Ze doen hun werk niet

Martin heeft het gehad met zijn team. Hij moet er steeds meer achteraan, mensen pakken hun verantwoordelijkheden niet. Ze wachten op hem. Als hij niet controleert, gebeurt er helemaal niets.

Martin is een gedreven manager en werkt al een aantal jaar op de ICT-afdeling. Hij wil zaken goed doen en verzet veel werk. Hij heeft het idee dat hij het project meer alleen draaiend moet houden. Hij klaagt tegen mij en vraagt wat hij nu nog moet doen. Want zo is het niet leuk meer. Zijn team van 12 mensen moet het project klaren en hij wordt erop afgerekend. Straks krijgt hij een slechte beoordeling, omdat een ander zijn werk niet doet.

moe van het regelen

IMG_0592

We lopen langzaam het bos in. Nadat hij een tijd zijn boosheid en teleurstelling heeft geuit, wordt hij al lopend langzaam rustiger. Ik vraag hem op zijn ademhaling te letten en zijn zintuigen te gebruiken. Hij begint zaken op te merken om hem heen. De diverse kleuren groen, de verschillende vogelgeluiden. Maar ook spanning in zijn rug en onrust in zijn lijf. Die spanning geven we eerst even aandacht totdat het zakt.

de bomen in het bos

Mijn eerste vraag aan Martin is, hoe hij zijn team ziet. Wie zijn die mensen en hoe raken ze gemotiveerd? Martin kijkt me met grote ogen aan. Wat heeft dat er nu mee te maken? Ze moeten ‘gewoon’ hun werk doen. Hij heeft het ze vaak genoeg verteld. Ze zijn stuk voor stuk specialisten, dus wat is nu het probleem.

Ik wijs hem op de bomen om hen heen: Sommige jong, andere oud. Eiken, beuken, dennen, alles staat door elkaar en toch zijn ze samen een bos. Onderling zijn ze verbonden via de bodem. Allemaal hebben ze ‘gewoon’ zonlicht, water en voedsel nodig.

Een tweede vraag: als hij zijn team als een bos ziet, wie is dan welke boom. Nadat hij eerst even verbaasd rondkijkt, begint hij aarzelend bomen een naam te geven. Al doende wordt hij enthousiaster. Mag een klimop ook, vraagt hij. Want Joris is zo iemand die overal tussendoor slingert en verbindt. Ik vind het een mooie vondst.

R: 135 G: 255 B: 153 X:39852 Y: 0 S: 0 Zs: 6 Zp: 187 F: 206 I: 4 ImgVer:08.01.09.10
Voeding vinden

Daarna laat ik hem vertellen hoe elke boom zijn voeding en water vindt. Hierbij wees ik hem op bepaalde bomen die samenwerken door hun takken niet in dezelfde richting te laten groeien. Anderen concurreren om het zonlicht. Een berk schiet snel op en is breed geworteld, maar bij een storm gaan ze snel om, omdat ze dieptewortels missen. Daarnaast loopt er een ondergrondse informatiestroom die bomen verbindt dmv de schimmeldraden van paddenstoelen. Zo pakken ze signalen van kilometers verder in het bos op.

We maakten de koppeling naar zijn team. Martin ontdekte dat hij zijn team weinig zonlicht (complimenten en aandacht gaf) en er soms strijd was om zijn aandacht te krijgen. Joris is echt een verbinder in het team. Hij heeft wel zelf voldoende drive om zich naar anderen uit te strekken. Daar kan Martin gebruik van maken. Ook ontdekte Martin dat elk teamlid wel wil groeien, maar bij de een gaat dat snel.  Bij een ander is dat niet zo zichtbaar, of wordt die groei belemmerd. Hierdoor kreeg hij handvatten om anders met zijn team om te gaan.

Ondergronds gaan

Ook de ondergrondse stroom verkenden we verder. Die was negatief geworden. Teamleden zijn niet dom. Ze weten het als hun besluiten niet worden uitgevoerd, of tenietgedaan door Martin of een andere manager. Dan stoppen ze met zelf nadenken en verlies je de beste ideeën. Zo wordt het heel hard werken als leidinggevende.

Hij kreeg 3 tips.

  • Weerstand en onderstroom onderzoeken.

Om als team te werken aan een doel is het belangrijk om weerstand niet te sussen, maar bespreekbaar te maken. Onderzoek de reden. Niet elke medewerker zal het overal mee eens zijn. Maar onderzoek waarom hij een probleem ziet. Misschien mis je als leidinggevende informatie, of is er wat anders aan de hand. Door zaken te onderdrukken of niet te bespreken kunnen zaken ondergronds gaan. Dan heb je snel een negatieve onderstroom die resultaten belemmert.

  •  Effectieve teams mogen zelf belangrijke besluiten nemen.

Ze krijgen het vertrouwen dat ze dat kunnen. Als teams volledig betrokken zijn bij besluitvorming, heb je als leidinggevende zelf meer tijd over. Dat betekent niet dat je het over de schutting gooit en het hen uit laat zoeken. Je blijft in contact met het team en stelt vragen over de voortgang en resultaten.

  • Focus op het team.

Door te focussen op een individu, mis je essentiële zaken. Professionals samen zetten, geeft nog geen goede samenwerking. Je moet ze als lid van het bos/team gaan begrijpen en hen goede voeding geven. Het ligt nooit aan een individueel teamlid als iets niet loopt. Maar altijd hoe de verbindingen onderling worden gemaakt.

Martin is deze 3 zaken gaan toepassen en ontdekte dat hij zelf anders moet gaan leidinggeven. Ipv meer zelf gaan doen. Zo kun je de natuur gebruiken om te kijken hoe jouw team samenwerkt.

Ben je benieuwd hoe je met meer energie en regie jouw rol als leidinggevende invult? Of hoe de natuur bij een actueel vraagstuk in jouw organisatie kan worden ingezet? Dan kom ik graag met je in gesprek! Ik help leidinggevenden om de balans en werkplezier (terug) te vinden

Klik hier om een gratis leiderschap-scan aan te vragen. Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen. Ik zie ernaar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Informatie leiderschap-scan

Succes!

Natuurlijke groet,

Lia