Hoe je zelf je geluk tegenhoudt
Iedereen wil tegenwoordig gelukkig zijn. De boeken over hoe gelukkig te zijn of te worden, zijn niet aan te slepen. Dr. Sonja Lyubormirsky heeft diverse studies naar geluk gedaan. Eén van haar grootste ontdekkingen is dat we allemaal een eigen geluksbasispunt hebben. Bij gebeurtenissen, een geboorte of baanverlies, zijn we tijdelijk meer of minder gelukkig en komen dan terug op dat evenwichtspunt. In haar studies ontdekte ze verder dat je jezelf gelukkiger kunt maken. Jouw basispunt bepaalt 50% van je geluk, levensomstandigheden slechts 10%. Dat betekent dat je 40% zelf bepaalt door gewoontes en je kijk op het leven.
Geluk bepaal je zelf
Aristoteles had dat ook al bedacht: geluk bepaal je zelf. Zelfs als je een prachtig doel bereikt, maakt het je niet permanent gelukkig. Jouw geluk (of gebrek eraan) zit grotendeels in je gewoontes. En die zijn lastig te doorbreken. Toch ligt daar juist jouw kans om geluk te vinden. Enkele slechte gewoontes zijn:
- Ongevoelig zijn voor verwondering
Elke dag is een wonder: de zon komt op, planten groeien, je hart klopt vanzelf. De wetenschap heeft onze wereld veel groter gemaakt, maar ook ongevoeliger. Dat is jammer want echte verwondering maakt je klein. Echte verwondering zoals wanneer een kind een vlinder ziet of wanneer je zelf voor het eerst iets ontdekt, inspireert. Die enorme rijkdom in wonderen van de natuur en het leven is onuitputtelijk . Maar het is lastig gelukkig te zijn, als je over alles steeds je schouders ophaalt.
- Jezelf isoleren
Als je je ongelukkig voelt, neig je soms sociaal contact te vermijden. Onderzoeken geven aan dat dit de slechtste keuze is. Mensen zijn sociale wezens. Zelfs als je er geen zin in hebt, is samenzijn toch goed voor je. In deze corona tijd waarin we erg beperkt worden in onze sociale contacten, wordt dit allemaal wel wat lastiger. Er regelmatig op uit gaan om anderen te ontmoeten is helemaal niet zo gemakkelijk als dat het eerst was. Gelukkig bestaat sociaal contact niet alleen uit fysiek contact. Ook door een gezellig telefoongesprek waarin je bij kletst met een vriend(in) of door een online spelletje te spelen met vrienden zul je je beter gaan voelen.
- Schuld bij anderen/ buitenwereld leggen
Om geluk te voelen wil je het gevoel hebben, dat je zaken zelf bepaalt en regelt. Als je anderen of de situatie de schuld geeft, maak je jezelf juist onmachtig. Dat geeft altijd een rotgevoel. Dus zet een andere gedachte in: wat kun jij in de gegeven situatie wel doen? Hoe klein ook! Dat zet juist weer je scheppende kracht aan. Er is altijd iets dat je kunt doen. Focus op jezelf!
- Klagen
Dit is een zelf versterkend proces. Je herkauwt als een koe steeds de negatieve gevoelens en situaties en beleeft ze als waarheid. Je voedt jezelf met negativiteit. Het leven zit niet altijd mee. Maar uiteindelijk heb je, net als gelukkige mensen, 24 uur per dag. In plaats van klagen over wat zou kunnen zijn, reflecteren zij op zaken waar zij dankbaar voor zijn. Zoeken zij de beste oplossing voor een probleem en gaan door. Niets voedt ongelukkig voelen meer als pessimisme. Natuurlijk is er een verschil met even je hart luchten. Maar mensen die veel klagen en negatief denken, maken niet alleen zichzelf ongelukkig. Je jaagt ook anderen uit je omgeving weg.
- Geen doelen hebben
Doelen laten je vooruitkijken, dat geeft hoop op een betere toekomst. Werken aan doelen geeft je een goed gevoel. Kies doelen die passen bij wat jij belangrijk vindt. Maak specifieke doelen en bepaal de tussenstappen. Elke keer als je een tussendoel bereikt, voel je je goed over jezelf. Als je zonder doelen door ploetert, lijkt het alsof je nooit wat bereikt.
Wat moet je wel doen?
- Verwondering
Verwonder je over wat je elke dag tegenkomt, de glimlach van een collega, de eerste knoppen, het lentezonnetje. De natuur is een prachtige plek om je te verwonderen en op te laden. Maak foto`s, schrijf het op, leg het vast. Kijk in sombere tijden eens naar wat je opgeschreven.
- Eigen kracht
Weet wat je wel hebt en kunt. Maak eens een lijstje van waar je nu staat. Waar ben jij goed in. Waar ben je trots op in je gezin, op je werk? Focus op jezelf in plaats van op de ander en op de situatie. Ga uit van je eigen kracht. Dat doet de natuur ook. Een eik kijkt niet naar een beuk of die meer of minder zaden of zonlicht krijgt. Hij doet gewoon zijn eigen ding op zijn eigen plek. En weet je jouw goede punten niet, vraag een goede vriend(in).
- Accepteer verandering
Leer omgaan met verandering en tegenslag. In de natuur is niet alles mooi en rustgevend. Het is, net als het leven, soms spannend en avontuurlijk. Soms onvoorspelbaar. Het blijft niet altijd zomer, het wordt ook altijd weer winter. Bepaalde planten zijn giftig. In die uitdagende natuur kun je leren omgaan met je gevoel van angst en chaos. Het gaat erom dat je voldoende kennis hebt, dat je leert omgaan met het onbekende. Wat zijn de doelen in jouw leven? Wie of wat heb je daar voor nodig? Maak b.v. een eerste stap om met die gevoelens om te gaan in plaats van ze te verstoppen. Dan raak je minder uit evenwicht.
- Positiviteit
Uit positief- psychologisch onderzoek (Seligman en de ‘Three Good Things interventie’; 2005) blijkt dat we echt gelukkiger en rustiger worden wanneer we elke dag kort stilstaan bij wat ons blij maakt en waar we dankbaar voor zijn. Elke dag drie dingen bewust herinneren en opschrijven waar je blij of dankbaar voor bent, gedurende dertig dagen, is genoeg om echt langdurig resultaat te ervaren. Dit noteren is de eerste stap. En heb je een keer een dip, kun je het nalezen en jezelf weer in die positieve modus zetten. De positieve zaken vaker herkauwen en zo een stuk gelukkiger worden.
Hoe gelukkig ben jij?
Ik ben erg benieuwd naar wat jou gelukkig maakt. Hoe jij je geluk vasthoudt. Of welk patroon het voor jou lastig maakt. Graag hoor ik je reactie hieronder. Want ik leer ook graag van jullie. En vind je het moeilijk om je negatieve patronen aan te pakken, ik ga graag een keer met je in gesprek om te kijken of en hoe ik je daarbij kan helpen. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.
Natuurlijke groet,
Lia