tijd

Johan gaat met een zucht zitten en kijkt naar het jaarplan op zijn scherm. Het schiet niet echt op. Eerst was er dat mailtje over een extra teamoverleg. Hij heeft nog zoveel acties open staan. Die mails heeft hij maar snel afgesloten.

Daarna Annemiek over het rooster nu Tim weer ziek is. Dus daar moest hij ook mee aan de slag. Eigenlijk is er steeds iets wat er tussendoor komt. Telefoon, mail, medewerkers met vragen en ga zo maar door. Die mensen kun je toch niet laten wachten? Hen managen is ook zijn taak.

Eigenlijk gaat dat zo al weken. En om nu weer over te gaan werken. Zijn gezin ziet hem aankomen. Hij voelt langzaam de hoofdpijn weer opkomen. Zo wordt het zeker niets. Hij heeft het gewoon te druk. Maar ja niet zeuren en aan de slag. Hij staart naar de cijfers en begint weer met tegenzin…

Tijd hebben

Herken je het verhaal van Johan? De tijd vliegt en het werk stapelt zich op. Je voelt je steeds minder energiek en gaat steeds harder werken. Ook ‘s avonds en in de weekeinden zonder dat het iets oplost. Sommige mensen lukt het altijd hun werk zonder overwerk te doen en ze houden hun weekeinden en avonden ‘heilig’. Hoe kan dat toch?
Tijdens een studie, uitgevoerd door Standford University (John Penceval 2014), ontdekte men dat met 50 uur werken per week de productiviteit per gewerkt uur afneemt. En dat bij 65-67 uur per week het zo weinig meer rendement heeft dat meer werken geen zin heeft en bij 70 uur is er zelfs sprake van een negatief rendement.

           Time is what we want most, but what we use worst. – William Penn

Slimme mensen zorgen dat ze in het weekeind en ‘s avonds een versnelling lager functioneren. ze doen activiteiten waarvan ze opladen. Daardoor zijn ze op hun werk effectiever en efficiënter. Ik vertel je de tips die ik Johan gaf:

1 verbreek je werkverbinding

De belangrijkste stap is tussen vrijdagavond en maandagochtend geen werkmails en andere werk-gerelateerde berichten te lezen. Jezelf 24/7 beschikbaar stellen stelt je bloot aan allerlei (kleine) stressoren. Het verhindert goed opladen. Moet je tóch beschikbaar zijn, kies dan tijdsblokken. Bijvoorbeeld: alleen zaterdag en zondag tussen 10.00-11.00 uur beantwoord ik mails en telefoon. Als mensen dat weten, geeft dat duidelijkheid. Zo creëer je voor de overige uren rust voor jezelf en je gezin.

2 minimaliseer klussen

Klussen hebben de rare gewoonte het hele weekeind op te slokken. Daardoor verlies je tijd om bij te komen. En nog veel erger, veel klusjes gaan voelen als moeten, als werk, wanneer je het hele weekeind klust. Zo ben je 7 dagen per week druk. Probeer klussen te spreiden, verdeel ze in tijdsblokken over avonden en weekeinden. En is het niet af binnen dat tijdsblok? Ga dan het volgende blok verder.

3 kom in beweging

Plan tijd voor beweging in. Het liefst buiten. Want zoals de Beverreclame al zegt:” Niemand is een binnenmens”. Ga fietsen, wandelen, sporten. Ook door de week, al is het maar 10 minuten per dag, dan vermindert je stress. Zet je auto eens een stukje verder weg en loop het laatste stuk. Wandel in je lunch. En als mooi neveneffect zul je ontdekken, dat je goede ingevingen krijgt op die momenten. Je wordt creatiever door buiten in beweging te zijn. De filosofen Plato en Socrates gingen vroeger niet voor niets de natuur in met hun leerlingen. Probeer dit bewegen tot een vaste routine te maken, door je week en in je weekeind.

4 Reflecteer

Gebruik het weekeind om te reflecteren over je werk, jezelf, je organisatie. Wat gaat er goed en wat kan er beter. Zonder dagelijkse afleidingen, kom je vaak tot nieuwe inzichten. Noteer deze zaken en lees ze af en toe eens door. Zo kun je kijken waar je nog kansen hebt laten liggen.

5 Zoek een hobby of nieuw avontuur

Je zult verbaasd staan wat er gebeurt als je vaker doet wat je graag doet in het weekeind. Een goed boek lezen, schilderen, spelen met je kinderen. Ga eens naar een concert of film, probeer eens iets wat je nooit eerder deed of al lang niet meer gedaan hebt. Dit vermindert stress en opent je geest voor nieuwe impulsen en denkpatronen. Uit studies blijkt dat de voorpret van leuke dingen gaan doen een belangrijk onderdeel is van genieten. En ook je plezierlevel gedurende je week verhoogt.

6 Sta op dezelfde tijd op

Hoe verleidelijk uitslapen ook is, doe het niet. Je lichaam heeft bepaalde slaapfasen nodig om uitgerust op te staan. Langdurig uitslapen verstoort dat slaapritme, waardoor je vaak moe opstaat en nog niet fit bent. Het maakt je op maandag minder productief, omdat je hoofd weer moet omschakelen. Het is beter om eerder naar bed te gaan dan om uit te slapen. Je geest heeft vaak de eerste 2-4 uur na het opstaan een piek. Dus daarom kun je het best eerst iets actiefs doen, iets wat jij leuk vindt en daarna gaan zitten en iets doen wat je geestelijk uitdaagt.

7 Bereid je komende week voor

Kijk op zondag eens wat er gepland staat, wat je wilt doen en plan dat in. 30 minuten is genoeg om je productiviteit te vergroten en je stress te verminderen. Je week wordt meer beheersbaar met een planning. Je focust zo meer op de uitvoering.

Door deze 7 tips kreeg Johan meer grip op zijn werk. We planden samen tijd in om aan zijn jaarplan te werken en daarbij liet hij zich niet storen. Hij voelde zich beter en vond zelfs meer tijd om buiten een ommetje te maken. Hij kreeg zijn werk beter gedaan.

Wat doe jij in je weekeind om uit te rusten? Hoe houd jij balans in je werk en privé?

Ik hoor graag je reactie.

Wil je ook leren om beter je tijd te bewaken. Anders met tijd om te gaan? Meer tijd over te houden voor jezelf en leuke dingen doen? Ik help leiders om hier effectiever mee om te gaan.

natuurlijke groet,

Lia van Loo