Natuur helpt bij psychisch herstel

winkelen kikker

Heb je een drukke werkweek gehad als leider? Dan kun je beter een natuurwandeling maken dan gaan shoppen in de binnenstad.

Dat komt jouw psychisch herstel het meest ten goede, concluderen psychologen van de Universiteit Leiden. De onderzoekers – onder leiding van psycholoog Henk Staats – deden onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Dat is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan psychisch herstel na stress. Zij ontdekten dat het herstellen van stress of geestelijke vermoeidheid juist beter gaat in een landelijke en natuurlijke omgeving.

Winkel, café of park?

Staats en zijn collega’s voerden het onderzoek uit onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Ze vergeleken deze restoratieve waarde van alledaagse gedragingen zoals een cafébezoek, zitten in het park en recreatief winkelen. Parken werden hoog gewaardeerd voor het psychisch herstel. De waardering van winkelstraten en cafés daalde juist naarmate mensen vermoeider waren.

bankje park

Vertrouwd gezelschap helpt bij psychisch herstel

Verder blijkt uit het onderzoek dat de aanwezigheid van vertrouwd gezelschap – familie, vrienden – de ervaring positief beïnvloedt. Tijdens het winkelen en cafébezoek heeft goed gezelschap een positieve invloed op het herstel. In het park maakt het gezelschap echter geen verschil. Hoewel een park het meest bijdraagt aan je herstel.

Leren “kijken”

Er is geen natuur in de stad, denken velen. Misschien niet op het eerste gezicht, Maar kijk eens goed rond, die boom in het perkje, de vogels in de struiken? Het gras en onkruid dat eigenwijs tussen de straatstenen en het beton omhoog komt. De wind en de zon op je gezicht, de wolken, de regen en sneeuw, het hoort er allemaal bij. De natuur is overal om ons heen! Als je goed leert kijken.

gras door beton

Zo heb ik meermalen een natuursessie in de stad gehouden , met dezelfde oefeningen als die ik doe in het bos. Het was een ware ontdekkingstocht voor mensen die al jaren in de stad werkten en nu met heel andere ogen naar hun stadse omgeving keken. Ze ontdekten de natuur in en om zich heen. De verwondering die ik zag, die beleving is mij goud waard.

Natuurlijk herstellen

Misschien is dit  iets dat je zelf ook al had ontdekt, een ommetje met de hond of je partner `s avonds, of in het weekend helpt voor beter psychisch herstel na een zware week. Je ontspant, hebt betere gesprekken.

Je lichaam reageert instinctief op het zonlicht, de wind op je huid, door je haar. Stresshormonen dalen van zichzelf en je gelukhormonen worden groter. Je lichaam en geest laden als vanzelf op via ons natuurlijk herstelsysteem.

Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper als het café en winkelen….

Hoe herstel jij?

IMG_0646a

Wil je zelf ook eens meemaken hoe jij dit meer en bewuster kunt inzetten voor jezelf of binnen jouw organisatie?

Maak dan een afspraak voor een gratis leiderschap-scan met mij.

Informatie leiderschap-scan

Maak jij al gebruik van natuurlijk herstelmechanisme? Ik hoor graag je reacties hoe je dat doet.

natuurlijke groet,

Lia