Als je natuurlijk leiderschap wilt invoeren in je werk of leven, is het niet in één keer een totale omslag. Het is een proces van langzaam jezelf omvormen. Dat begint steeds bij jou als leidinggevende waarbij je stapje voor stapje gaat ontkiemen als natuurlijk leider.
Volgens Benedictus is een leidinggevende iemand die het leven dient en mensen bezielt. Zelfkennis, mensenkennis, creativiteit en fantasie zijn hierbij voorwaarden. Die zelfkennis kun je opdoen door oefenen, werkervaring opdoen en feedback vragen en door grip te krijgen op stress, emoties en gedachten. Door je zintuigen en lichaam te leren gebruiken als instrumenten voor je leiderschap, door je te voeden vanuit je zingeving en intuïtie. Maar daar moet je jezelf wel de ruimte en tijd voor geven.

Het proces om te ontkiemen als natuurlijk leider

  • Stoppen met hard zijn

Natuurlijk leiderschap bestaat niet uit nog meer van hetzelfde doen. Het is juist afrekenen met oude leiderschapsbeelden van hard werken en hard zijn voor jezelf en anderen. Het gaat erom dat je met je hart leert te werken. Neem de tijd om jouw unieke zelf te worden en te ontdekken waar jij voor staat en wat je inspireert. Ga werken volgens jouw natuurlijk ritme en maak de verbinding met je medewerkers en collega’s door hen vertrouwen te geven.

Je verpoppen als rups
  • Je eigenwaarde inzetten

Door je eigenwaarde te ontdekken en te delen en echt te leven en te werken vanuit jouw waarden, maakt mensen nieuwsgierig. Ze vragen zich af hoe je dat doet. Dat vraagt net als een rups om stil te worden en je te verpoppen, om daarna als vlinder te kunnen verschijnen. Ben je eenmaal een vlinder, dan is er geen weg terug. Daarom gaat het bij natuurlijk leiderschap om een transformatie.

Ontpoppen als vlinder
  • Lef om onzeker te zijn

Een natuurlijk leider heeft lef om te laten zien hoe hij omgaat met spannende situaties of mensen en problemen die hij nog niet zo goed kent. Dat vraagt een bepaalde kwetsbaarheid, moed en oefenen om beter te worden. Dat leren gaat nooit vanzelf. Daarvoor is een bepaalde inspanning, jezelf in actie zetten, nodig. Soms doet een bepaald inzicht even pijn en voelt het in het begin wat ongemakkelijk, maar dat hoort erbij.

Groeipijn

Ook in de natuur wordt soms eerst iets slechter voordat het beter wordt. Een kastanje moet openbreken, anders wordt het geen kastanjeboom. Dat begin kan een onzekere en voor sommige leiders een angstige periode zijn. Soms heb je dan niet het grote ‘hoeragevoel’. Begin daarom voor jezelf met erkennen dat je niet alles weet en ook niet hoeft te weten.

Natuurlijk leiderschap is spannend

Het is heel normaal dat natuurlijk leiderschap spannend voelt. De mythe van onze moderne tijd is dat alles mooi moet zijn, dat je je altijd gelukkig kunt voelen. De mythe dat alles maar gepland kan worden en met protocollen op te lossen is, geeft een vals gevoel van zekerheid. Juist in de huidige moderne tijd is er chaos en crisis. Er verandert veel en snel tegelijk. Dat is niet altijd leuk, maar daar heb je wel mee te dealen.
Ik ga je niet vertellen dat je pijn en verdriet leuk moet vinden of blij moet zijn met die angst. Maar ik zou ook niet graag zonder zitten. De natuur schept geen overbodige zaken, dus ook geen ‘rotgevoelens’.

Alles heeft een functie

Alles heeft altijd zijn functie in een bepaalde tijd. Een stekel aan een plant betekent ‘laat me met rust’ en dat leer je als jong dier door je letterlijk te prikken. Die pijn heeft een signaalfunctie. Hé, hier valt wat te leren. Niet nog een keer doen! Angst voor iets wat groter is dan jezelf, is behulpzaam om gevaar te vermijden. Toch handig dat gevoel. Maar wel in die specifieke situatie. Het gaat mis als die gevoelens de overhand krijgen, als je continu dat angstgevoel hebt en het je dagelijkse leven verpest. Dan is het een ongezond patroon geworden. Dat voel je in je lichaam en hoofd als voortdurende stress. Je gaat zaken vermijden, verwaarlozen of helemaal niet meer doen.

Ontkiemen als natuurlijk leider

Ontkiemen als natuurlijk leider

Het is handig als je met je hoofd leert om weer grip te krijgen op je onzekerheid. Juist bij nieuw gedrag, je nieuwe vorm, geldt dat je niet precies weet hoe je er straks uitziet. Want zo heb jij jezelf of heeft je omgeving je nooit gezien. Dan ben je kwetsbaar voor negatieve opmerkingen van collega’s, je baas en je partner. Dan wil je niet omgaan met mensen die je altijd zag en niet dezelfde dingen doen, want dan blijf je in dat oude patroon. Zoek daarom die mensen op die je groeiproces steunen en neem (tijdelijk) afstand of afscheid van anderen of bepaalde situaties totdat jouw groeiproces klaar is. Daarna kun je in je nieuwe vorm, steviger de wereld tegemoet treden. Men herkent je in je nieuwe vorm, je kunt meer gaan betekenen voor mensen om je heen. Je bent meer jezelf geworden.

Jouw kiemproces?

Lia van Loo

Heb je steun nodig bij jouw kiemproces? Wil je eens sparren over welke stappen jou verder helpen naar natuurlijk leiderschap? Ik heb al vele leiders en ondernemers gecoached daarbij. Neem contact op en we kijken samen hoe ik je kan laten ontkiemen als natuurlijk leider.

Natuurlijke groet,

Lia