Herfstvakantie

Heerlijk genieten van je vrije tijd, misschien met je gezin of vrienden. De natuur kleurt nu prachtig, geel, rood en bruin. Mooie plaatjes van de ondergaande zon. Paddenstoelen schieten de grond uit dit jaar. Heerlijk genieten, vind ik het. Als je er tenminste oog voor hebt.

Of neem je op vakantie toch nog je laptop en telefoon mee. Omdat je eigenlijk nog wat te doen hebt. Je denkt dat die ene klant misschien mailt? Dat project toch af moet. En ja, je bent tegenwoordig altijd en overal bereikbaar.

100% bereikbaar?

Dat lijkt heel handig. Om ook aan het zwembad, in je vakantiehuis, een telefoontje of mail te beantwoorden. De vraag is of het echt nodig is. Of zelfs of het professioneel is? De nieuwe norm lijkt altijd bereikbaar zijn.

Maar helpt het jou als leider om uit rusten en op te laden voor laatste maanden van het jaar? Helpt het jou om aandacht te hebben voor je partner? Voor je gezin? Of de vrienden met wie je je vakantie doorbrengt? Mensen die belangrijk zijn in je leven. Ik denk dat jij en zij zo aandacht en tijd tekort komen.

Het is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid als je geen of onvoldoende rust neemt. Burn-out: de kranten staan er vol mee. Het begint vaak met wat vage klachten: hoofdpijn, maagklachten, niet slapen. Maar als je ook op de oplaadmomenten steeds weer even aan het werk gaat, komt je systeem niet tot rust. Je lichaam blijft in een waakzame modus staan om weer aan de slag te kunnen.

Vertragen

De natuur trekt niet voor niets in de herfst zijn sappen uit bomen terug voor de winter. De bomen en planten krijgen een tragere sapstroom. Dieren hamsteren een voorraad. Een aantal gaat zelfs in winterslaap. Om in het voorjaar weer tot nieuwe bloei en een frisse start te komen. De dagen worden korter en natuurvolken gaan eerder slapen, volgens het ritme van de zon. Alles vertraagt. Ons lijf is daar op ingesteld. Dat natuurlijk ritme doet ons goed. Dat is er niet voor niets.

Neonlicht en schermen zorgen echter dat we geen rust hoeven nemen. Je kunt gewoon door online, wel 24 uur per dag. Maar of je iets kunt doen en dat ook doet, dat is aan jezelf. Veel leiders en ondernemers denken dat ze altijd door moeten en leggen zo onbewust die norm ook op aan hun medewerkers. Zo jagen we elkaar op en putten elkaar uit.

Ont-spannen

Probeer deze vakantie die schermen eens thuis te laten. Offline zijn helpt je om meer rust in je hoofd te krijgen en ruimte te maken voor belangrijke zaken. Een boog die continu gespannen staat, heeft minder kracht, dan één die regelmatig wordt helemaal wordt “ont”-spannen. Het woord zegt het zelf al!

Wetenschappelijke onderzoeken, praktijksituaties en persoonlijke ervaringen bewijzen de helende kracht van de natuur. Grootschalig onderzoek toont aan dat wekelijks twee uur doorbrengen in de natuur, al significante gezondheidsvoordelen oplevert. Minder stresshormonen, lagere bloeddruk, betere weerstand, etc.

Natuurlijk medicijn

Probeer deze vakantie daar eens gebruik van te maken. Het ‘natuurlijk medicijn’ wordt nog veel te weinig gebruikt in onze maatschappij. 76% van de Nederlanders vinden dat artsen natuurbezoek mogen voorschrijven als medisch advies, als is aangetoond dat dit helpt bij bepaalde klachten. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar, uitgevoerd in opdracht van IVN. De studie stelt dat ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders eigenlijk vaker de natuur in zou willen.

Wat houd jou tegen om die natuur in te gaan deze vakantie? Er is genoeg moois te zien en beleven. Ik hoor dan ook graag wat je er hebt gezien en beleefd.

Grenzen

Vind jij het lastig om jezelf te begrenzen? Ja te zeggen tegen jezelf? Ik help ondernemers en leiders om beter het evenwicht te vinden en te houden zodat je met plezier en ontspanning kunt blijven werken. Meer weten, neem eens contact op.

Neem contact op

Natuurlijke groet,

Lia van Loo