falen?

Deze week werd ik gevraagd als spreker op een congres over ‘Succes of Failures’. Een uitnodiging die ik graag aanneem. Een congres over hoe fouten maken en falen, hoort bij de weg naar succes. Het duurt nog even voor dit plaatsvindt, maar ik moest wel even denken aan deze tijd. December, de kortste dag is nog net niet aangebroken. Voor de één een gezellige tijd met familie en dierbaren. Voor anderen een dieptepunt met donkere dagen en de “feestdagen” nog in het verschiet. En tijd om terug te kijken naar dingen die goed gaan of gewoon niet zijn geworden wat je ervan had gehoopt. Vooral rond Kerst en Oudjaar vertellen we elkaar graag successen. Dat het goed is om even vakantie te nemen, om daarna in 2020 vol goede moed weer aan de slag te gaan. Maar niet voor iedereen is dat even makkelijk en ik weet dat sommige leiders eerder met de moed der wanhoop het jaar tegemoet zien.

Groot houden

Want ondanks dat de economie hoogtij viert, is het niet altijd rozengeur en maneschijn als je leider of ondernemer bent. Burn-out slaat meer om zich heen, zowel bij leiders als jonge mensen in zorg en onderwijs. Je bent het overzicht kwijt. Je hebt geen grip meer op je werkzaamheden. Je voelt je overvraagd, maar kunt moeilijk ‘nee’ zeggen omdat je niemand teleur wilt stellen. Er zijn te veel taken, en er is te weinig tijd. Uit recent onderzoek blijkt dat juist 1 op de 10 jonge mensen psychische klachten en een hoge werkdruk ervaart. Ook in ondernemingsland is nog steeds veel verborgen worsteling en zelfs armoede. Maar ja daar praat je niet over, toch? Je moet je groot en sterk houden. Anders ga je af. Wil men niet met je werken.

Kwetsbaar zijn

Het is moeilijk om naar “buiten” aan te geven dat het niet goed gaat. Maar er worden steeds meer bijeenkomsten georganiseerd waar over mislukkingen wordt gesproken in de hoop dat leiders en ondernemers daar van leren. Er wordt gepraat over moeilijkheden, maar meestal over moeilijkheden die nu achter de rug zijn. Mensen die het nu zwaar hebben, zijn daar meestal niet. Want er is één ding nog veel moeilijker dan praten over moeilijkheden en dat is praten over moeilijkheden als je er middenin zit. Toegeven dat je hulp nodig hebt, vraagt moed. In zakelijk opzicht is het niet altijd handig om open over te spreken. Ook de leiders en ondernemers in mijn praktijk hebben meestal een drempel moeten te nemen. Voelden zich falen. Sommigen hadden al langdurig een functioneringsprobleem of zaten zelfs in een burn-out thuis.

Kwetsbaarheid als zwakte

Toegeven dat je iets niet kunt, iets moeilijk vindt, maakt je kwetsbaar. Kwetsbaar voor kritiek van anderen, hun oordeel. Dus ontstaat het grote “groothouden”. Het misverstand dat je als ondernemer of leider alles alleen moet verwerken is hardnekkig. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor alles wat er meer of minder goed gaat. Maar de grootste verantwoordelijkheid is hoe je met die minder goede zaken omgaat. Dan gaat het juist over het besef dat je niet alles leuk vindt om te doen en dat je niet overal goed in bent en dat je het dus – per definitie – niet alleen kunt!

Je kunt het niet alleen

Ja, het is moeilijk om aan jezelf toe te geven dat je hulp nodig hebt. Het maakt je organisatie en ook jou persoonlijk immers kwetsbaar. Maar bedenk eens: wat als je niets doet? Kun en wil je zo door blijven gaan? Wil jij blijven worstelen in de hoop ‘dat het volgend jaar vanzelf beter wordt’?

  • je raakt je passie en energie kwijt
  • medewerkers, klanten en familie blijven je overvragen
  • jij zit steeds in tijdnood omdat je geen prioriteiten stelt
  • resultaten vallen tegen of blijven uit
  • verlies van je baan of onderneming dreigt

Investeer in jezelf

Mijn advies: wacht niet tot het beter wordt, maar investeer in jezelf. Vandaag nog. In je eentje blijven ploeteren, malen en nog iets harder werken gaat je niet veel verder brengen. Het put je nog verder uit en het gaat ten koste van jezelf en je privéleven. De belangrijkste persoon in je organisatie dreigt dan onderuit te gaan: JIJ!. En als dat gebeurt: waar blijft je organisatie dan?

Vertrouwen gevraagd

Praten over je zakelijke of persoonlijke moeilijkheden doe je vast niet op de kerst-/ of nieuwjaarsborrel, misschien zelfs niet met je partner die je niet wilt teleurstellen. Dat doe je door iemand op te zoeken waarmee je vertrouwelijk kunt sparren. Iemand met voldoende vergelijkbare ervaringen, met betrokkenheid en integriteit. En natuurlijk met voldoende afstand om je zo nodig een spiegel voor te houden.

Een nieuwe stap?

Wil jij 2020 anders beginnen? Ik bied je inzicht en overzicht om in de lastige situatie weer helderheid te krijgen. Ik help je stappen te zetten die je in principe wel kunt, maar die je in je eentje niet lukken (want anders had je ze wel gedaan toch?). Herken je jezelf hierin? Ik ben gespecialiseerd in het coachen van leiders en ondernemers in de zorg en in andere non-profit organisaties. Zorg dat jij niet afknapt! Houd je niet groter dan nodig is, verzamel je moed en neem contact op. Vanaf januari heb ik ruimte voor maximaal 3 nieuwe trajecten.

Informatie coachtraject

De beste manier om voor jezelf te zorgen is die hulp organiseren die je nodig hebt.

Natuurlijke groet,

Lia van Loo