Ontspannen wandelen?

Onlangs had ik een sessie met een klant die niet zo veel plezier had in de wandeling. Hij wees me op de modder en nattigheid in het bos. Zo was het toch niet zo leuk? Dat geploeter was hij nu wel zat. Hij wilde liever ontspannen wandelen. Op mijn vraag waarom hij dat dan niet deed, keek hij mij verbaasd aan. In deze situatie? Dan moest toch eerst de zon schijnen, de vogels zouden zingen…

Tja, het was die dag koud en regenachtig, we werden wat nat. Maar er was genoeg te zien en te genieten. Diverse bloemen stonden in bloei, de prachtigste kleuren waren zichtbaar. Op mijn vraag of hij dat wilde zien en ervaren, zijn we toen verder aan de slag gegaan. Het werd een mooie ontdekkingstocht! Deze leidinggevende had vaak stress en gedoe op zijn werk. Ook daar was het ploeteren, was hij vaak ontevreden. Maar wat kon de natuur hem vandaag leren? Dat heeft veel te maken met hoe hij kijkt naar de dingen om hem heen.

Gaat het tegen je zin?

Heb jij het ook zo druk? Ervaar je veel stress? Ben jij niet meer effectief als leidinggevende? Heb je geen energie meer voor leuke privézaken?

Veel leidinggevenden ervaren dit dagelijks en lijden hier flink onder. Ze lopen achter de feiten aan en hebben niet meer de regie. Ze komen vermoeid thuis en hebben hun doelen niet bereikt. Dit gaat steeds meer knagen. Door al dat gedoe zag mijn klant alleen geploeter en dat bepaalde zijn blik. Hij zag vooral wat niet lukte en er niet was. Daar word je ook moe van!

Druk zijn en stress is een keuze!

Het klinkt raar, maar het is belangrijk dat je beseft dat jij zo’n situatie zelf laat ontstaan. Echt niemand om je heen is de oorzaak van jouw stress of druktegevoel. Dat klinkt hard en is soms lastig te accepteren. Maar lees even verder, voor je afhaakt.

Ik hoor het vaker: “Als mijn organisatie niet zo veel eist, mijn team geen zieken heeft, mijn cijfers beter zijn, etc.” Wat er dan onbewust gebeurt, is dit: Je legt de schuld bij anderen neer. Je plaatst jezelf daarmee in een afhankelijke situatie. Diep van binnen weet je namelijk wel dat je zelf de oorzaak bent van dit stressgevoel.

Stel de organisatie geeft je een extra klus. Eigenlijk heb je geen tijd en toch zeg je JA. Met gevolg dat jij stress en drukte ervaart. En dan is natuurlijk de directie de boosdoener. Of bij ziekte binnen het team, je kunt dan wel dezelfde doelen stellen, maar hoe reëel is dat? Accepteren dat iets anders moet als jij bedacht hebt, daar kun je ook ontspannen mee omgaan.

Au, dat is pijnlijk!

Voor veel leidinggevenden is dit erg confronterend. Ze moeten dan verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen en gevoel. Ze kunnen zich niet meer verschuilen achter het idee dat de ander de schuld is van hun drukte of stress. Maar dit kan echter nooit door een ander komen. Jij laat zelf toe dat jij dingen doet die je niet wilt, waar je geen tijd voor hebt. Je kunt nee zeggen. En ja, dat heeft ook gevolgen.

Jij hebt altijd de keuze om te bepalen wat je reactie is op een situatie of op iemand in je omgeving. Helaas zijn veel mensen dit gevoel van vrijheid kwijtgeraakt waardoor ze niet langer de baas zijn over hun eigen gevoel en gedrag.

Van regen word je niet depressief, alleen nat

Iedereen heeft zo`n 60.000 gedachtes per dag, veelal onbewust. Als je elke dag naar je werk fietst of loopt, zie je dan alle gebouwen, de natuur, voel je de wind en zon op je gezicht? Geniet je ervan? Dat is jouw keuze! In de morgen als het regent, kun je mopperen, een paraplu pakken, of met je kind in de regen gaan spelen. Van regen zelf wordt je niet depressief, maar alleen nat.

Jouw overtuiging zorgt dus voor het gevoel. Wanneer je stress en drukte ervaart, liggen daar belemmerende overtuigingen onder. In het genoemde voorbeeld van een extra taak doen, kunnen volgende overtuigingen meespelen: Ik kan geen nee zeggen; ik raak mijn baan kwijt; ze vinden me anders niet aardig, ik ben geen goede leider, enzovoort. Hierdoor doe jij dingen waar je eigenlijk niet achter staat. En daardoor ontstaat jouw stressgevoel. Er ontstaat spanning tussen wie je eigenlijk wilt zijn en wat je doet.

Spiegel van de natuur

De kunst is om je belemmerende overtuigingen te ontdekken. Door in de natuur oefeningen te doen, leerde deze man zich weer bewust te worden van zijn gevoel. Datgene waar hij normaal zo aan voorbij liep, werd weer zichtbaar. Hij ontdekte wat hij nu eigenlijk wel wilde. Hij leerde zijn intuïtie te gebruiken om contact te maken met zijn verlangens, met wie hij wilde zijn. Daarna zijn we gaan zoeken naar helpende overtuigingen. Zoals: ik ben rustig, ik heb de regie, ik zeg nee als ik dat nodig vind, ik ben onafhankelijk in mijn keuzes van wat anderen van me vinden.

Door meer te focussen op zaken die wel goed gingen, in plaats van op de zaken die niet liepen, werden hij en zijn team meer gemotiveerd en lukte het uit het geploeter te komen. Door anders te kijken en te denken, ervaar jezelf een goed gevoel. En is dat niet wat je juist wilt? Nou, ga dat dan doen! Je hebt de keuze je te laten leiden door je angst of door je verlangen. Het is aan jou!

5 tips om natuurlijk te leiden, zonder stress

  1. Hoe meer jij zegt ‘ik heb het zo druk’ of ‘ik heb stress’, hoe meer deze overtuigingen daadwerkelijk zorgen voor een gespannen gevoel. Ze houden je vast in een negatief patroon. Stop hiermee!
  2. Jouw denken creëert de drukte. Een ander is nooit de oorzaak van jouw stress. Jij laat het, onbewust, toe. Het is aan jou om een andere keuze te maken.
  3. Onderzoek welke overtuigingen de oorzaak zijn. Welke belemmeren het meest? Ontdek waar je (onbewust) bang voor bent. Wat hoop je nu te vermijden?
  4. Accepteer deze angst. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Maar angst wil je eigenlijk helpen. Wel heeft die angst nu ook gezorgd dat je in een ongezond denkpatroon vastzit. Bedank je angst voor de bescherming, omarm hem en zoek een helpende overtuiging. (ps. angst wegdrukken werkt niet: het zijn net kurken: ze komen uiteindelijk weer boven).
  5. Ga eens de natuur in en ervaar de rust en stilte daar. Zoek een aangename plek en benoem je verlangens. Stel jezelf vragen: Hoe wil ik werken? Volgens welke waarden wil ik leven? Welke gevoelens vind ik belangrijk? Schrijf ze op. En voel ze!! Door meer te leven vanuit je verlangens, worden ze sterker dan je angsten. Het geeft kracht en energie waardoor stress steeds meer uit je leven verdwijnt.

Succes!

En wil je hier hulp bij? Neem dan eens contact op met mij.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo