groei
Balen helpt niet

Deze week had ik diverse gesprekken over leiders die willen veranderen. En hoe men baalde dat dit weer niet is gelukt deze week. Ze weten wat ze moeten doen, maar voelen zich steeds tekortschieten. Ze willen dat het sneller gaat, meer zichtbaar wordt, etc. Perfectionisme kan hieraan ten gronde liggen. Maar ook voor de niet-perfectionist geeft onderstaand blog inzicht hoe je hier anders mee kunt omgaan.

Deze leidinggevenden willen groeien. Ze willen anders reageren op collega`s, zelfverzekerder zijn, minder in de valkuil van hard werken vallen. Goed leidinggeven is niet altijd makkelijk, maar het begint altijd met werken aan jezelf, je persoonlijk leiderschap. Dat persoonlijk leiderschap is de basis. Dat weten deze leiders. Maar weten wat er anders moet, is nog iets anders als het toepassen. Je hoofd is vaak niet de beste raadgever.

Hoe groei jij?

Deze ontdek-oefening in de natuur helpt leidinggevenden. Ik vraag hen: ‘wat zie je nu groeien in het bos?’ Vaak noemt men grote bomen, mooie planten, etc. Maar op de vraag of je ze ziet groeien? Nee. Dat zie je pas na enige tijd. Of: ‘wat het verschil is tussen jonge en oude bomen die groeien?’

jonge-den

Jonge dennenbomen groeien in het begin hard, je ziet ze de grond uit schieten, de lucht in naar het licht. Maar ze zijn ook kwetsbaar. Oude dikke bomen, zie je niet veel groeien. Maar voordat zij één centimeter in doorsnede gegroeid zijn, is er vaak een hele tijd verstreken.
In het begin zie je ook dat men een snelle start maakt, maar die groei is kwetsbaar. Verder doorgroeien heeft meer tijd en lef nodig.

Groeien vraagt tijd.

boomstam

Als je naar de jaarringen van een boom kijkt, zie je verschillende groeiperiodes. Je kunt zien of het een droog of nat jaar was. Was er een bosbrand, etc. De boom past zijn groei aan de omstandigheden. Is het een goed seizoen, dan maakt hij een grote stap en in een zwaar seizoen, dat wat mogelijk is. Maar één ding blijft doorgaan. Hij groeit zijn leven lang vanuit zijn sapstroom. Was het niet bovengronds, dan ondergronds om zijn wortels uit te breiden. Doorgaan op de weg naar het licht, zoals de bomen het doen.

Persoonlijk leiderschap

Dat gaat over echt zijn, transparant zijn. Niets inhouden, maar alles mee laten doen. Mooi weer, maar ook die storm, dat slechte jaar. Ook dat wat je liever niet laat zien aan anderen. Zoals je eigen onzekerheid, angst, irritatie. Een natuurlijk leider weet dat verandering van binnenuit komt en nooit van buitenaf opgelegd kan worden. Dat het veel meer gaat over zijn, dan over doen.

Dat betekent leren vertrouwen op de levensstroom en groei, de controle loslaten. En dat vraagt lef. Het woord lef betekent hart. Dus laat je hart spreken. Heb de moed om af en toe om te gaan met het ‘niet-weten’. Heb lef om stil te zijn en je hart te openen, om je te verbinden met die ander. Dat rot gevoel. Zonder bang te zijn jezelf te verliezen. Heb lef om aanwezig te zijn met alles wat zich aandient. Prettig of niet leuk. Niet door zaken te veroordelen: ’dat wil ik niet’, ervan balen, want dat zorgt alleen dat je minder groeit.

Lef hebben

Kijk er eens naar met lef, met je hart. Denk aan de grote boom. Waar ben je WEL in gegroeid? Wanneer lukt het wel om nee te zeggen, de vergadering goed te leiden, etc. En probeer vanuit daar te kijken hoe je dat meer kunt toepassen. Misschien ben je meer gaan wortelen. Dan is aan de buitenzijde niets zichtbaar, maar sta je wel sterker.

De natuur “is”

Elke dag, elk seizoen, begint als nieuwe start voor groei. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Je kunt niet alles controleren vooraf. De boom treurt niet om een verloren tak of blad, maar pakt elke keer een nieuwe start.
De takken en bladeren die afvallen vergaan tot compost. Die de boom en anderen weer voeden voor nieuwe groei. Dus is iets een keer niet gelukt, kijk ernaar, en leer ervan. Wat kun je anders doen.
Vanuit die energie, dat positieve gevoel, kun je meer groeien.

Natuurlijk leiden

boom2

Een natuurlijk leider voelt zich deel van een groter geheel en vertrouwt op de natuurlijke stroom die groei mogelijk maakt. Dat is in relaties en organisaties niet duwen of trekken, maar de weg vrij maken. Daardoor ziet men het volle potentieel en kan het uit zichzelf ontwikkelen. Zo gaat het leven optimaal stromen. Is er groei voor jezelf en het team.

De natuur heeft nog veel meer mooie lessen om te ontdekken. Om te groeien en ontwikkelen. Weten hoe dat voor jou of je team werkt?

Vraag een leiderschap-scan aan.

Informatie leiderschap-scan

Ik help je verder!

natuurlijke groet,

Lia van Loo