workshop krachtig communiceren in zelfsturende teams

Tips uit het natuurlijk leidinggeven.

In zelfstandige/ zelfsturende teams is vaak geen eenduidige leider. Afhankelijk van je taken heeft iedereen soms een leidinggevende rol, moet je initiatief nemen, het team informeren of aanspreken op een bepaalde werkwijze. Dat is niet altijd makkelijk en heb je vaak niet geleerd in je opleiding. Daarom geef ik deze workshop.

leiders-en-volgers

Wie is de leider

Waar gaan we heen?

Wat wil ik?

Herken je dit?:

 • Wil je jouw teamtaak beter uitvoeren?
 • Vind jij het lastig jouw stem en mening te laten horen in het team?
 • Heb je moeite met die mondige snelle praters?
 • Loop je vast in de communicatie met anderen?
 • Wil je het anders, maar weet je niet hoe…

Hoe kun jij groeien in jouw persoonlijk leiderschap?

Wil je meer grip krijgen op jouw situatie? Dan help ik je graag. De natuur gaat al miljoenen jaren zeer effectief om met allerlei veranderingen. In het natuurlijk leiderschap vind je diverse succesvolle vormen, waarvan we kunnen leren. In deze middagworkshop leer en ervaar je een aantal lessen over dat leiderschap. Om beter je doelen te bereiken, je zeker te voelen en duidelijk te acteren binnen jouw team.

Natuurlijke patronen en wetmatigheden geven je een nieuw perspectief op je huidige doelen, de onderlinge communicatie en je team. Ik gebruik deze patronen uit de natuur om jou te helpen anders naar je rol in het team te kijken, je nieuwe inzichten te geven. Om andere wegen te vinden die wel effectief zijn. Bijvoorbeeld door circulair te denken of aandacht te geven aan relaties en verbindingen.

Net als in de natuur

In de natuur heeft het organisme dat zich het beste kan aanpassen de grootste overlevingskansen. In bijna 4 miljard jaar evolutie zijn er fantastische biologische oplossingen ontstaan voor zaken zoals voortbewegen, plannen, samenwerken, enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of de natuur heeft een oplossing. Vaak kan onze eigen methode hier niet aan tippen. De natuur gebruikt bijna altijd minder energie en materialen, kent een ongekende gevoeligheid, verzoent tegenstrijdige eisen met elkaar, recyclet materialen en is bovendien dé uitvinder van efficiëntie en duurzaamheid.

In deze middagworkshop leer je enkele basisprincipes die je meteen toe kunt passen in jouw praktijk. Je maakt een groeistap in je persoonlijk leiderschap en communicatie.

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiderschap is sterk afhankelijk van de mate waarin mensen zichzelf kunnen aansturen en motiveren, het zogeheten ‘zelf-leiderschap’. Volgens Charles Manz, hoogleraar Business Leadership aan de University of Massachusetts, is zelf-leiderschap de kern in elk zelfsturend team. Je moet als medewerkers zelfstandig doelen kunnen stellen en manieren zoeken om die te halen.

Mijn ervaring is dat in goed functionerende zelfsturende teams, het werk gewoon leuker wordt. Maar dat natuurlijk leiderschap en organisch samenwerken gaat niet vanzelf.

Het is wel te leren, heb ik ontdekt. Krachtig communiceren begint altijd bij je eigen ‘IK’. Met weten wie je bent, waar je voor staat. En wat je wel en niet kunt. Dat is ook leren omgaan met zaken die je liever voor anderen verstopt. Zoals je onzekerheid, angst of irritatie. Maar die zaken belemmeren je nu net om tot bloei te komen in jouw zelf-leiderschap. ‘Nee’ zeggen tegen een collega, jouw mening uiten en eerlijk feedback geven, is vaak lastig. Bijvoorbeeld als jij in het team vanuit je teamtaak een verandering moet doorvoeren of als je een collega moet aanspreken op zijn/ haar gedrag. Natuurlijk en krachtig communiceren, en gaan staan voor wat jij wilt, is dan júist belangrijk.

Ook jij kunt dit leren:

 • groeien in jouw natuurlijk zelfleiderschap
 • leren omgaan met veranderingen en weerstand
 • natuurlijker samenwerken met collega`s
 • anders omgaan met stress en (werk)druk
 • leren over je intuïtie en van de natuur (wijsheid)
 • verdieping en zingeving in je functie
stappen-nemen

Wil je groeien?

Zet jij ook jouw stappen op weg naar dit natuurlijk zelf-leiderschap? Krachtig kunnen communiceren, begint met leiding geven aan jezelf.

Ben je leergierig en wil je jouw natuurlijk leiderschap, jouw rol in het team echt vergroten? Weet je al dat jij meer succes wil, dat je beter je teamtaak wilt uitoefenen. Dan kun je je hieronder aanmelden voor deze middagworkshop:

aanmelden workshop krachtig communiceren in zelfsturend team

Krachtig communiceren in zelfsturende teams

Leer van de natuur en kom in actie om jouw zelf-leiderschap beter neer te zetten.

Wat eerdere deelnemers zeggen:

Petra, ondernemer

Enige tijd geleden heb ik de workshop Natuurcoaching gevolgd bij Lia van Loo. De natuur vormt voor mij een spiegel waarin ik mijn diepere gevoelens kan lezen. Natuur brengt rust in mijn gedachten en zorgt ervoor dat ik op adem kom. De workshop was daar ook op gericht. Heel praktisch gingen we a.h.v. opdrachten contact maken met diepere lagen in ons. Niet zweverig, maar door gebruik te maken van de natuurelementen werden we letterlijk in beweging gebracht. Lia beschikt over een grote kennis omtrent de natuur en weet met haar coaching iedereen evenveel aandacht te geven. Ik heb het als zeer prettig ervaren. Een hele andere manier van coaching.  Zeer zeker een aanrader voor de natuurliefhebber. Maar ook heel  geschikt voor groepen, bedrijven of teambuilding.

Praktische informatie:

We werken in een kleine groep (3-8 deelnemers) zodat er voldoende aandacht is voor jouw leer- en groeiproces.

Data

Deze workshop wordt op aanvraag gegeven.

* De workshop gaat door bij minimaal 3 deelnemers.

Locatie

Omgeving Nijverdal op een mooi verzorgde locatie in de natuur op de Sallandse Heuvelrug.

Jouw Investering:

€ 87,50 (inclusief BTW en materiaal) voor de workshop met de groep. Wil je deze workshop individueel beleven, zijn de kosten € 295,-

Wil je als zelfsturende team samen aan jullie team werken, is dit een mooie manier van teambuilding en elkaars kwaliteiten ontdekken. Prijzen en data hiervoor zijn in overleg bespreekbaar.

Tref ik je op mijn pad?

Weet je nog niet zeker of dit iets voor jou of je team is, neem vrijblijvend contact op. Ik beantwoord graag je vragen in een telefonisch Op Stap gesprek

natuurlijke groet, Lia

Ja, ik wil naar deze workshop

aanmelden workshop krachtig communiceren in zelfsturend team