anders zien in je werk en privé?

Vragen waar leiders in hun dagelijks leven vaak geen tijd voor hebben of maken. Sommige leiders hebben de vakantie, of zelfs de lockdown voor nodig (gehad) om stil te staan bij die vragen. Om even op de pauzeknop te drukken. Wat wil jij anders gaan doen? Durf eens te mijmeren over wat anders kan in je werk of privé.

Vakantie is meer dan uitrusten van je taak. Een lege agenda geeft je ook ruimte tot bezinning, jezelf opnieuw uitvinden als leider. De natuur helpt daarbij.

De natuur in tijdens je vakantie

In de vakantie zoeken veel mensen de natuur op. We barbecueën buiten, gaan zwemmen, wandelen en fietsen. Dan voel je veel eerder de zon op je huid en de wind op je gezicht. Al in de oudheid ervoeren filosofen dat juist buiten je veel meer aanwezig bent in het moment, dat je plezier in je bestaan ervaart. Je voelt je vrijer en gelukkiger.

Maak gebruik van die natuur om te herstellen. Dat is door de wetenschap bewezen. Je stresshormonen dalen, je bloeddruk verlaagt en je geluksgevoel wordt vergroot. Vanuit die positiviteit, zie je zaken ook anders en maak je makkelijker keuzes om zaken anders aan te pakken na je vakantie. Of ontdek je juist dat het prima gaat.

Nieuwe patronen?

Een ander punt in de vakantie is dat we vaak op onze reis andere mensen en culturen tegenkomen. Je kunt daardoor ontdekken dat jouw patronen, structuren en oplossingen niet de enige zijn. Jouw kunde en kennis is relatief. Door die nieuwe prikkels ontplooi je jezelf en scherp je je geest. Door een vakantiereis kun je je een beetje een ander mens worden.

Valkuil 6 dezelfde dingen doen

Als je vervalt van op vakantie dezelfde dingen doen en dezelfde gesprekken voeren als thuis, alleen op een andere plek. Dan kom je niet echt los. De vraag is echter durf je er voor open te staan? Of zoek je overal bevestiging van jouw denkwijze?

En die reis hoeft echt niet naar een land ver weg te zijn. Nieuwe prikkels en een nieuwe manier van denken, kun je ook gewoon leren op een plek 5 km van huis. Dat merk ik steeds in de workshops die ik in de natuur om de hoek geef.

De leegte gebruiken

Wat er wel voor nodig is, is een bepaalde leegte, zodat je je tijd kunt vullen met iets nieuws en daardoor kunt groeien als leider en mens. Waardoor je verfrist en verkwikt weer verder kunt met je taken. En misschien wel hebt ontdekt dat je zaken na je vakantie anders wilt aanpakken:

Met meer aandacht voor je gezin of dierbaren. Met minder op je tenen lopen in een functie die je  niet past. Of met meer plezier en ontspanning je werk doen.

Ik wens je een goede vakantietijd met veel leegte.

En wil je eens sparren over wat je hebt ontdekt in die leegte of wil je het eens anders aanpakken?

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia