Hoera het eind van deze periode

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode. Is het een tijd vol successen, waarbij het nog wel even zo door mag gaan? Of ben je blij dat het voorbij is en je opnieuw mag starten? Hoe het ook zij, aan alles komt een einde. Dat klinkt cliché, maar het is goed dat zaken eindigen. Dat geeft ruimte voor een nieuw begin.

Aan alles komt een einde

Ons leven zit vol periodes die eindigen. Je schooltijd, je eerste baan, je eerste team, een oude liefde of huis. En nu ook een einde aan deze periode. Hoeveel eindejaren heb je eigenlijk al meegemaakt? Iedereen kent het, je moet steeds afscheid nemen. Soms kies je daarvoor zelf bewust, je wilt een nieuwe stap maken. Maar soms overkomen je zaken. Een vriendschap gaat verloren, je wordt ontslagen, je verliest dierbaren. Veel mensen worden van die laatste eindes erg weemoedig. Soms verdrietig, opstandig en zelfs enorm boos. En dat laatste is jammer. Want je kunt niet in het verleden blijven leven.

Alhoewel ik genoeg leiders en teams tref die blijven hangen in het verleden. Boos en klagend gaan ze elke dag aan het werk omdat het vroeger beter was. Zij durven dat nieuwe begin niet te starten.

Achteruitkijkspiegel?

Je kunt er ook anders mee omgaan. De verhalen die je jezelf vertelt over hoe mooi en goed het in het verleden was, zijn vaak beperkt waar. En als je niet oppast worden ze steeds mooier. Je moet toch echt naar de werkelijkheid terugkeren, of je dat nu leuk vind of niet. Het einde is gekomen. Het vastklampen aan voorbije teleurstellingen of successen kan resulteren in een gevoel van stagnatie, waardoor het moeilijk wordt om vooruit te kijken en nieuwe mogelijkheden te omarmen.

Als je blijft leven in het verleden is het net alsof je steeds in de achteruitkijkspiegel kijkend op de snelweg rijdt. Je vordert langzaam en wordt alleen maar ingehaald. Je ziet maar een heel beperkt stukje weg. Je kunt geen snelheid maken. Je ziet niet de kansen en afslagen die voor je liggen.

Het vinden van de juiste balans tussen reflectie en vooruitgang is essentieel om de vruchten van het verleden te plukken zonder vast te lopen in een oneindige loop van herinneringen.

“Niet elk einde is gelukkig. Maar elk einde is een nieuw begin met nieuwe kansen om gelukkig te zijn.”

-Albert Ureña-

Nieuw begin

Er komen dagelijks nieuwe, andere personen, banen, nieuwe kennis ons tegemoet. Daar mag je van groeien en dan kun je niet alle oude zaken blijven vasthouden. Net als elk einde is ook dit einde gewoon een nieuw begin. Het is een kans om jezelf open te stellen voor nieuwe en onbekende dingen. De natuur laat ons dat ook zien door de diverse cyclussen die er zijn. Eb en vloed, opkomst en ondergang van de zon, de maan, de seizoenen die komen en gaan, etc.
Dat nieuwe begin geeft je ook de kans om zaken die je niet meer wilt, te eindigen. Dat wat je pijn en verdriet geeft, werk of vrienden die je niet meer vrolijk maken, los te laten. Kies ervoor om het anders te gaan doen. Daarvoor hoef je niet te wachten tot een einde jaar of een andere magische datum. Dat kun je gewoon elke dag doen.

Vlinder

Waar de wereld eindigt voor de rups, begint voor de vlinder een heel nieuw begin. Ze slaat haar prachtige vleugels uiten vliegt de zon tegemoet. En zo is het ook in de mensenwereld. Waar een deur dicht gaat, gaat ergens altijd een raam open. Ieder einde is een nieuw begin.

Neem dus steeds zo bewust mogelijk afscheid en begin dan aan je nieuwe avontuur.Het helpt je daarbij als je dankbaar kunt zijn voor de dingen die je de afgelopen tijd hebt meegemaakt, ook die hebben je gevormd. Je bent een grotere rups geworden, die meer aan kan. Maar om echt te vliegen zul je het ‘rupszijn’, het bekende, soms moeten loslaten. Dat is spannend, maar altijd waardevol.

Als leider moet je daarom steeds bewust actie nemen. Soms heb je dat nog nooit gedaan dat vliegen, weet je niet wat de toekomst brengt. Je mag daarbij vertrouwen op je natuurlijk instinct, een vlinder weet hoe dat moet.

Ik wens je een mooi begin op je nieuwe eigen pad in 2024.

En heb je nog vragen hoe je die nieuwe stap, nog beter maakt, neem eens contact op.

Tijdens het Natuurlijk Leiderschaptraject leer je meer over dat cyclisch denken en hoe je daarbij kunt leren vertrouwen op je natuurlijk instinct. Misschien een mooie stap voor een nieuw begin in het komend jaar?

meer info leiderschapprogramma

natuurlijke groet

Lia