donkere wolken…

Joke komt onrustig en druk binnen met verhalen over de aanstaande reorganisatie, waarbij haar afdeling en functie verdwijnen. Ze wist al langer dat er bezuinigd moet worden, maar ja, als het om je eigen team gaat, voelt het toch anders. Joke is leidinggevende en heeft met haar  medewerkers het nieuws 2 weken geleden gehoord. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar toch.

De sfeer op de afdeling is beneden peil, er wordt gemopperd en weinig gewerkt. Hoe moet ze daar nu leiding aan geven? Ook zelf slaapt al een tijdje slecht en loopt gespannen rond, terwijl het personeel vraagt hoe het met hen verder moet. Twee mensen hebben zich ziekgemeld. Geen fijne situatie. Ze weet het echt niet meer.

Een frisse blik

Na een tijdje geluisterd te hebben, vraag ik haar mee naar buiten te gaan. De komende lente maakt dat het bos er nog wat kaal en grijs uitziet. Toch is er soms een mooi doorzicht, als de zon er langzaam tussen de takken door piept. Joke ratelt verder. Ik vraag haar even stil te zijn en te kijken wat opvalt. Joke geeft aan dat dat niet werkt, haar  hoofd is te vol, ze wil oplossingen, de reorganisatie blijft door haar hoofd racen. Ik vraag haar het nogmaals te proberen. Maar nu met de uitleg dat zij haar hoofd ook kan bezig houden met bewust kijken, wat zie ik nu, wat hoor ik, wat ruik ik. 

Stilstaan

Door je zintuigen te gebruiken, kun je de gedachtestroom stil zetten, en dat geeft rust. Joke probeert dit een paar keer en merkt dat het in haar hoofd kalmer wordt. Ze gaat langzamer lopen, al heeft ze dat eerst zelf niet door. Ze merkt steeds meer kleine dingen op: de spanning in haar onderrug en schouders, ze hoort vogels fluiten, ontdekt een aantal sneeuwklokjes. Door die focus, ontspant haar lichaam langzaam en komen er nieuwe, meer positievere gedachten en voelt ze zich beter.

Verandering is de constante

Al lopend zijn we op een heideveld gekomen, waar een aantal jonge berken opschiet. Ik vertel haar dat er in de natuur altijd een verandering gaande is. Zonder ingrijpen, wordt dit straks een jong bos, met dennen en berken. Wij mensen willen graag dat zaken altijd hetzelfde blijven, maar zo werkt het niet. De seizoenen komen en gaan. Planten groeien en gaan dood, net als bedrijven. Planten produceren zaden om weer in de lente te ontkiemen. En zo zijn er ook ‘zaden’ van haar werk binnen de organisatie. Kennis en vaardigheden die ze heeft opgedaan, relaties die zijn opgebouwd. Wat kan ze daar straks mee? En dat geldt ook voor haar team. Zo had Joke er nog niet eerder naar gekeken.

Negatieve gedachten

Uit onderzoek van de Amerikaanse psycholoog Timothy Brown blijkt dat we zo`n 40.000 gedachten per dag hebben. 70 % daarvan is vaak negatief of alarmerend. Dat betekent 28.000 negatieve gedachten per dag! Zaken waar je bang voor bent, waar je je zorgen om maakt, een probleem(pje) dat je niet kunt oplossen of iets waar je geen controle over hebt.

Joke focust nu op wat ze niet wil, krijgt haar hoofd niet leeg, en is overzicht kwijt. Ze wil controle voor zichzelf en haar team, en dat lukt niet. Ze kan daardoor niet meer adequaat haar hoofd gebruiken. Het is een chaos in haar hoofd. Haar creatieve denkvermogen is verlamd, haar spieren zijn gespannen en ze heeft slaapklachten, soms hoofdpijn, ze voelt zich moe en futloos. Ook zaken die ze van haar zieke medewerkers hoort. Maar piekeren, helpt haar niet. Wat dan wel?

Ik geef je 3 tips:

  • 1. Buiten zijn

Buiten wandelen en bewust je zintuigen gebruiken is een oefening die goed werkt tegen piekeren. Het geeft je gedachten een andere lading. Denken leidt makkelijk tot piekeren als er verder geen andere activiteit is. “Lichamelijke inspanning maakt de geest helder”. Dat klinkt mooi, maar de zorgen van Joke en haar team zijn echt. Dat klopt. Daarom geef ik haar de tip om zelf ook vaker deze oefening thuis of op het werk te doen, om in een rustigere denkmodus te komen. Stoppen met piekeren.

  • 2 Stilstaan bij wat je had en nog hebt

Er is bij een verandering tijd nodig om te rouwen en afscheid te nemen van wat ze hadden als team. Stil te staan bij wat ze kwijt raken. Ik adviseer haar om daarmee te beginnen. En omdat eens wandelend te doen met hen. Maar ook om samen te ontdekken wat nog wel hebt. Wat je mee kunt nemen naar de toekomst. Je kennis en vaardigheden, relaties, etc.

  • 3. Creatief denken

Stoppen met piekeren helpt je om creatief te denken in kansen. Het helpt als je kijkt naar wat er wel is. Net zoals Joke ontdekte dat er meer is door bewust te gaan kijken in het bos. Je gaat weer helderder denken en maakt keuzes waardoor je de stressvolle situatie prima de baas kunt. En dat is waar het omgaat, want er valt nog zoveel te genieten in het leven en in de natuur.

Zorgen wegtoveren?

Door bovenstaande tips toe te passen, kun je zorgen niet wegtoveren, maar je kunt wel veel negatieve emoties verminderen, creatief zoeken naar nieuwe kansen. Want, elk probleem heeft een oplossing. Ontslag kan nieuwe kansen en mogelijkheden opleveren. Een uitstekende tijd om na te denken wat je nu echt wilt in je leven.

En hoe ging het met Joke verder. Ze voelt zich positiever en kan de situatie beter aan. Neemt af en toe een “wandel-rustmoment” als zij merkt dat het piekeren weer toeslaat. Ze is met haar team in gesprek gegaan en heeft al een aantal mensen kunnen motiveren na te denken over hun toekomst elders. Makkelijk is dat niet, het rouwproces is soms zwaar, maar ze heeft wel het gevoel dat ze er goed door heen zullen komen.

Informatie gesprek

Meer weten hoe jij met stressvolle situaties op je werk of hoe je met piekeren kunt omgaan? Zit jij ook vast in je denken? Neem dan contact op voor een Perspectiefgesprek. Dat doen we telefonisch of via skype. Samen kijken we naar jouw situatie, waar je tegenaan loopt, wat je tegenhoudt en wat je écht nodig hebt om een stap te maken naar ontspannen en met plezier werken en leven.

Kost je 30 minuten, levert je een heleboel helderheid op.

Natuurlijke groet,

Lia