lente

 

lente…

Alles groeit en bloeit, vogels zingen honderd uit. Je wordt er vrolijk van. Nieuwe ideeën borrelen op. Maar behalve mooie zaken, ontkiemen ook de zaden van het onkruid. In de winter waren ze mooi verborgen, had je er geen last van.  Door de lentezon steken zij ook hun kopjes boven de grond.

Onkruid: Zaden en wortels zoals onverwerkte zaken uit je verleden, die je (nog) niet met wortel en al aangepakt hebt. Momenten dat je gekwetst werd als kind. Dit geeft twijfels en negatieve gedachten, die nu je nieuwe plannen overschaduwen. Naast positieve gevoelens steken allerlei negatieve emoties de kop op. Krijgen angst, verdriet of boosheid je te pakken. Zonde!

Deze emoties beheersen jou dan. Hiermee leren omgaan is belangrijk, zodat jij zelf weer aan het stuur komt. Je natuurlijk leiderschap neerzet. Misschien denk je: dat kan ik niet, die emoties overkomen me. Zo voelt het vaak, totdat je leert hoe het werkt.  Veelal doe je iets of juist niet, waardoor je emoties zelf in stand houdt. Dat kun je leren sturen. Echt, je tuin wordt veel mooier, als je je emoties reguleert.

Hoe je dat doet, beschrijft deze blog.

Ontdek het onkruid
onkruid3

Net als in je tuin het onkruid bovenkomt, is het onvoldoende om het de kop af te hakken, of maar te laten groeien. De eerste stap is zien. Erkennen dat die emotie en pijn er is, ergens geworteld is. Die emotie voelen is lastig. Het helpt als je snapt dat dit gebeurt om oude pijn te helen. Vaak zijn we geneigd om dan eerst naar een ander te wijzen. Maar wat je voelt, is van jou. Je emotie toont jouw visie op de wereld. Wat jij als onkruid ervaart.

Veel mensen leggen verantwoordelijkheid voor die emoties bij de ander of situatie.

als hij zijn werk goed doet, als ik geld/werk had, wat hij doet is toch niet normaal, etc…”

Aan jou heb ik niets; als je je werk niet doet; je bent niet betrouwbaar; ik heb er geen zin meer in…

maar:

Ik voel me verdrietig en machteloos, omdat ik nu extra werk moet doen en ik ben ook druk. Hoe kan ik je dat duidelijk maken?

Waar komen die zaadjes vandaan?

Wat jij voelt, wordt niet door een ander veroorzaakt. Die ander kan misschien het lentezonnetje zijn, maar zonder vruchtbare bodem, zonder wortels, komt er niets op. Dus als emoties ineens opschieten en je overreageert, bedenk dan dat er ‘een probleem onder zit’. Oud zeer!

Stel dat je ouder vroeger vaak zaken beloofde, maar niet nakwam, je teleurstelde. Als een collega dat nu ook doet, triggert dat. Er komt een kindstuk boven. Je bent ineens weer met die ouder die iets niet nakwam. Als kind voelde je machteloos en verdrietig.  Dat emotionele stuk, komt niet van je collega. Maar hij krijgt vaak wel de hele lading…  Dat is niet reëel of helpend.

Bij de wortel aanpakken
wortels

Door luisteren en kijken naar je emoties, ontdek je dat je emotie gekoppeld is aan oude gebeurtenissen. Daar ligt de wortel. Voorkom dat hij weer onverwachts opschiet. Zie wat je zo raakt. Welke angsten en pijn zijn toen ontstaan. Besluit de wortel aan te pakken. Laat het verleden en wat daar gebeurd is, los. (Soms zijn wortels erg hardnekkig en is dat hard werken)

Via visualisaties in de natuur laat ik klanten hiermee oefenen. Daardoor voelen ze nu alsnog de pijn uit hun verleden. En onderzoeken wat ze er  nu van kunnen leren. Nemen ze tijd om te luisteren naar de angst of pijn van dat kind. En geven dat kind wat nodig is!

Je tuin op orde maken

Leer luisteren naar jouw innerlijk kind, heb er mededogen mee. Geef het in gedachten wat nodig is: een luisterend oor, een plek op schoot, troost. Dat haalt de energie en angel uit de oude situatie. Misschien moet je beter voor dat kleine kind in jezelf zorgen. Kon het kind in de oude situatie geen hulp vragen, die kun jij jezelf als volwassene wel bieden nu.

Wat nu als een ouder of volwassene je iets heeft aangedaan? Kijk ook daar met medeogen naar en vergeef. Daarmee is de pijn niet over.  Wat gezegd of gedaan is klopt nog steeds niet.  Maar dit is gewoon iemand die fouten maakt, of onhandig handelt. Net zoals jijzelf soms. Zo koppel je wie de ander is, los van wat hij deed: iets onhandigs en doms wat jou pijn deed.

Vergeven lost uiteindelijk alle pijn op! Dat doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Het heelt jou.  Je neemt zo verantwoordelijkheid voor jouw emoties. Je neemt een wilsbesluit waardoor je als volwassene de last er niet van blijft dragen.

Besluit dat je jezelf en anderen vergeeft. Sommige mensen bidden hierbij tot God of vragen hulp van de natuur. Doe wat voor jou goed voelt. Heb het lef om je angst en oude pijn aan te kijken. Wied het onkruid.

Een prachtige lentetuin gewenst!

tuintje

Wil jij ook jouw lentetuin op orde brengen. Wil je eens sparren hoe jij weer aan het stuur komt van je emoties. Zodat je minder stress ervaart. Neem dan eens contact op voor een leiderschap-scan.

We kijken dan samen wat er bij jou speelt en hoe ik je kan helpen.

Informatie leiderschap-scan

Natuurlijke groet,

Lia