Help mijn baan verdwijnt!

Evert komt onrustig en druk binnen. Hij zit vol verhalen over de aanstaande reorganisatie, waarbij zijn afdeling en zijn functie verdwijnen. Hij wist dat er bezuinigd moet worden, maar ja, als het om je eigen team gaat, voelt het toch anders. Evert is leidinggevende en heeft met zijn medewerkers het nieuws 3 weken geleden gehoord. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar toch.

De sfeer op de afdeling is beneden peil, er wordt gemopperd en weinig gewerkt. Hoe moet hij daar nu leiding aan geven? Hij slaapt al een tijdje slecht en loopt gespannen rond, terwijl zijn personeel vraagt hoe het met hen verder moet. Twee mensen hebben zich ziek gemeld. Geen fijne situatie. Hij weet het echt niet meer.

winter
Een andere wereld

Na een tijdje geluisterd te hebben, vraag ik hem mee naar buiten te gaan. De vorst maakt dat het bos er wit en stil uitziet. Een mooi gezicht, nu de zon er langzaam doorkomt. Ik vraag hem even stil te zijn en te kijken en luisteren wat hem opvalt. Evert geeft aan dat dat niet werkt, zijn hoofd is vol, hij wil oplossingen en praten. Ik vraag hem het nogmaals te proberen. Maar nu met de uitleg dat hij zijn hoofd kan ook bezig houden met bewust kijken, wat zie ik nu, wat hoor ik, wat ruik ik, door zijn zintuigen te gebruiken. Hiermee kun je de gedachtestroom even stil zetten, en dat geeft rust. Evert probeert dit een paar keer en merkt dat het in zijn hoofd kalmer wordt. Hij gaat langzamer lopen, al heeft hij dat eerst zelf niet door. Hij merkt steeds meer dingen op: de spanning in zijn schouders, ziet een roodborstje vliegen. Door die ontspanning, komen er nieuwe positievere gedachten en voelt hij zich beter.

Constante verandering

winter2

Al lopend zijn we op een heideveld gekomen, waar een aantal jonge dennen opschiet. Ik vertel hem dat er in de natuur altijd verandering gaande is. Zonder ingrijpen, wordt dit straks een jong bos, met dennen en berken. Wij mensen willen graag dat zaken altijd hetzelfde blijven, maar zo werkt het niet. De seizoenen komen en gaan. Planten groeien en gaan dood, net als bedrijven. Planten produceren zaden om weer in de lente te ontkiemen. En zo zijn er ook ‘zaden’ van zijn werk binnen de organisatie. Kennis en vaardigheden die zijn opgedaan, relaties die zijn opgebouwd. Wat kan hij daar straks mee? Zo had Evert er nog niet eerder naar gekeken.

Negatieve gedachten

Uit onderzoek van Amerikaanse psycholoog Timothy Brown blijkt dat we zo`n 40.000 gedachten per  dag hebben. 70 % daarvan is vaak negatief of alarmerend. Dat betekent dat je zo`n 28000 negatieve gedachten hebt, zaken waar je bang voor bent, waar je je zorgen om maakt. Vaak is er een probleem(pje) dat je niet direct kunt oplossen, of waar je geen controle over hebt. Net als Evert nu een reële zorg heeft.

Evert focust vooral op wat hij niet wil, krijgt zijn hoofd niet leeg, en raakt overzicht kwijt. Hij wil controle voor zichzelf en zijn team, en dat lukt juist niet. Hij kan niet meer adequaat presteren onder druk. Zijn creatieve denkvermogen is verlamd. Het is een chaos in zijn hoofd. Zijn spieren zijn gespannen en hij heeft slaapklachten, soms hoofdpijn. Ook zaken die hij van zijn medewerkers hoort. Dit piekeren, helpt niet.

Buiten zijn

Buiten wandelen en bewust je zintuigen gebruiken is een oefening die goed werkt tegen piekeren: het geeft je gedachtewereld een heel andere lading. Denken leidt namelijk gemakkelijk tot piekeren als er verder geen andere activiteit is. Lichamelijke inspanning maakt de geest helder”. Dat klinkt mooi, maar de zorgen van Evert en zijn team zijn echt. Dat klopt.

Daarom is er tijd nodig om te rouwen en afscheid te nemen van wat ze hadden als team. Stil te staan bij wat kwijt zijn, maar ook te kijken welke zaden ze naar een nieuwe toekomst kunnen meenemen. Ik adviseer hem om daarmee te beginnen. En omdat eens wandelend te doen met hen. Daarnaast geef ik hem de tip om zelf ook vaker deze oefening thuis of op het werk te doen, om in een andere denkmodus te komen. Rust te vinden en stoppen met piekeren.

zaden-2

Zorgen wegtoveren?

Door bovenstaande tips toe te passen, kun je zorgen niet wegtoveren, maar je kunt wel veel negatieve emoties verminderen. Kun je creatief zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Want, als er een probleem is, dan is er altijd een oplossing. Ontslag kan nieuwe kansen en mogelijkheden opleveren. Een uitstekende tijd om eens te gaan nadenken wat je nu echt wil.

En hoe ging het met Evert verder. Hij voelt zich positiever en kan de situatie beter aan. Neemt af en toe een “wandel-rustmoment” als hij merkt dat het piekeren weer toeslaat. Hij is met zijn team in gesprek gegaan en heeft al een aantal mensen kunnen motiveren na te denken over hun toekomst. Makkelijk is dat niet, het rouwproces is zwaar, maar hij heeft wel het gevoel dat ze er goed door heen zullen komen.

Creatief denken

Niet piekeren helpt je om creatief te denken in nieuwe kansen. Je merkt dat je weer helder denkt, keuzes maakt en stressvolle situaties prima de baas kunt. En dat is waar het omgaat, want er valt nog zoveel te genieten in het leven en in de natuur.

Meer weten hoe jij met stressvolle situaties of piekeren kunt omgaan, door te leren van de natuur, buiten te zijn, neem dan contact op via de leiderschap-scan te kijken hoe ik jou en je team kan helpen.

Informatie leiderschap-scan

natuurlijke groet,

Lia