Vandaag weer lekker eind gewandeld. Frisse neus halen, genieten van de wat er begint te bloeien en groeien. Zelf na een drukke periode even weer energie opdoen. En als zo rondkijkt valt je oog op allerlei grote en kleine dingen.

De zon die prachtig door de bomen schijnt, ontluikende bloemen en knoppen. Het mos dat prachtig bloeit en zachtgroen is. Je hoort de vogels roepen naar een partner en bouwen aan hun nest. Ja, dat voelt echt als De Lente…

Een nieuw begin en nieuwe kansen. Voor velen voelt dit seizoen ook fris en mensen zitten vol plannen.

Maar ik kwam vandaag ook veel omgevallen bomen en afgebroken takken op mijn pad tegen. De afgelopen soms heftige windvlagen van een paar weken geleden hadden veel  ‘slachtoffers’ gemaakt. Dode bomen en takken, afgebroken omdat er geen leven meer in zat. Overbodige ballast geworden. Maar in de natuur is niets zonder nut. Zij vormen weer het voedsel voor de volgende generatie, een huis voor insecten en inspiratie voor mij en de groep wandelaars.

Soms als het heftig storm is (geweest) in jouw leven is het ook goed te kijken wat te belastend is. Soms gaan bepaalde dingen voorbij en is het goed er geen levensenergie meer in te steken. Dat wat geen leven meer heeft, af te werpen. Dat is soms pijnlijk, maar wie weet helpt dit: Het kan anderen voeden…Het maakt jou als de boom die blijft staan, stabieler en geeft hem meer kans een volgende storm gezond te doorstaan.

Ik zag bomen kromgegroeid naar boven, met grillige takken en ook daaraan zaten al weer knoppen. Want wat een boom ook wil, is altijd groeien naar het licht omhoog. Ik houd van dat soort bomen. Ze laten zien dat je er altijd om iets heen kunt.  Aan hun vorm zie je de wil te leven en te groeien. Het hoeft en kan niet altijd mooi recht omhoog. Het zijn deze bomen die karakter tonen en hoop geven.

Maar ik zag ook bomen en takken liggen die vol in knop waren. Soms complete bomen, ontworteld. Daar lagen ze nu gestrekt op mijn pad. Ik moest er over heen. Voor hen kwam er geen volgende zomer, geen vrucht. Dat maakt me aan de ene kant triest om de verloren kansen en levensenergie. Het is ook goed te beseffen dat je niet alles zelf kunt beheersen. Er zijn levensgebeurtenissen die iemand letterlijk onderuit halen. En hoe stap je daar dan overheen? Waarom moet dat nu? Uiten van je boosheid en verdriet daarover kunnen helpen. Erkennen helpt, is mijn ervaring. Stilstaan bij wat verloren gaat en zorgen dat het nieuwe voeding kan geven aan jouw of andermans leven. Geen makkelijk proces. Maar ook dit komt “zomaar” op je pad.

En wat kom jij op jouw pad tegen? Wat geeft jou inspiratie…

IMG_0598

Ik hoor graag je verhalen en ervaringen. Via natuurcoaching neem ik mensen en groepen mee om hen via de natuur te inspireren en antwoord te geven op (levens) vragen.

Ps: ken je andere mensen of teams die deze blog goed kunnen gebruiken? Deel deze blog gerust 😉

Meer weten hoe jij stress op een natuurlijke manier kunt te lijf gaan. Welke tips er nog meer zijn voor jou en je medewerkers? Dan kom ik graag met je in gesprek!

Informatie leiderschap-scan

Tijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.

Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!

Lia