Draai jij jezelf een rad voor ogen?
Wat maken de mensen er toch een gedoe van. Het is op 1 januari gewoon hetzelfde als de dag ervoor. In je leven is niets veranderd. Of je moet net de miljoenenknaller hebben gewonnen. Het lied `The Circle of Life’ uit de film De Leeuwenkoning, mooi bezongen door Elton John, beschrijft dit oude rad. Elk jaar nieuwe kansen, nieuwe avonturen. De jongeren nemen het over van de ouderen.
Dat klinkt wel leuk en positief, maar als het leven nu eens tegenzit, elke dag jou moeite kost en je weet dat er weer een dag gedoe op het werk of in je privé komt, is dat rad oftewel de ‘circle of life’ dan nog zo leuk? Of draai je anderen en jezelf een rad voor ogen met nieuwe voornemens en de gedachte dat het nu echt anders wordt.
Cirkeldenken geeft stilstand
Ik daag je daarom uit een cirkel voor te stellen. Het maakt dan ook niet uit waar je start of wat je doet. Je komt steeds weer op hetzelfde punt. Waar je ook heen kijkt: je ziet alleen diezelfde cirkel. En nee, daar wordt je niet vrolijk van als het in je leven niet zo loopt zoals jij wilt. En zelfs als je wel tevreden bent op dit moment, kan het besef ontstaan dat je wel eens wat anders wilt zien en beleven. Is dit nu alles? Tja dat is die mallemolen: niets verandert! Je draait gewoon rond in een kringetje.
Spiralen naar groei
Er is ook een andere cirkel. Daarvoor moet je wel even je 3D bril opzetten om deze film te bekijken. We voegen een dimensie toe. Denk maar eens aan de wenteltrap uit de afbeelding, die als een spiraal omhoog loopt. Je komt elke volle draai het hetzelfde uitzicht tegen, alleen ziet het er net even anders uit. Kijkend naar beneden zie je zaken met meer afstand. Kijkend omhoog, komen zaken ineens binnen je bereik. Hoe hoger je komt, hoe verder je kunt kijken en je mogelijkheden in een ander perspectief ziet. Dat is ook precies wat er in de natuur gebeurt. Daar blijft niets hetzelfde. Het zaad dat deze winter ondergronds wacht op de lente om te ontkiemen, bloeit in de zomer en draagt in de herfst weer zaad. Maar de volgende lente zal ander zaad ontspruiten. Met in de kiem dezelfde kenmerken als het vorige zaad. Een beuk zal niet ineens dennenappels zaaien! Maar alle beukennootjes hebben het in zich te groeien tot een volwassen beuk. Mits ze op de juiste plek vallen en de juiste omstandigheden hebben.
Verloren gegaan?
Nu kunnen bomen en planten zichzelf niet verplaatsen om te kijken waar ze hun zaden laten vallen. Wij mensen hebben daar wel de kans voor. Misschien vielen jouw ideeën vorig jaar niet in de goede aarde; kregen ze te vroeg teveel zonlicht (complimenten en aandacht) en verschrompelden ze. Kregen ze storm of onweer te verduren uit je omgeving? Of heb je zelf het onkruid niet gewied, waardoor ze geen licht en ruimte kregen. Maar zaden gaan nooit verloren. Het kan ook zijn dat jouw ideeën en zaden voedsel werden voor een ander die er verder mee kon? Dat ze vergingen en compost werd voor andere planten. Je collega, je baas, je partner of kinderen? In de natuur is energie nooit voor niets geïnvesteerd. Misschien heb je hierdoor een goede leerervaring opgedaan?
Jezelf zijn!
De beuk stopt niet met vruchten maken, omdat hij niet weet wat er van zijn zaden wordt. Maar elk jaar groeit hij, investeert hij in zijn nieuwe zaden maken en neemt hij zijn plek in de natuur. Hij kijkt niet of de kastanje of eik meer of minder zaden maken, meer of minder zonneschijn of regen krijgen. Hij is gewoon zichzelf en elk jaar weer neemt hij weer deel aan de levenscyclus, soms ook wel eens levensdans genoemd. Kijk eens terug. Welke zaden heb jij het aflopen jaar geproduceerd? Waar ben je tevreden over, blij mee of dankbaar voor? Wat kan daar dit jaar uit gaan bloeien?
En doe dat eens vanuit een 3D perspectief! Uit positief- psychologisch onderzoek* blijkt dat we echt gelukkiger en rustiger worden wanneer we dagelijks kort stilstaan bij wat ons blij en dankbaar maakt. Elke dag drie dingen bewust herinneren en opschrijven waar je blij of dankbaar voor bent, gedurende dertig dagen, is al genoeg om echt langdurig resultaat te ervaren. Eens een nieuwe blik proberen dit jaar?
noten:
* (Seligman en de ‘Three Good Things interventie’; 2005)
meer weten?
Over wat natuurcoaching voor jouw leiderschap en je organisatie kan betekenen? Welke tips er nog meer zijn voor jou en je medewerkers? Dan kom ik graag met je in gesprek!
Informatie leiderschap-scanTijdens dat gesprek onderzoeken we de specifieke situatie van jouw organisatie en zal ik kijken hoe ik jou en je team verder op pad kan helpen.
Ik zie er naar uit om je te spreken en met je op pad te gaan!
Lia