Sinterklaas

Het is al bijna Sinterklaas. Jong en oud hebben de verlanglijstjes al weer klaar. Kadootjes krijgen is natuurlijk ook heel leuk. En daar zit ook een mooie les voor leiders en mensen in zelfsturende teams. Namelijk de kracht van het vragen.

Voor het Sinterklaasfeest is dat heel simpel, hoe duidelijker je lijstje is hoe groter de kans dat je krijgt wat je vraagt. Als kind vroeg je gewoon wat je wilde hebben. Wil je een auto en is dan elke auto goed? Of wil je juist een vrachtauto van een bepaald merk. Vraag die dan! Leer van hoe een kind met Sinterklaas vraagt ?

Vragen is zwak leiderschap?

Maar in organisaties, is vragen vaak een vies woord, wordt het gezien als zwak leiderschap. Volgens mij ligt hier een fout leiderschapsbesef onder. De leider die alles moet weten en kunnen. En die bestaan niet. (net als Sinterklaas trouwens, maar dat wist je vast al).

Als ik nieuw ben in een organisatie bestaat een groot deel van mijn begintijd uit vragen stellen. Vragen om informatie, vragen om hulp, om iets gedaan te krijgen van andere afdelingen, om feedback.

Vragen is ultieme zelfzorg

Vragen is juist een heel krachtig instrument. Het is de ultieme manier om goed voor jezelf en je team te zorgen. Een ander persoon of afdeling is niet helderziend. Vaak hebben we allerlei verwachtingen van elkaar die we niet uitspreken. En als we dan niet krijgen wat we verwachten, zijn we vaak teleurgesteld, soms zelfs boos op de ander! De relatie raakt verstoord en dat is jammer.  Soms heb je gewoon hulp nodig. Vraag die dan!

Terwijl het zo simpel kan zijn. Vraag wat je nodig hebt. Wat je verwacht. Hoe specifieker hoe beter. Dus kan dit project volgende week afzijn? Ipv wanneer denk je dat het klaar is, terwijl je weet dat volgende week nodig is voor jou. Wil je me feedback geven over…? Ipv wachten tot een ander je die feedback geeft. Vraag hulp.

Eisen stellen

Vragen is wel wat ander als eisen. Als je geen nee wilt horen, is het geen vraag, maar een eis! Maar stel gewoon open de vraag. En bijeen ‘nee’ kun je samen kijken wat er wel mogelijk is. Dan ga je in gesprek met elkaar. Vaak blijkt er meer mogelijk als je denkt, is mijn ervaring. Zo kreeg ik vaak veel zaken voor elkaar omdat ik  het lef had om door te vragen. En als een collega dan verbaasd keek, wat vroeger niet lukte, kon ik zeggen dat ik het gewoon had gevraagd.

Je groot houden is gevaarlijk

 Vragen is ook noodzakelijk. Als jij bepaalde informatie of vaardigheden (nog) niet hebt, kun je je heel groot houden, maar daardoor kan een situatie wel uit de hand lopen. Maak je verkeerde keuzes, loopt het project mis, kost iets veel geld en frustraties. Dan kun je beter bij de expert na vragen hoe het wel zit. Of hulp vragen bij iemand. Mijn ervaring is dat mensen je graag helpen. Je slaat zo twee vliegen in een klap. Je leert er zelf wat van voor de volgende keer en je kunt je project succesvol afronden. Een natuurlijk leider kijkt daarom eerlijk in de spiegel en weet wat je niet weet of kunt.

Open stellen

Vragen stellen heeft ook te maken open staan. Sommige leiders zijn zo vastgeroest in hun communicatie en opvattingen dat er een bepaalde starheid optreedt. Zoeken alleen bevestiging van wat voor de hand ligt of men denkt te weten. Probeer eens naar de ander, of een nieuw idee te luisteren met een houding van ‘niet weten’ . Soms blijkt het toch net even anders, als je dacht. Stel daarom liever vragen, ipv dat je alleen antwoorden geeft. Zoals Darwin ooit al heeft aangegeven, het is niet de sterkste of de slimste die overleeft, maar diegene die zich het beste kan aanpassen (aan nieuwe informatie en mensen).  

Natuurlijk leiden

Een natuurlijk leider durft de controle los te laten en staat open voor nieuwe ideeën – uit alle lagen van de organisatie. Want als je juiste beslissingen wilt nemen, is het belangrijk dat je die baseert op alle kennis die voorhanden is. In onze snel veranderlijke wereld kun je als leider onmogelijk nog alles alleen besluiten, dan loop je het risico dat je belangrijke informatie mist. Vragen stellen helpt je daarbij.

Ik hoop dat je met andere ogen naar vragen bent gaan kijken. Ik vind het een instrument dat elke natuurlijk leider in zijn gereedschapskist moet hebben. Wat vind jij?

Ik wens je een hele goede Sinterklaas, mogen je wensen uitkomen. En voor in je werk ook veel succes met vragen wat je wilt!

natuurlijke groet.

Lia