Wandelingen leiderschap

Ervaar jij Stress??   Ga eens wandelen!  

Druk druk druk, met je gezin, je werk, je hobbies en soms loop je zelf voorbij. Zoveel dingen die je (goed) wilt doen, maar waar je niet aan toekomt of die maar half doet. Je kunt er slecht van gaan slapen en er ontstaat nog meer stress….

Herkenbaar?

Stap er eens uit en ga een wandeling maken in de  natuur. Lijkt zo simpel, maar veel mensen nemen die tijd en de rust niet.

Waarom een  natuurwandeling?

Het blijkt dat een gewone wandeling langs een straat geen opmerkelijk positieve bijdrage aan het concentratievermogen levert. Een natuurwandeling daarentegen verhoogt jouw concentratieniveau met 20%. Mensen die met een depressie te kampen hebben en gaan wandelen voelen zich beter.

Zelfs door gewoon naar een foto van een natuurlandschap te kijken of door je keukenraam de natuur- tuin bekijken,  heb je al een eenvoudige remedie tegen mentale vermoeidheid.  Die vermoeidheid is vaak het eerste teken van stress en soms signaal van een dreigende burn-out.

De natuur, een natuurlijke stimulans?

Activiteiten in een bosrijke omgeving helpen ook om stress te verdrijven. Jenny Roe, onderzoeker aan de Heriot-Watt University of Edinburgh, beweert:

“Eerder werd al aangetoond dat een omgeving met bomen en parken bij de omwonenden leidt tot lagere niveaus van het stresshormoon cortisol dan bij mensen die in een buurt met hoofdzakelijk betonnen structuren leven. Ook hersenscans hebben aangetoond dat proefpersonen na het bekijken van beelden met natuurtaferelen kalmer en meditatiever werden.”

Groene omgeving helpt

Maar waarom is die groene omgeving nu eigenlijk zo belangrijk en hoe beïnvloedt het onze hersenen? Het blijkt dat mensen onder de indruk zijn van de schoonheid van de natuur. Onze hersenen worden hierdoor overweldigd en dit wekt gevoelens op van ontzag en soms van ´thuiskomen´. Dat gevoel veroorzaakt een mentale boost. Je kunt er weer even tegen. En een natuurlijke omgeving, gecombineerd met zelf iets actief doen, zoals fietsen, wandelen of sporten, versterkt dat effect alleen maar.

Wil je minder stress ? Zoek de groene elementen in je omgeving op. Ga er op uit.

Inspiratiewandelingen

Vogels fluiten, de natuur in volle pracht. Misschien borrelt het bij jou van binnen met nieuwe plannen? Of misschien zit je nog volop in de winter en is het stil van binnen? Heb je een probleem waar je niet uitkomt, zoek je een oplossing of nieuwe inspiratie?

Wandelen in de natuur geeft je weer nieuwe energie en ruimte om te denken. Even tijd voor jezelf opzoeken en de natuur bewust waarnemen, je eigen natuur weer ervaren.

Buiten wandelen kan je erg goed helpen om nieuwe inzichten te krijgen en situaties vanuit een andere oogpunt te bezien. Door bewust te zijn iedere stap die je zet in de natuur, de geuren en geluiden om je heen, wordt het rustig in je hoofd. De stilte brengt je in contact met jezelf en van daaruit kun je luisteren naar je innerlijke antwoorden en voelen wat jou inspiratie geeft.

Stiltewandelingen

Ben je ook elke dag zo druk met je werk en je privé. Wordt je soms geleefd door al die mensen die wat van jou willen? Wandelen kan helend zijn. Als twijfel en wanhoop je leven beginnen te overheersen of een een burn-out op de loer ligt, is wandelen een mooie methode jezelf terug te vinden. Niet voor niets gaan mensen een pelgrimstocht lopen….

Bij (beginnende) stress is het goed om even echt stil te worden. Wandelen in stilte geeft je weer ruimte. Genieten van de natuur om je heen. Even stilstaan door alleen maar te lopen, de stilte in jezelf opzoeken en je eigen natuur weer ervaren.

Buiten wandelen helpt om nieuwe inzichten te krijgen en situaties vanuit een ander oogpunt te bezien. Door bewust te zijn van iedere stap die je zet in de natuur, de geuren en geluiden om je heen, wordt het rustig in je hoofd. De stilte brengt je in contact met jezelf en van daaruit kun je luisteren naar je innerlijke antwoorden en voelen wat jij nodig hebt.

Samen stil zijn is anders dan in je eentje stil zijn. Loop mee en ervaar het zelf: stilte verbindt.

Praktisch:

Groepsgrootte minimaal 4 maximaal 15 personen.

Elke wandeling begint met een aantal tips om rust in je hoofd te creëren. Onderweg doen we een aantal  eenvoudige oefeningen. Daarna volgt een korte stop op een plek in de natuur waarna we verder wandelen. Na afloop kun je jouw ervaringen delen onder genot van een kop koffie of thee.

Start 10.00 u en eind 12.30 uur bij de Uitkijk, Hellendoornsebergweg 8 7447 PA Hellendoorn.

Data: 25 maart stiltewandeling 29 april inspiratiewandeling

Kosten € 12,50 p.p.

Aanmeldingen wandeling
Jouw datum:

Wil je met een eigen groep vanuit je bedrijf of organisatie een wandeling maken, dat kan altijd. Neem dan even contact op voor de mogelijkheden.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia van Loo