Ik kan geen nee zeggen..

“Heb ik me weer laten overhalen tot een project wat ik eigenlijk niet wil. Of heeft die klant weer zijn zin gekregen. Heb ik in die vergadering weer niet gezegd wat ik dacht!” Veel ondernemers en ZZP`ers hebben moeite om hun grenzen aan te geven, en te bewaken. Ze geven te veel van zichzelf en ontvangen te weinig terug. Vaak zit er een gevoel van angst onder. Bijvoorbeeld om aardig gevonden te worden, of dan komen klanten niet bij me terug, dan vinden ze me hard. Maar die gedachten spelen zich vooral af in jouw hoofd.

Goed leiderschap heeft ook als ondernemer te maken met goed je eigen grenzen aangeven. En dat begint natuurlijk bij weten wat je grenzen zijn. Weet jij die? Zo nee, dan is de kans groot dat mensen regelmatig over je heenlopen. Vaak niet eens bewust, maar je moet niet van de ander verwachten dat ze weten waar jouw grens ligt. Jij blijft daardoor vaak achter met een rotgevoel, voelt je niet gezien, gehoord of tekort gedaan. Op de lange duur werkt dat niet in je zaak. Daarom geef ik je 4 tips:

1. Grenzen stellen is gezond

Zie het als een weegschaal. Als je aan jouw kant van de weegschaal te weinig gewicht plaatst dan slaat de weegschaal door naar die ander. Je kunt gelukkig veel doen om je grenzen te leren kennen. Dat start met je assertiviteit vergroten. Hierdoor blijft jouw weegschaal beter in balans. Voel je je meer zelfverzekerd.

Sommige ondernemers weten dat ze zich meer moeten laten horen, maar overschreeuwen zichzelf, stellen zich zo hard en agressief op dat de ander tekort komt. Ook dan slaat de weegschaal door, alleen naar jouw kant. Dat is op de lange duur schadelijk voor de relatie met je klanten en opdrachtgevers. Je moet leren assertiever te worden.

2. In evenwicht

Assertieve mensen komen op voor hun eigen mening, rechten en standpunten zonder anderen te kwetsen. Dan blijft de weegschaal in evenwicht. Assertief gedrag heeft te maken met jezelf als waardevol zien, bewust zijn van je eigen mening, je emoties durven uiten. Kortom met jezelf zijn zonder angst of beperkende overtuigingen. Wat dan lukt het je om je grenzen te stellen en nee te zeggen. Voor jezelf spreken en niet zeggen wat (je denkt dat ) anderen willen horen. Je eigen wensen uitspreken en met overtuiging je mening durven te geven.

3. Ruimte voor jezelf

Veel ondernemers die moeite hebben om grenzen te stellen, hebben ook moeite om genoeg ruimte in te nemen. Daar door worden ze niet voldoende gezien. Bijvoorbeeld dat ze zich zo klein mogelijk maken in een vergadering. Ze vallen dan minder op. Of gaan in een drukke gang/ruimte voor iedereen een stap opzij. Door letterlijk meer ruimte in te nemen, word je beter gezien. Stel jezelf voor dat je groot en sterk bent en een enorm aura rond je heen hebt. Je zult zien dat anderen vanzelf voor jou opzij gaan. Assertieve mensen nemen genoeg ruimte in en lopen niet weg voor moeilijke situaties.

4. Complimenten ontvangen

Zelfwaardering heeft ook te maken met feedback en complimenten kunnen ontvangen. Ze niet afwimpelen, met “dat is gewoon mijn werk, of stelt niets voor”. Nee, jouw mening, advies of werk heeft een waarde. Dat compliment mag je in dank aanvaarden. Daar groei je van omdat je beter weet wat je waard bent, hoe de ander jou waardeert. En dat is wat anders als naast je schoenen gaan lopen. Vanuit dat zelfvertrouwen kun je dan ook anderen feedback en complimenten geven, waardoor zij weer groeien.

Assertiviteit is te leren. Je wordt sterker, zelfbewuster en weerbaarder, zodat je met voldoende zelfvertrouwen voor jezelf kunt opkomen, de dingen gedaan krijgen die jij belangrijk vindt in je zaak/ werk.

Bewust van je gedrag

Weten hoe je zelf in elkaar zit, en wat het effect is van jouw gedrag op anderen, is de sleutel. Assertiviteit heeft met evenwicht te maken. Zonder die bewustwording van jouw eigen gedrag is de kans groot dat de balans ontbreekt.

Mensen die te weinig assertief zijn, vermijden vaak conflicten of nemen werk van anderen over. Dat lijkt aardig op de korte termijn, maar op de lange termijn leidt dit vaak tot problemen. Ze lopen zelf op hun tenen zonder dat iemand het weet. Krijgen hun werk niet af of gaan fouten maken. Als het fout gaat trekken ze vaak op het allerlaatste moment aan de bel, als het te laat is. Depressieve gevoelens, je waardeloos voelen, overspannenheid en ziekteverzuim liggen  op de loer…

Natuurlijk leiderschap

Natuurlijk leiders zijn in evenwicht. Ze hebben de balans tussen zichzelf en de ander gevonden. Ze zijn mondig en effectiever in hun doelen bereiken. Niet iedereen is van nature assertief.  Maar je kunt het wel leren! Wil jij met meer zelfvertrouwen en ontspanning leren voor je mening opkomen? Je grenzen leren kennen, en zelfverzekerd handelen, stap dan in het leiderschapsprogramma.

Of bel eens om vrijblijvend te sparren over jouw situatie.

Informatie leiderschap-scan

Natuurlijke groet,

Lia van Loo