koeievla

Hoe reageren mensen binnen een groep op elkaar, hoe gaan ze met elkaar om? Die vraag boeit mij mateloos. Wist je dat veel van onze gedragingen plaatsvinden in ons onderbewuste? Door dat onbewust gedrag bewust te maken, kan je negatieve patronen doorbreken en mensen dichter bij elkaar brengen.  De natuur is daarbij voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron.

Geklaag in de wandelgangen

Ik heb mijn inzichten toegepast bij een team in een middelgrote organisatie en het opende hun ogen. Het ging om de administratieve afdeling. Ze verkeerden in een overlevingsmodus vanwege de torenhoge werkdruk. Je voelde de spanning op de werkvloer en er heerste een negatieve klaagsfeer. Er werd meer over als met elkaar gesproken. Gelachen werd er nog maar zelden en de lunchtafel bleef tussen de middag steeds vaker leeg. Iedereen at een boterham achter zijn computer.

Tissues

De gevolgen werden steeds duidelijker zichtbaar. Mensen oogden vermoeid, reageerden kortaf. Kregen fysieke en mentale klachten. Twee werknemers waren al uitgevallen met een burn-out en een andere hikte daar tegenaan. Er moest iets gebeuren, vond hun leidinggevende en ze schakelde mij in. Ik ben gestart met 1 op 1 gesprekken en begon met luisteren en aandacht geven. Dat gaf veel opluchting, eindelijk iemand die luisterde. Ik kwam tissues te kort om alle tranen op te vangen. Maar het was goed. De emotie moest eruit om lucht te creëren zodat iedereen verder kon.

shit-happens-774473_1280
Intuïtie

Dit team zat in de shit. Dat wisten ze zelf ook wel, maar ze wisten niet hoe ze eruit konden stappen. Ik heb ze geleerd dat shit ook voedend kan zijn. Kijk maar naar bomen en planten die mest nodig hebben om te groeien. Maar gebruik je het als voeding, of ga je erin wentelen? Shit is op zelf niet erg, maar je moet het wel kunnen verteren. Dat betekent dat je stukje voor stukje de negatieve zaken onderzoekt en ombuigt naar wat je ervan kunt leren. Naar hoe je het wel doet. Als je je door stress en frustratie afsluit voor anderen, verteer je niet meer, maar ben je alleen aan het overleven. Ik stelde ze 4 belangrijke vragen:

  • Wat maakt dat je hier (nog) wilt werken?
  • Hoe houd jij jezelf staande?
  • Durf je te staan voor dingen die jij belangrijk vindt?
  • Volg jij je intuïtie?

Bouwen en vertrouwen

Om die vragen helder te krijgen, ging ik met een aantal mensen het bos in. Letterlijk! Vonden enkele deelnemers helemaal niks, want het was die dag nat en guur. Ze zaten veel liever achter hun computer dan hier in hun rubberlaarzen op een afgelegen zandweg. Ik nam ze mee op pad. Door buiten te zijn snoven de frisse boslucht op, zagen kleurschakeringen van de bladeren, merkten wegvliegende vogels op en kwamen al tot rust en in gesprek met elkaar.  Ik liet ze als oefening rustig wandelen, harder lopen en stilstaan. “Vertel me wat je ervaart in de natuur,” vroeg ik daarna. Een simpele waarnemingsoefening die vaak enorm mooie inzichten geeft.

Hierdoor ontdekten ze dat ze eigenlijk als team nooit meer met elkaar stilstonden. Geen echt gesprek hadden en veel signalen van elkaar gemist hadden. Door het harde werken en “gewoon” doorrennen waren ze het contact met elkaar en een aantal letterlijk met zichzelf kwijtgeraakt.

stappen-nemen
Ervaar rust en inzicht in de natuur

Die druilerige middag was het begin van een langzame verandering. Er werden afspraken gemaakt om meer rust in te bouwen, juist als het druk was. Beter op jezelf en elkaar te letten. Het onderlinge contact werd hechter, dieper. Er zijn supervisie groepen opgestart waarin issues en casussen zijn besproken. De shit werd langzaam verteerd en werd voeding voor nieuwe stappen. Zodra het even kon, nam ik mijn deelnemers mee de natuur in om ze daarmee de rust te geven nog dichter bij zichzelf te laten komen. Zich bewust te worden van de signalen die je lichaam je geeft als je weer te hard gaat werken.

Weer gelach bij de lunch

Nu een half jaar later staat er een heel ander team. Deze mensen kennen elkaars kwaliteiten, zodat de werkdruk beter verdeeld kan worden. Tussen de middag is de lunchtafel gevuld. Er wordt weer gelachen op kantoor. Het is mooi om te zien dat deze mensen nu voor het elkaar door het vuur gaan. Ik ben dankbaar dat ik daarin een steentje heb bijgedragen.

Op pad met de natuurcoach

Heb jij ook het gevoel dat je vastloopt in je werk? Loop je aan tegen werkdruk of ben je bang voor een burn-out? Neem contact op met het Buitenlab voor een inspirerende wandeling door de natuur en ontdek welke inzichten de natuur jou geeft.

Neem contact op

Workshop 21 maart Lessen in Leiderschap

Volgend jaar start ik weer met de workshop Natuurlijk Leiderschap. Hierin leer je een aantal basisprincipes vanuit de natuur die je helpen jezelf beter te leren kennen en je intuïtie te gebruiken om krachtiger in je werk en privé te staan. Wil jij verzekerd zijn van een plaats?

Meer informatie workshop

Wees er snel bij, want slechts 8 kandidaten kunnen meedoen. Vol = vol.

Leiderschap-scan gesprek?

Wil je gewoon eens jouw situatie bespreken of heb je een vraag, hoe je jouw leiderschap kunt verbeteren? Tijdens het “op stap gesprek” verkennen we jouw vragen en of en hoe ik je daarbij kan helpen. Meld je hier aan, het kost je alleen wat tijd 😉

Informatie leiderschap-scan

Natuurlijk groet,

Lia