Marieke is manager bij een zorgorganisatie en kwam gehaast en veel te laat binnen gerend, zo van kantoor. Ze zag er vermoeid uit. Elke dag was het rennen van vergadering naar volgend overleg. Ze nam geen tijd om rustig te eten of werkte vaak lang door en dan nog was het werk niet af. Zo frustrerend riep ze uit. Herkenbaar voor jou?

Ik kom leiders als Marieke veel tegen. Ze worstelen hier dagelijks mee. Diep van binnen wist Marieke ook wel dat het zo niet lang door kon gaan. Dat had haar partner ook al gezegd, die was al het overwerk zat. Elk weekend was er wel iets dat nog even af moest. En daarna was ze te moe om nog wat leuks te doen.

Tijd blokken

Ik weet dat dit echt anders kan, vertelde ik haar. Zelfs vrij simpel! En dat geldt ook voor jou. Ze keek me wat verbaasd aan, want ze had al van alles gedaan. Tijd geblokt in haar agenda voor projecten, vaste tijden voor haar e-mails. Maar dat werkte niet. Toen ik doorvroeg waarom niet bleek dat ze zich vaak niet aan haar eigen afspraken hield. Zo kon er rustig een vraag tussendoor komen van een collega of medewerker. Die dan toch weer wat meer tijd nodig had. Met als gevolg dat Mariekes werk nog meer achterstand op liep. Zo wilde ze niet doorgaan!

Natuurlijk ritme

We zijn samen aan het werk gegaan en hebben gekeken waardoor ze die extra klussen steeds aanpakte. We keken naar haar eigen ritme en haar intuïtie. Want haar intuïtie vertelde haar eigenlijk al lang welke keuzes ze kon maken. Maar daar durfde ze niet op te vertrouwen. Door meer te kijken en luisteren naar haar eigen energie en daar ook naar te handelen is ze langzaam uit die spiraal van hollen en rennen gekomen. Leerde ze naar haar lichaam luisteren als ze moe was en anders haar dag plannen om dat te voorkomen. Ze kreeg weer rust en werkplezier door haar natuurlijk ritme te gaan volgen.

Natuurlijk organiseren

Wil jij net als Marieke een zinvoller, gezond en gelukkig (werk)leven? Rust in je hoofd zodat je eens goed kunt gaan zitten voor dat plan ipv het snel snel te doen. Tijd voor een goed gesprek met je team dat niet lekker loopt en dat zelf moet door ploeteren omdat jij weer een ander overleg hebt. Niet vermoeid thuis komen en dan nog werk doen, waar je niet aan toe kwam vandaag. Je wilt je privé niet meer opofferen!

Je kunt leren dat anders en natuurlijker te organiseren. Niet door harder, maar slimmer werken. Hoe zou het zijn om te leren je grenzen aan te geven?  Naar je baas bij het volgende project of door niet naar die vergadering te gaan. Stel grenzen naar je medewerkers. Bereikbaar zijn is prima, maar waar ligt je grens. Of je leer hen zaken zelf op te lossen, geef meer regelruimte. Je zult zien dat het team dan groeit.

Hoe zit je in je energie op je werk. Niet alles is leuk. Vraage je eens af of jij alles moet doen. Als je beter weet je weet wat je energie kost en geeft, kun je samen met je team toewerken naar een slimmere manier van werken. Misschien kun je taken afstoten of delegeren naar iemand die ze wel leuk vindt. Je zult verbaasd staan dat een ander die taken die jij vervelend vindt, goed kan en leuk vindt. Ieder zijn eigen talent!

Dan verbetert de werksfeer, en jij voelt je minder geleefd. Dan kun je op tijd naar huis gaan en toch je werkdoelen halen. Dan ga je tijd krijgen voor je tuin die al weken wacht, of je partner die meer van je stukken en computer dan van jou ziet.

Het mooie is, je hoeft daarvoor niet strakker te plannen, of meer te knijpen. Je kunt juist leren je volle aandacht te geven aan precies die dingen die belangrijk zijn op dat moment. Zonder rennen en vliegen. Kan dat echt hoor ik je denken? Ja, dat kan!

Ik heb er al vele leiders en ondernemers, net als Marieke mee geholpen.

Vul de leiderschap-scan eens in om te zien waar jij nu tegen aanloopt. Want iedereen heeft zo zijn eigen valkuilen. In het gesprek erna leg ik je dan graag uit welke mogelijkheden er zijn voor jou om het anders te gaan doen.

Aanmelden leiderschap-scan

natuurlijke groet,

Lia van Loo