een leider houdt zich groot

De vakantie is voor meesten begonnen. Lekker weg en leuke dingen doen. Bijtanken om straks weer volop aan de gang te gaan in je organisatie. Als het goed is heb je energie om op vakantie te gaan, te genieten van de mensen om je heen. Energie om leuke dingen te doen, nieuwe dingen te zien.

Maar er zijn ook leiders die uitgeput in de auto stappen omdat het “moet” . Je hoort te genieten van je vakantie. Sommigen willen eigenlijk alleen maar slapen en rust. Ze zijn op omdat ze het allemaal alleen hebben gedaan.

het mis(t)verstand van leidinggeven

Het misverstand van leidinggeven is dat je alles alleen moet doen en verstouwen, en dat is een hardnekkig patroon. Sommige leiders trekken zelfs een mist om zich heen om maar niet te laten zien dat het niet goed met ze gaat.

Natuurlijk, ben jezelf verantwoordelijk voor alles wat er meer of minder goed gaat. En als het goed gaat, voelt dat fijn. De grootste verantwoordelijkheid is met name hoe je met de minder leuke zaken omgaat. Dat omvat dus juist ook het besef dat je niet alles leuk vindt om te doen en dat je niet overal goed in bent.. EN dat je dus – per definitie – het niet alleen kunt.

weten wat je niet kunt

Ja, het kan moeilijk zijn om aan jezelf toe te geven dat je hulp nodig hebt. Het maakt je persoonlijk immers kwetsbaar. Maar in je eentje blijven ploeteren, malen en nog iets harder werken gaat je niet veel verder brengen. Het put je nog verder uit en het gaat ten koste van jezelf en je privéleven. De belangrijkste persoon in je organisatie of bedrijf dreigt dan onderuit te gaan: jij. En als dat gebeurt: waar blijft je team dan, of de klanten waar je het voor doet? Weten en erkennen wat je niet kunt is stap 1 om dat misverstand te doorbreken.

hulp vragen

Praten in en over organisatorische of persoonlijke moeilijkheden doe je vast niet door ze aan de grote klok te hangen op een vergadering of netwerkborrel. Dat doe je door iemand op te zoeken waarmee je vertrouwelijk kunt spreken. Iemand met voldoende gelijksoortige ervaringen, met betrokkenheid en integriteit, maar ook met voldoende afstand om je waar nodig een spiegel voor te houden.

Ik bied je inzicht en overzicht om in de lastige situaties weer helderheid te brengen. Om je te helpen stappen te zetten die je in principe wel kunt, maar die je in je eentje nog niet lukken (want anders had je het al lang geregeld, toch..)

Herken je jezelf hierin? Zorg dan dat jij niet zo uitgeput je vakantie ingaat. Houd je niet groter dan nodig is, verzamel je moed en neem contact op.

De beste manier om voor jezelf te zorgen is die hulp organiseren die je nodig hebt.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo