In mijn interim-periode kreeg ik vaak te horen dat mijn duidelijkheid mensen veel geholpen heeft. Ze wisten waar ze aan toe waren. Ook als zaken niet doorgingen, of teleurstellend voor hen waren.

Als je vertelt dat er geen opleiding mogelijk is, of contractverlenging, dat een bepaalde teamwens niet kan. Ik weet dat veel leiders die zaken lastig vinden, ze uitstellen. Je laat dan de medewerker en het team zwemmen. Die gaan zelf van alles invullen over waarom dat zo is (of wat zij denken) en daar krijg je gedoe van, onrust. En zo verlies je kracht als leider.

Leiders die dit uitstellen, hopen gedoe te voorkomen. Maar gedoe komt er toch vroeger of later. Dan kun je beter nu door de zure appel heen bijten. Wat helpt mij om duidelijk en helder te zijn?

Weten wie je bent

Weet JIJ dat, of moet je er flink over nadenken? Heb je een zuivere kijk op wie jij zelf bent als persoon, als leider. Zodra je die helderheid hebt, ga je het ook uitstralen.

Ik weet dat ik nuchter en gewoon ben, gericht op de mensen die het werk doen. Ik houd ervan de dingen simpel te houden en zaken eerlijk te benoemen die ik hoor en zie. Vanuit daar handel ik dagelijks. Ik wil me niet anders moeten voordoen. Als ik dagelijks als beste verste van mijzelf verschijn, hoef ik niet op zoek te gaan naar passende “maskers”.

En hoe doe jij dat? Pas je je vaak aan wat men over je denkt? Of mensen boos worden, teleurgesteld zijn? Met wie je omgaat/ praat in het bedrijf? Ga je gelijkwaardig om met de schoonmaker en je directeur?

Echt zijn

wees jezelf..

Jouw échtheid en transparantie vormen de basis van het vertrouwen dat je krijgt. Dat begint  met lef om jezelf te zijn. Als je steeds compromissen sluit, word je leiderschap minder krachtig. Je staat in de spagaat en komt nergens. Om in beweging te komen, zul je letterlijk eerst op je ene been en dan op het andere been moeten gaan staan. Positie moeten kiezen. Dat kan niet anders. Probeer dat maar eens uit thuis. Dat is spannend en elke leider heeft momenten waarbij je angst soms groter is dan je zelfvertrouwen. Ik ook! Maar ik weet nu hoe ik er uit kan komen:

Door een beslissing te nemen, en in actie te komen, doorbreek je die spagaat. Het helpt mij dan om te kijken naar wie wil ik zijn. Dat laat me groeien als leider. Dat is geen bluf of ego, maar heeft alles met het overwinnen van mijn innerlijke angst. Ik stap eerst in mezelf, wie wil ik zijn en dan naar de ander.

Om een zuiver beeld te krijgen van wie jij bent als leider, is het noodzakelijk om te leren voelen. Voelen is niet alleen je omgeving scannen, maar vooral open durven staan voor wat er IN jou gebeurt. Dat is dé basis.

Duidelijk handelen en spreken:

Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Klinkt zo simpel, maar het is vaak lastig genoeg. Ik voeg er nog iets aan toe, wees mensgericht. Kun je je verplaatsen in die ander? Weet je wat zijn wensen of dromen zijn. Wat heeft de ander nodig van jou? Dat bepaalt mijn communicatie. Ik wil recht doen aan mezelf en die ander. Mijn duidelijkheid hoeft niet hard te zijn, van “zo is het en zoek het maar uit”. Dan ga je uit contact.

ben je in contact?

In contact

Ik probeer in contact met de ander het gesprek te voeren. Het gaat om je intentie. Wil jij je gelijk halen of wil je in dialoog zoeken naar échte oplossingen. Van nature zoek ik overeenstemming, de neuzen dezelfde richting op krijgen, daar ben ik  goed in. Een oude valkuil daarbij was, dat ik soms het resultaat wat aanpaste om de persoon niet te kwetsen. Maar dan was ik niet “eerlijk naar mezelf”. Ik wist dat het beter kon. Door dit patroon te herkennen en  omzetten naar wat ik wel wou bereiken, ben ik een beter leider geworden. Dat kun je dus leren, ook jij!

Ik help leiders nu om hierin inzicht te krijgen en hen daarin stappen te laten zetten.

De kern

Het gaat er dus om bij je kern te blijven, als het spannend wordt. Wie trouw blijft aan zichzelf, zal beter in staat zijn om uit het oordeel, de irritatie, te blijven en te luisteren naar de ander. Dan heb je de innerlijke rust om de ander de aandacht geven die hij/zij verdient. Maar als je je moet bewijzen of bevestiging van je besluit zoekt bij de ander, maakt je je communicatie onduidelijk.

Sorry zeggen

Ik besef dat een besluit van mij soms iemand pijn doet of teleurstelt. Dat is mijn besluit en daar sta ik voor. Door in contact te communiceren, maak ik het waarom voor mezelf en de ander duidelijk. Mensen mogen boos zijn en het niet met me eens zijn. Mijn mening verandert niet omdat iemand me niet leuk vindt. Wel als iemand goede argumenten of informatie heeft, die ik over het hoofd heb gezien. En dan zeg ik een welgemeend sorry.

Als je wilt groeien als leider, is het dus noodzakelijk om je focus naar jezelf bij te stellen en die helderheid verder te ontwikkelen. Wil jij dat leren?

Coaching versnelt dit proces. Het is één van de redenen waarom coaching nog steeds één van jouw meest rendabele investeringen is. Daarvoor heb ik Natuurlijk leiderschaptraject ontwikkeld.

Ik help je graag, neem je contact op?

Informatie gesprek

Natuurlijke groet,

Lia