Een gewone werkdag: opstaan, eten, naar je werk. Snel je mail en social media checken. Werken binnen 4 muren. Deadlines. Je baas en collega`s verwachten veel en misschien jijzelf ook.
Door betere Arbo regels wordt de fysieke belasting steeds minder. Maar hoe staat het met de mentale belasting?
Psychische druk en stress ontwikkelen zich steeds meer als beroepsziekte. Een vol hoofd en altijd maar druk, druk. Voel je je ook zo vaak gejaagd en blijft het gewenste resultaat vaak uit? Je zou maar wat graag rust en ruimte willen. Die wordt vaak gezocht in TV, social media, een lekker glas, of…..?

Maar kan dat nu niet anders?

Ja, dat kan zeker anders!

Geef jezelf meer rust en ruimte in je hoofd en leven. Voorkom stress of een beginnende burn-out. Ga vaker lekker naar buiten de natuur in!

Vanaf mijn jeugd kom ik veel in de natuur. Wandelen of fietsen op zondag. Reeën kijken in het Wierdenseveld. Zwervend over de heide, kleine bospaadjes. Bermbloemen plukken met oma. Fietsend naar school of de sportclub zag ik seizoenen veranderen: zomerzon, wind en herfstregen, sneeuw en winterkou, de eerste lentebloesems. Ik vond het heel gewoon en het was er altijd.

IMG_9689

Ik merkte later hoe belangrijk die natuur voor mij is en zocht hem (onbewust) steeds vaker op. In vakanties, bij de scouting, wandelen met de hond. Tijdens mijn drukke baan als zorgmanager gaf het me een rustpunt en kon ik op adem komen. En nu pas ik het als trainer en coach binnen mijn bedrijf toe binnen ‘t Buitenlab.

Vanuit mijn liefde voor de natuur was het een logische stap om de natuur in mijn coaching en training te gebruiken. Natuur raakt mensen: een vogel die fluit, een konijn huppelt voorbij; of een eigenwijze graspol die zich door het asfalt boort: ze geven je een glimlach. Mij in elk geval wel.

De natuur heelt

Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat contact met de natuur op verschillende niveaus op mensen positief inwerkt. Dementerenden blijken beter te (blijven) functioneren zowel cognitief als sociaal, als ze regelmatig bezoek krijgen van een zorghond of -konijn. Het contact en strelen activeert bepaalde hersengebieden. Eigenaren van huisdieren voelen zich gezonder en gelukkiger. Mensen met depressieve of psychische klachten knappen op door een buitenwandeling.

Natuur als coach

Sommige mensen zoeken zelf de natuur al op. Het kost weinig geld en moeite om in je lunch of koffiepauze eens naar buiten te lopen en een frisse neus te halen. In het weekend het bos in of lekker uitwaaien aan het strand. Ze komen zo tot rust en ontspanning.

Maar ik bied je meer in de natuur. Ik help je om zaken anders te beleven. Je blik te verleggen. Door gericht oefeningen te doen en vragen te stellen over wat je ziet of opvalt. Waar geniet je van? Is de natuur lelijk, irritant, spannend, onverwacht, mooi? Zo ziet de één in de herfst een vallend blad als een verlies van het oude leven. Terwijl de ander het ziet als afwerpen van je overbodige ballast en kans op een nieuw begin. De winter was voor een leider bedreigend omdat er niets gebeurde (aan de buitenkant). Maar door verdere verkenning bleek het ook de periode om tot rust te komen en energie te verzamelen voor een nieuwe stap. Zo maakt iedereen steeds een eigen proces door op basis van zijn eigen situatie en beleving.

2014-11-24 13.59.51

Soms kun je door de stilte en ontspanning in de natuur voelen wat er echt speelt in je leven. Er hoeft even helemaal niks. Er komt wat komt. Komt er niks, dan is het ook goed. Dan ervaar je wind, zon en regen op je wangen. Door letterlijk naar buiten te gaan en te zijn! Ik laat je met afstand kijken naar je eigen leven. Door zaken vanuit een ander oogpunt te zien en beleven, kom je sneller tot nieuwe inzichten NATUURLIJK!! Het woord zelf zegt het al.

Door al dat rennen en vliegen, alle beeldschermen en prikkels verliezen we soms het contact met onszelf en onze eigen natuur. Natuurcoaching is erop gericht om je eigen, natuurlijke wijsheid weer (terug) te vinden en aan te spreken. Je in je natuurlijke kracht te zetten. Dat geeft rust en nieuwe energie.

Natuurvolken gingen van oudsher al de natuur, bossen of bergen in, om een speciaal teken of medicijn te vinden. De natuur hielp bij het zoeken naar hun innerlijke wijsheid. Ook nu heeft de natuur antwoorden voor jou, houdt ze je een spiegel voor. Wat wil jij? Wil je een verandering in je leven, oud gedrag loslaten, nieuwe inspiratie vinden, of….

Ben je benieuwd hoe je met meer energie en regie jouw rol als leidinggevende invult? Of hoe de natuur bij een actueel vraagstuk in jouw organisatie kan worden ingezet?

Dan kom ik graag met je in gesprek!

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Natuurlijke groet,

Lia