Dartelen als leider?

Afgelopen week reed ik langs een wei waar een mooi zwart paard staat. Nee geen Fries, maar wel een mooie merrie. Dat laatste weet ik omdat er jaarlijks een veulen bij is. Dit keer kwam ik aan en zag het veulen dartelen in de wei. Ik denk dat het 1-2 weken oud was en de zomer vast al in de bol had. Hij, of zij, racete om moeder heen, hoog op de poten, dartelend met rare hoge sprongen. Een lust om te zien.

Moeders at onverstoorbaar van het verse gras, terwijl haar kind zich flink uitleefde. Ik werd er vrolijk van terwijl ik moest wachten voor het verkeerslicht. Helemaal geen straf. Bij het 3e of 4e rondje om moeders vloog het veulen uit de bocht, en lag ineens languit in het gras. Een beetje beduusd lag het daar te liggen. Het leek alsof het dacht: ‘ hoe kom ik hier nu terecht?’

Ik maakte me al wat zorgen of er niets ernstigs was, maar moeders keek even op en at door. En ja hoor 10 seconden later stond het veulen ineens op en begon weer met het racen. Ondertussen was het verkeerslicht op groen gesprongen en reed ik verder, nog nagenietend van het schouwspel.

Ik bedacht onderweg dat ik hier 2 mooie metaforen had gezien die ik graag met je deel:

Dartelen als veulen

Ten eerste het dartelende veulen. Misschien herken je wel dat als je nieuwe dingen doet,  je vaak enthousiast en vol energie bent. Je begint aan een project of klus en probeert van alles uit. Soms gaat dat goed en soms vlieg je wel eens uit de bocht. Daar kun je best even van schrikken, maar het is van belang dat je weer opstaat en weer lekker doorgaat. Dat je je niet laat afremmen, maar juist weer met plezier verder gaat.

Onderuit gaan mag

Wel hoop ik dat je leert van je onderuit gaan, zodat het niet weer of minder vaak gebeurt. Het nieuwe, het onbekende, de frisse energie past helemaal bij het lentegevoel van een project of nieuwe baan. Je weet nog niet zo goed wat je wel of niet kunt, hoe het er straks gaat uitzien of precies moet gaan. Juist door die energieboost kun je veel aan, gebeurt er van alles. Je ontdekt alleen door doen je eigen kracht en door het oefenen word je beter en sterker.

Levensenergie

Jonge dieren en kinderen groeien zo snel omdat veel levensenergie bezitten. Ze proberen van alles uit, spelen, vallen, maken fouten en ontwikkelen zich zo tot hun volwassen status. Een kind stopt niet met leren lopen, omdat het steeds valt, maar probeert steeds weer opnieuw. Door in het hier en nu stapjes te maken, kom je in de toekomst verder. Ieder kind heeft de innerlijke drive dit te leren. Geldt dat ook nog voor jou als leidinggevende? Wat is jouw innerlijke drive om te groeien en wat drijft jou om nieuwe stappen te maken?

Vertrouwen hebben

De tweede metafoor is die van de moeder, die ik even doortrek naar leiderschap. Moeder laat haar kind lekker zijn gang gaan en energie uitleven, ook als het even misgaat. Dan komt ze niet bezorgd aangerend, maar blijft op haar plek en kijkt even op. Ze vertrouwt erop dat het veulen zich redt en wacht tot het weer zelf opstaat. Ook als het even duurt. (wat dat betreft was ik, denk ik, bezorgder toen het veulen bleef liggen). Ze laat het daarna ook weer verder de wei verkennen en gaat door met haar eigen ding.

Vertrouwen geven

Als leider is het belangrijk dat je bij nieuwe mensen en nieuwe projecten mensen de ruimte en het vertrouwen geeft om hun energie kwijt te kunnen, hun enthousiasme te laten behouden. De ideeën te spuien, om zaken uit te proberen, te oefenen met vaardigheden en ze af en toe uit de bocht durft laten te vliegen. Want daardoor leren ze hun eigen kracht kennen en ontdekken waar het niet werkt of niet kan. Het is goed om op afstand te kijken en zo veiligheid te bieden dat het o.k. is wat er gebeurt.

Leermoment.

Helaas zie ik vaak dat als iets uit de bocht vliegt door enthousiasme dat de leider boos, of teleurgesteld reageert. de opdracht terugpakt of gaat sturen. Dat vind ik jammer, want je beperkt zo het leervermogen van een individu of team. Vooral als het zelf overneemt. Laat mensen zelf weer opstaan en verder zoeken hoe het wel moet en ga door met je eigen werk. Zo geef je hen (en misschien ook jezelf wel) een leermoment.

Lerende organisatie

Het is aan jou als leider om zo’n veilige omgeving te creëren dat mensen durven dartelen. Streef naar een lerende organisatie. Stimuleer en beloon nieuwe ideeën, ongeacht de uitkomst. Kijk niet alleen naar de output en waardeer de input evenzeer. Zeg dat je trots bent op je medewerkers en stimuleer dat ze hun nek durven uitsteken. Hoe meer koppen boven dat maaiveld, des te meer acties ontstaan en hoe gelukkiger je team wordt. En uiteindelijk jijzelf ook als leider.

Lia van Loo

Wil je nog meer tips om een lerende organisatie te krijgen?

Ik help leiders en teams vanuit principes vanuit de natuur om beter samen te werken. Bijvoorbeeld via diverse workshops en voor leiders is er een Minorprogramma Natuurlijk Leiderschap die in het najaar start.

Meer weten over de minor?

Neem contact op.

Natuurlijke groet,

Lia